Det går trögt på aktivitesarmbands- och smartklockssidan just nu. Jawbone har gått i konkurs, och när såg du senast någon ha ett Nike-armband? De som fortfarande är med i leken är Samsung, Apple och Fitbit. För det mesta rör det sig om snygga, exklusiva smartklockor som även håller koll på din hälsa. De har touchskärm, kan kopplas till mobilen och är fullproppade med modern teknik.

Och så har vi Garmin. Garmin ska vara ett alternativ till dessa futuristiska modeprylar. En bastant, redig smartklocka för dig som inte bryr dig om töntiga saker som touch eller estetik, och gärna tar med dig smartklockan ut i skogen på jakt eller kanske camping.

Fenix 5S ska vara Garmins alternativ för atleten som vill ha en lite mindre, smidigare klocka. Men att kalla den här klockan slimmad är rent ut felaktigt. Själva klockan är 15 millimeter tjock, vilket kan jämföras med Apple Watch Series 2 på 11 millimeter, eller Samsung Gear S3 på 13 millimeter. Det är inte bara det yttre som har bantat i Fenix 5S, dess slimmade design har dessutom tvingat Garmin att göra vissa kompromisser. Till skillnad från de större klockorna har nämligen 42-millimeters modellen ingen kartfunktion.

Garmin liggande
Med en 15 millimeter tjock klocka är Fenix 5S i tjockaste laget.

Helt oförståelig

Eftersom Garmin tydligt vill att målgruppen ska vara personer med en aktiv livsstil, som inte behöver en karta, tar vi med oss klockan till ett gym. Av den timme vi tillbringar på maskinerna och löpbandet går hälften åt att sitta och försöka lugna en ilsket pipande klocka som bara vill starta tidtagarur och göra nya varv.

Här har vi det absolut största problemet med Garmin Fenix 5S: Den är fruktansvärt obegriplig. För det första måste du backa cirka ett decennium till en tid när vi inte hade touchskärm, och nöjde dig med fem knappar. Fem knappar som inte tycks ha en separat funktion, utan alla funktioner samtidigt. Plötsligt tar det som varit enter-knappen tillbaka dig till urtavlan, uppknappen blir alternativ-knappen när du håller in den, och så vidare. Vi som dagligen omges av prylar med oräkneliga antal olika operativsystem brukar inte ha problem att anpassa oss till ytterligare ett, men det här måste vara ett av de minst användarvänliga vi har stött på.

Tidtagarur
För att mäta ditt träningspass måste du först lyckas välja vilken aktivitet du ska utföra ohc sedan starta en timer. Krångligt!

Den halvtimmen vi lyckas monetarisera på klockan under träningspasset är ändå intressant. Träningsfunktionen på Fenix 5S fungerar på så sätt att du själv måste sätta säga till klockan vilken aktivitet du utför och sedan starta och stanna ett tidtagarur för att markera när du gör det. Det här hade inte behövt vara ett problem, men i och med det knöliga gränssnittet blir det plötsligt så mycket mer omständigt än att bara kunna gå upp på löpbandet och springa.

Det finns dock en uppsjö av olika aktiviteter att välja mellan, alltifrån fallskärmshoppning till snowboardåkning. Det är därför underligt att Garmin glömt bort en så vanlig aktivitet som Yoga?

Fullproppad app

Även om klockan själv inte imponerar är den tillhörande Garmin Connect-appen desto bättre. Även om appen tenderar att vara lika svårförståelig som själva klockan finns det här tillgång till ännu mer intressant statistik från uppgifterna som klockan samlat in. I och med pulsmätaren kan statistiknörden verkligen grotta ner sig i alla siffror. Det finns dessutom tillgång till en uppsjö av olika appar och urtavlor att ladda ner till klockan, både från Garmin själva och från en tredje part.

Garmin Connect
I Garmins app kan du ladda ner nya urtavlor och finesser att komplettera klockan med.

Precis som andra smartklockor kan du få alla pushnotiser från den kopplade mobilen till klockan. I och med att det tar cirka tio sekunder att få upp ett meddelande på klockan med hjälp av klick fram och tillbaka agerar klockan mer som en påminnelse än som en enhet där du faktiskt kan läsa meddelandena. Och när vi säger notis så snackar vi inte om någon avancerad haptik, det är en vibration av den gamla sorten.

Ljussvag urtavla som alltid är på

Urtavlan är en så kallad always on-display, så precis som en vanlig klocka kan du snegla på den när som helst utan att behöva aktivera den. Det här kan absolut ses som en fördel, men tyvärr är skärmen ytterst ljussvag, inte bara när den är i vila utan även i aktivt läge. Det handlar om tycke och smak, men en skärm som med hjälp av gyroskop, vilket Fenix 5S förövrigt är utrustad med, aktiverar skärmen hade vi föredragit.

Trots sin always on-skärm har Fenix 5S en imponerande lång batteritid och laddar väldigt snabbt. Så för användaren som ska ut på äventyr och vet att tillgång till el är begränsad är det onekligen smidigt.

Men även den som verkligen har längtat efter en smartklocka som denna kan omöjligen tycka att prislappen på över 5 000 kronor är rimlig. Det finns många aktivitetsband, inte bara från konkurrenter utan även från Garmin själva, med liknande funktioner som kostar en bråkdel av det priset.

Omdöme

Vill du ha en lite smartare, pulsmätare och har inget emot en ganska klumpig pjäs på armen? Då är det här din smartklocka. Vi kan dock inte komma på en anledning till att betala ett så högt pris för en uppiffad pulsmätare.

Fakta: Garmin Fenix 5S
Tillverkare: Garmin
Funktion: Smartklocka
Bildskärm: 1,3 tum rund amoled, 360 x 360 bildpunkter
Kommunikation: Bluetooth 4.2, wifi 802.11b/g/n, gps, nfc, mst
Sensorer: Altimeter (höjdmätare), barometer, hastighetsmätare, kompass, pulsmätare.
Kontroll: Pekskärm, 2 knappar, roterande boett
Storlek: 42 × 42 x 14,5 mm
Vikt: 67 gram
Batteri: GPS-/pulsmätningsläge: upp till 14 timmar. Smart läge: upp till 9 dagar.
Övrigt: Vattentät upp till 100 m.
Pris: Mellan 5000 och 6000 kronor.

plus

Lång batteritid
Vattentät

minus

Dålig ljusstyrka
Otroligt svårförståeligt gränssnitt
Priset

Betyg 2 av 5