Det är inte lätt att vara Konami när den bittra konkurrenten EA Sports står i andra ringhörnan med sin Fifa-franchise. Sedan ett par år tillbaka har Pro Evolution Soccer dock framgångsrikt utmanat – och i vissa fall överträffat – sin nemesis. Inte i antal licenser, onlinefunktionalitet eller nyskapande spellägen (Fifas The Journey från förra året var superbt), utan här syftar vi på en helt annan sak: Spelet på planen. 

Ren och skär fotbollsmagi

Väl på gräsmattan är 2018 års upplaga av Pro Evolution Soccer nämligen ren och skär njutning för fotbollsfantaster. Spelarna rör sig naturtroget, presspelet fungerar som en dröm och i stort sett varenda liten tåvickning ser ut som något taget från valfri Champions League-drabbning. Dina med- och motspelare tänker som riktiga fotbollsspelare och ärver dessutom sina äkta motsvarigheters egenskaper på ett ganska trovärdigt sätt. Vi drar oss inte för att säga att digital fotboll aldrig varit så här roligt eller realistiskt.

I reprisläget kan du redigera och spara ned egna highlights från de bästa målen. Kolla baljan från Alexis Sanchez vi satte i helgen!

PES 2017 var ett spel som präglades av fart och fläkt. I årets upplaga har detta tonats ned något – men fortfarande går det mycket snabbare att etablera tryck än i Fifa-serien. När två topplag möts blir det snabbt adrenalinstinn hawaiifotboll för hela slanten, men ändå känns det aldrig svårt att behålla kontrollen över sina formationer, taktiker och beslut. Djupledsspelet sitter som en smäck; försöker du dra en fräck genomskärare från halva plan kan du nästan vara säker på att någon av dina snabbare kantspelare redan förutsett detta och löper för fullt för att möta upp. Fasta situationer blir nästan alltid livsfarliga, då inläggs- och huvudspelet bjuder på precisa kontroller och trovärdiga nickdueller.

Som genuin fotbollsälskare är det lätt att fångas i en tankeloop med superlativ för att försöka beskriva vad som gör matcherna i Pro Evolution Soccer 2018 så speciella. Så vi försöker med en diskbänksliknelse i stället: Det är som att stoppa ned kniven i en perfekt uppvärmd bytta med smör, röra runt och bre ut härligheten över hela mackan (spelplanen). Spelet är mjukt och sömlöst. Kontrollerna är tajta. Cykelsparkar, klackmål och galna störtdykningar med pannan först kommer som på beställning. Upp på reprisrullen, bara. En vecka med PES 2018 har gett fler wow-utrop och pirr i nacken-rysningar av välbehag än ett år med Fifa 17.

Licenstjat och fruktansvärda kommentatorer

PES 2018
Förra årets Fifa-affischnamn, Marco Reus, och hans Borussia Dortmund är lyckligtvis licensierade och naturtroget återgivna.

Tråkigt nog är allting som inte berör direkt spelmekanik betänkligt sämre än hos konkurrenten. Fortfarande, ska sägas, och frågan är om det någonsin kommer att ändras. Menyerna är gräsligt oattraktiva och ofta onödigt komplicerade. Kommentatorerna är som tagna ur en feberdröm – upprepningar, plattityder och direkt felaktiga analyser av matchbilden gör sitt allra bästa för att kasta grus i maskineriet. Spellägena är många, men PES har inget FUT och saknar ett spännande karriärläge för ensamspelaren.

Och så det här med licenserna, förstås. Konami har rättigheterna till Champions League – men att ställas emot PM Black White (Juventus) i finalen är något av en turn-off. Särskilt när spelarna går klädda i något som ser ut att ha tagits fram av en färgblind Borussia Dortmund-supporter. De lag som Konami förhandlat fram licenser till är fint återgivna, men när blott två av 18 Premier League-lag (Arsenal och Liverpool) finns korrekt representerade kommer många casual-fans att dra öronen åt sig. Givetvis har dedikerade gamers även i år tagit fram välgjorda, nedladdningsbara kit som råder bot på problemet, men det kräver fortfarande att användaren gör ett aktivt val.

2018: Ingen jätteuppdatering

PES 2018
Målvakterna är svajiga, men kan också bjuda på riktiga tv-räddningar.

Förutom den uppenbara jämförelsen med Fifa-spelen är en annan relevant fråga hur PES 2018 står sig gentemot sin föregångare. Jodå, rätt bra. Grafikmässigt gör vi inga bakåtvolter av nyfunnen upphetsning – kompetenta Fox Engine är fortfarande bra på att återge arenor, spelare och effekter. Mycket är sig dock likt. PES 2018 är som sagt något långsammare och mer metodiskt upplagt än sin föregångare, och det är en bra sak enligt oss. Bland regelrätta nyheter återfinns ett nytt onlineläge för två mot två och tre mot tre, med möjlighet att även inkludera kompisar hemma i soffan.

Men vi måste prata om försvars- och målvaktsspelet också, för här känns det som att Konami tagit ett litet steg tillbaka. Dina burväktare strösslar returer omkring sig, fumlar in höjdbollar och menlösa inlägg och saknar pondus när det handlar om att gå framåt, och uppåt på svepande attacker från flankerna. Till målvaktskårens försvar ska sägas att dina försvarare ofta agerar räddhågset och passivt när det kommer till att rensa bort farliga bollar – men under de timmar vi spelat PES 2018 har på tok för många mål kommit på returer för att det ska kännas realistiskt. 

Omdöme:M3 rekommenderar

På planen är PES 2018 okrönt kung, åtminstone tills vi fått chansen att testa Fifa 18. Spelet osar fotbollsglädje och bjuder på så mycket finess och klass att det bara är att ta av sig hatten. De välbekanta bristerna irriterar fortfarande, och 2018 borde kanske varit lite modigare och bjudit på fler nyheter gentemot sin föregångare. Kan du bortse från detta får du ett extremt underhållande spel som absolut bör beaktas även av Fifa-fantaster. 

Fakta PES 2018:

Utvecklare: PES Productions.
Utgivare: Konami.
Genre: Sport/fotboll.
Format: PC, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One.
Testat format: Playstation 4.
Lansering: Ute nu.
Pris: 599 kronor.

plus

Precisa kontroller.
Realistisk fysik.
Omåttligt underhållande.

minus

Inte så mycket nyheter.
Fruktansvärda kommentatorer.
Licenstorka som vanligt.

Betyg 4 av 5