Ansiktsigenkänning

Maskininlärningsalgoritmer blir allt mer avancerade. Med lagom mycket data kan en dator lära sig i princip vad som helst ser det ut som. Ett skrämmande bevis på det kommer från Stanford-universitetet utanför San Francisco, där en grupp forskare har utvecklat en fungerande ”gaydar”.

I en rapport publicerad på Open Science Framework skriver Michal Kosinski och Yilun Wang att de matade sin maskin med 35 326 porträtt från öppna profiler på dejtingsajter, och att den därefter träffade rätt på en persons sexuella läggning efter att ha sett ett foto för 81 procent av män och 74 procent av kvinnor.

Om AI:n fick se fem olika foton ökade träffsäkerheten till 91 respektive 83 procent. För en kontrollgrupp med mänskliga bedömare var motsvarande siffror 61 respektive 54 procent. En matematisk modell gav siffrorna 57 respektive 58 procent.

Läs även: Så stort hot mot mänskligheten utgör artificiell intelligens

Forskarna säger att resultaten stärker existerande teorier om att sexuell läggning är något vi föds med, eftersom det nu bevisligen har en mätbar effekt på kroppen.

Resultaten är också ett bjärt exempel på de nya hot mot integritet som uppstår på grund av artificiell intelligens och maskininlärning. Länder som förföljer homosexuella skulle kunna använda tekniken för att skilja ut och attackera människor, men även i friare länder skulle individer eller grupper kunna utnyttja den i mörka syften.