Testad produkt: Viking MA 235
Pris: 3 295 kronor hos Garden Store.
Läs mer: stihl.se/VIKING-produkter

Vid första anblick så inger inte Viking MA 235 något större förtroende. Vikten, färgen och plastigheten gör att den känns mer som en leksak. Att den dessutom kostar en hel del spär bara på vår skepsis. Inklusive batteri (AK20) och laddare (AL101) så ligger det rekommenderade priset på 4 990 kronor. Vid testtillfället finns den på kampanj hos flera återförsäljare för cirka 3 990 kronor men det känns fortfarande dyrt för en maskin med en kapacitet på endast 200 kvadratmeter. Klippbredden är endast 33 centimeter och uppsamlaren har en volym på 30 liter.

Viking

Men ganska snart blir det tydligt vilken oerhört behändig och enkel maskin Viking MA 235 är. Då den är fjäderlätt så blir den väldigt enkel att manövrera i trånga utrymmen, i knixiga hörn och i lutningar åt alla möjliga håll. Kapaciteten stämmer väl överens med vad leverantören uppger. Första gången vi klipper är i alldeles för högt gräs, vilket innebar att laddningen inte räcker några 200 kvadratmeter och att maskinen har svårt att få upp gräset i uppsamlaren men efter att den första försommarklippningen är avklarad sköter sig Viking MA 235 exemplariskt.

Det slår oss att den inte bara passar små gräsplättar utan den är också perfekt för den som delar upp sin klippning av den stora tomten. Det är ju ganska behagligt att ta en paus efter 30 minuter för ett glas lemonad eller liknande, eller om du helt enkelt inte orkar konka runt på tunga gjutjärnskolosser med tveksam startteknik hur länge som helst. Vi finner också att denna maskin är ett perfekt komplement till en robotklippare då vi än i dag inte kan förlita oss på att roboten kommer åt överallt eller kan klippa i alla former av terräng. Att klipparen är trådlös är ju en fullkomlig välsignelse. Batteriet är på 36 volt och med en kapacitet av 3,2 ampere.

Omdöme

Viking MA 235 är en perfekt maskin för den lilla gräsmattan eller för den som vill komplettera annan klippmetod eller bara vill dela upp sitt dagsverk i behagliga portioner. Vi ska ju förstås inte glömma miljökänslan av att slippa konka runt bensindunkar på tomten.


Fakta: Viking MA 235

Testad: September 2017
Tillverkare: Viking Garden
Batterityp: Lithium-Ion COMPACT
Gräsyta: upp till 200 m²
Klippbredd: 33 centimer
Klipphöjd: 25-65 millimeter
Ljudeffektnivå garanterad LwA: 89 dB(A)
Ljudtrycksnivå enligt LpA: 76 dB(A)
Standardutrustning: AK 20 Batteri / AL 101
Start: Elstart
Uppsamlare: 30 liter
Pris: 3 295 kronor hos Garden Store.
Läs mer: stihl.se/VIKING-produkter

plus

Batteridrift.
Lättmanövrerad.
Vikten.

minus

Kapaciteten.
Uppsamlaren.

Betyg 7 av 10

Viking Garden MA 235 Pris vid test: 3295 kr.

Bästa pris just nu: 2595 kr