Panasonic sörjer inte längre att plasma gått i graven när oled nu är på stark frammarsch. Liksom LG, Sony och Philips hårdsatsar Panasonic på den här tekniken, och då med fokus på high-end-segmentet. Panasonic TX-65EZ950E är en av få 65-tummare vi har testat, och just nu är inte den storleksklassen den mest prisvärda. Men upplevelsen är å andra sidan mäkta imponerande.

Panasonic oled TX-65ez950E

Tunn och påkostad

Panasonic TX-65EZ950E är extremt tunn upptill, men liksom andra oledapparater begränsas formatet även i den här modellen av att elektroniken och alla anslutningar kräver sin plats. På den vänstra sida finns alla anslutningar bakom en plastkåpa, däribland fyra hdmi-ingångar och tre usb-kontakter. Lite trist att två av vardera kontakttyp är monterade rakt bakåt vilket gör att om du nyttjar dem kan du inte dölja kablarna med kåpan och du får kontakter som sticker ut rakt bakåt (om du inte köper vinklade sådana). Om du väggmonterar tv:n är det också lite krångligt att tillfälligt koppla in ett usb-minne då det inte finns någon port nära kanten. Men i övrigt har vi inget att gnälla på när det gäller anslutningsmöjligheterna, och tv:ns konstruktion och design är påkostad och snygg.

Läs mer: Så kalibrerar du din tv

Även den medföljande fjärrkontrollen andas hög kvalitet då den till skillnad från de flesta fjärrar vi stöter på i dag inte har ett skal av plast. Här finns en snabbknapp för Netflix, som vi vant oss vid, samt en knapp till "My App" som du själv kan konfigurera. I kartongen medföljer även en mindra fjärrkontroll med pekplatta, och denna fungerar bra när du surfar, eller använder röststyrningsfunktioner.

Firefox OS har halkat efter

Smart-tv-gränssnittet Firefox OS är riktigt enkelt och tydligt och på hemskärmen kan du "fästa" genvägar till appar, kanaler eller ingångar. Men så värst snyggt är det inte, trots animationer här och där. Här finns en del bra appar som Netflix, Youtube, Viaplay och SF Anytime, men vi saknar bland annat HBO Nordic. Å andra sidan kostar det inte många kronor i sammanhanget att köpa till en Chromecast eller Apple TV och på så sätt få en riktigt kompetent smart-tv-plattform.

Panasonic oled TX-65ez950E

Om du funderar på att lägga närmare 55 000 kronor på en ny tv är naturligtvis bildkvaliteten superviktig, och här blir vi inte besvikna. Panasonic har thx-certifierat tv:n och här finns ett antal olika förinställda lägen för olika situationer, eller när du vill kalibrera bilden i detalj. Vi tittar på bland annat filmen Arrival i 4k-version på bluray och bilden är helt makalöst bra.

Läs mer: Så förändrar det smutsiga oled-kriget hela tv-branschen

Vi får också ordentligt med ljusstyrka samtidigt som kontrastomfånget imponerar stort. Svärtan i mörka scener är verkligen becksvart, men mest imponerar ändå färgåtergivningen som är helt suverän. Vi behöver inte peta alls mycket i inställningarna för att få till en bild där exempelvis hudtoner ser riktigt naturtrogna ut samtidigt som vi kan njuta av en mycket kontrastrik bild utan överskärpning eller utfrätta ljusa partier.

Panasonic oled TX-65ez950E
Panasonics smartphone-app låter dig styra din tv med mobilen, men den är också behändig när du vill kalibrera bilden.


Massor av bildinställningar

Om du vill kalibrera bilden, eller låta ett proffs göra en isf-kalibrering, finns här enormt många inställningar. Inte nog med att du kan justera vitbalansen för rgb, du kan även ändra inställningen på ire-nivå från 10 till 100 med tio stegs intervall. Och när det gäller färghanteringen kan du justera nyans och mättnad både för rgb- och cmyk-färger. Med Panasonics TV Remote 2-app kan du inte bara styra tv:n med mobilen, utan även använda den när du kalibrerar tv:n. Smart!

Panasonic oled TX-65ez950E

Funktionsmässigt har Panasonic TX-65EZ950E det viktigaste som inspelning till usb-enhet och en bra mediaspelare. Här finns också en röststyrningsfunktion med mikrofon i den lilla extrafjärren, men denna är inte helt övertygande. Att byta kanal eller ändra volym är inga problem (även om det knappast sparar tid att prata in dessa kommandon), men när vi vill öppna Netflix söker tv:n istället efter "Nattflex"... För att nämna ett exempel.

Ljudet är förhållandevis bra, men som vanligt rekommenderar vi en separat soundbar eller annan ljudanläggning om du vill njuta av film med lite högre volym.

Panasonic TX-65EZ950E stöder HDR10 och HLG, men tyvärr inte Dolby Vision. Hur viktigt detta blir i framtiden är omöjligt att sia om idag då vi ännu inte vet vilken/vilka standarder som kommer att användas den dagen tv-sändningar börjar använda hdr.

M3 rekommenderarOmdöme

Det här är en riktigt häftig tv som imponerar stort bildmässigt och som samtidigt känns väldigt påkostad. Apputbudet är inte det bästa men Panasonic TX-65EZ950E är superenkel att använda och här finns extremt många bildinställningar att grotta ned sig i. En dröm-tv, även om den kostar väldigt mycket.

plus

Fantastisk bildkvalitet
Lättanvänd
Fjärren

minus

Dyr
Stöder inte Dolby Vision
Lite klent apputbud

Fakta Panasonic TX-65EZ950E

Tillverkare: Panasonic
Pris: 54 990 kronor
Panel: 4K Oled
Upplösning: 3 840 x 2 160
Tv-mottagare: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, komponent, komposit, ethernet, hörlursuttag
Wifi: Ja
CPU: Quad Core Pro
Svenska menyer: Ja
Ljud: 2 högtalare och 2 subwoofers, 40 W totalt
HDR-stöd: Ja, HDR10 och HLG
ISF-kalibrering: Ja
Energiklass: B
Mått: 1453 x 889 x 275 mm (med stativ)
Vikt: 23 kg (utan stativ)
Läs mer här!

Betyg 4 av 5