CES-mässan i Las Vegas, en prylmässa som går av stapeln i januari varje år, är det event där tillverkarna visar upp flest nyheter i prylvärlden. Men det är i Berlin under IFA-mässan i september vi får se vilka produkter som når Sverige lagom till julhandeln, och där vi har möjlighet att klämma på färdiga produkter. Jag var på plats under några intensiva dagar på Europas största hemelektronikmässa, och det blev snabbt tydligt vilka trender som är på gång under hösten.

1. Röststyrning

I skrivande stund saknar både Amazons Alexa, Google Assistant och Microsoft Cortana svenskt språkstöd, men enligt flera tillverkare jag pratade med under mässan är i alla fall Google i full gång med de nordiska språken. Och många tillverkare släpper nu högtalare i olika versioner med inbyggda mikrofoner som ska göra att vi kan börja styra prylarna i våra hem med röstkommandon. Att starta Spotify eller byta kanal på tv:n med rösten känns ju lagom spännande, men tänk när du kan styra belysning, uppvärmning, dörrlås och larmsystem genom att prata rakt ut i rummet.

Läs mer: Så bra fungerar Google Home i Sverige

2. True Wireless

Allt fler hörlurstillverkare släpper "äkta" trådlösa hörlurar, och det här är definitivt en trend som kommer att hålla i sig. Dessutom utvecklas noise cancelling-tekniken snabbt och vi hörde flera imponerande exempel på adaptiv sådan som kan skilja på störande brus och röster som du vill höra.

Läs mer: Bästa trådlösa hörlurar med true wireless

3. Oled

Det var tydligt att oled är den stora snackisen på tv-sidan. Allt större modeller släpps och om du är ute efter en ny 55-tums tv med riktigt bra bild lagom till jul kommer det att finnas en hel del supertunna apparater med brutalt bra bild att välja mellan. Över 55 tum är priserna avskräckande höga, men prislapparna är på väg nedåt och min gissning är att det kommer att gå snabbt.

Läs mer: Så fungerar oled - och så ser framtiden för tekniken ut

4. Widescreen-gaming

Glöm gaming med flera 16:9-skärmar, ett antal tillverkare visade upp extremt breda böjda modeller. Samsungs välvda 49-tummare är ett exempel som imponerade stort på mig, och när du kopplar in flera sådana skärmar till spel-pc:n får du en extremt omslutande spelupplevelse. Pc-gaming är långt ifrån dött, men räkna med att du kan behöva uppgradera hårdvaran i datorn om du vill hänga med och spela i extremt bred upplösning.

Läs mer: Samsung släpper superbred gamingskärm

5. Uppkopplade vitvaror och hälsoprylar

Våra hem blir allt smartare och tvättmaskiner och dammsugare tog upp mer plats än någonsin på årets IFA-mässa. Och om du inte har råd med ett smart kylskåp kanske en separat kylskåpskamera kan vara lösningen för dig? Philips visade samtidigt upp en del nästan läskigt smarta prylar som exempelvis en uppkopplad nappflaska och en apparat som analyserar kvaliteten i din utandningsluft. Den sistnämnda prylen talar om för dig när det är dags att borsta tänderna, och då givetvis med en uppkopplad tandborste.

Läs mer: Här är de största nyheterna från IFA-mässan 2017

Som vanligt är det många intryck efter IFA-mässan, och jag ser fram emot en spännande höst och vinter med massor av nya smarta prylar.