Det som gjorde Iphone till en dundersuccé för tio år sedan var framför allt det otroligt användarvänliga gränssnittet. Vi fick en, med den tidens mått, snabb pekskärm, appar i tydliga och snygga rader samt en endaste knapp på framsidan – hemknappen, som Apple nu valt att plocka bort. Det är modigt, och jag måste erkänna att jag i dagsläget, utan att själv ännu i skrivande stund klämt på telefonen, inte är helsåld på konceptet.

Här är Iphone X – allt om Apples nya supermobil

Men Apple har gjort sig kända för att vara tidiga med att ta bort saker, och hittills har det varit lyckat. Många har vi varit som gnällt när anslutningar och tillbehör plockats bort från datorer och smartphones, men det är inte så att jag sörjer att min Iphone 7 inte har minneskortplats eller hörlursuttag.

Apple har haft extremt svårt med att hålla nyheterna hemliga i sina produkter de senaste åren, men det är inte konstigt på något sätt. Det handlar trots allt om att kicka igång produktionen av miljoner enheter, och att då lyckas dölja vilka komponenter som behöver beställas måste vara i stort sett omöjligt. Är då Face ID den största nyheten sedan Iphone först lanserades i Sverige? I dag har jag svårt att se det, men kombinationen ansiktsigenkänning och röststyrning öppnar upp för spännande möjligheter, inte minst i framtidens smarta hem. Möjligheter som jag tror att vi har svårt att överblicka i dag.

En stor snackis är den nya skärmen. Du som inte är totalt Applefrälst och istället levt med Androidmobiler vet att oled i smartphones inte är ett nytt påfund. Nu har Apple till sist tagit steget, men det alla pratar om är inte skärpan eller färgåtergivningen. Det handlar om "flärpen". Skärmen går ända ut i kanterna, utom på mobilens översida där frontkamera och annan teknik tar upp en del av fronten. Därmed försvinner en del av bilden i vissa lägen. Exakt hur Apple tacklar detta faktum återstår att se, men det har öppnat upp för en hel del underhållande spekulationer på nätet.

Jag är helt övertygad om att Apple noga testat konceptet med att ta bort hemknappen mot ett stort antal fokusgrupper, men att det i slutändan handlat om att göra ett viktigt vägval: design eller användarvänlighet. Oavsett hur Apple försöker övertyga oss om att det är superenkelt att svepa tillbaka till hemskärmen går det inte att få det mer användarvänligt än med en hemknapp. Punkt.

Men för att prylar ska sälja måste de vara snygga, och när konkurrenterna på Androidsidan sedan länge kört knapplöst är det inte svårt att förstå att Apple också valt den vägen. Lite märkligt bara att det tog sådan tid. Att Apple för en gångs skull inte var först med att plocka bort något.