Det hör inte till vanligheterna att datorvärldens tillbehörstillverkare uppfinner nya inmatningsmetoder, men ibland händer det. Här kommer Logitech i alla fall med något annorlunda: Ett tangentbord utrustat med ett särskilt inmatningshjul att använda i en rad program som Indesign Premiere Pro och Photoshop. Det påminner en del om Microsofts Surface Dial men här i en mindre version, fast monterad på ett tangentbord.

Men vi börjar från början: Logitech Craft är alltså ett trådlöst tangentbord med numerisk del, och med en extra liten finess som ska locka proffsanvändare till köp. Tangentbordet är bakgrundsbelyst med en smart belysning som tänds när vi rör på musen eller för händerna mot tangenterna. Praktiskt.

Läs också! Test: Palette Gear – ett dyrt måste för proffsen

Logitech Craft
Relativt jämn och fin belysning.

Tangentbordet är uppladdningsbart via ett usb-c-uttag. Livslängden är inte mer än en vecka lång, så det blir till att ha en laddningskabel nära till hands. Batteritiden påverkas mest av bakgrundsbelysningen samt hur mycket vi använde inmatningshjulet, som slukar rätt mycket ström. Batteristatus kan avläsas från Logitechs tillhörande program för Mac eller Windows, och en varning dyker upp på skärmen när batteriet börjar ta slut.

Vi kan själva välja hur den trådlösa uppkopplingen till vår dator ska upprättas; Antingen kör vi via blåtand till datorn, eller över usb med en medföljande usb-dongel (typ a). Oavsett vilket är tangenttryckningarna krypterade. Vi kan också välja att köra trådbundet med medföljande usb-c till usb-a-kabel (vilket nog kan kännas lockande med så pass kort batteritid).

Vi kan parkoppla upp till tre enheter och snabbt och smärtfritt byta mellan dem genom vad Logitech kallar Easy Switch. Bytet går på bara ett par sekunder. Vanligtvis ser vi den här funktionen på lätta, bärbara tangentbord. Craft är däremot så pass stort och tungt att det är något som gärna får ligga kvar på skrivbordet vid arbetsdagens slut, men har vi ett par datorer på skrivbordet eller gärna byter mellan en dator och Ipad kan funktionen göra nytta även här.

Skrolla i Premieres tidslinje eller justera volym med hjulet

Till huvudpoängen då; det kreativa inmatningshjulet. Logitech kallar det lite olika saker beroende på var vi läser, ibland krona och ibland inmatningshjul eller bara hjul. (Vi fortsätter att kalla det hjul i det här testet).

Hjulet rullar åt vänster och höger, vi kan trycka ned det – och ytan är även beröringskänslig. I operativsystemet kan vi snurra på hjulet för att justera volymen. Håller vi istället ned och rullar justerar vi istället ljusstyrkan. I Chrome och Firefox kan vi scrolla bland flikarna, men inte i Safari. Förutom det kan vi även lägga till vissa grundläggande kontroller för våra egna favoritprogram, som att byta spellistor i Spotify, och även aktivera kortkommandon. Alla funktionsknappar på översta raden är dessutom programmeringsbara efter egna behov och önskemål.

Logitech Craft
Logitech Options ger djupgående inställningsmöjligheter

Men det är kompatibiliteten med de verkliga proffsprogrammen som nog kommer locka flest till Craft. I dagsläget har Craft stöd för Adobes CC-svit bestående av Premiere Pro, Photoshop, Indesign samt Illustrator. Bara Windows-användare kan använda hjulet i Microsofts Office-serie, men inget hindrar att Logitech från att lägga till stöd för fler program i framtiden – vilket vi också hoppas att de gör. Apple-användare saknar inte minst Safari-stöd och hela det som brukade kallas Iwork- respektive Ilife-sviten, för att inte tala om Final Cut, även om viss programmering av tangenter och hjulet går att göra själv.

Tanken med hjulet är helt enkelt att vi ska få lite bättre kontroll över vissa program. I Photoshop väljer vi vårt verktyg med musen och sedan med hjulet justerar storlek, flöde, hårdhet och så vidare. Det känns bra mycket mer intuitivt att göra med ett rullande hjul än med musen. (Det ska dock tilläggas att detta även är möjligt med några svep på Touch Bar på Macbook Pro).

Att rulla sig fram genom tidslinjen i Premiere är nästan beroendeframkallande trevligt, och här märker vi att hjulet blir ett verkligt bra komplement till eller mus eller penna. Hjulet används inte istället för en mus, men som ett bra komplement med en hand på vardera pryl.

Logitech Craft
Foto: LogitechCraft är ett stort tangentbord. Vi hade önskat att det också fanns i en mindre modell utan numerisk del.

Visst finns det en viss inlärningsperiod då vi får påminna oss om att sträcka oss till hjulet istället för att använda musen, men så snart vi lärt oss det är det riktigt trevligt att använda.

Ett stort pluspoäng utdelas för att Craft kan ta bort de simulerade fysiska stegen i rullningen när det behövs. I vissa program har hjulet en skönt ”klickig” återkoppling, medan vi föredrar en mjuk, steglös rullning när vi rullar oss fram och tillbaka i tidslinjen i Premiere.

Bra även som just tangentbord

Själva hjulet känns otroligt solitt och är tillverkat i aluminium. Faktum är att hela tangentbordet faller oss i smaken. Det är som tidigare nämnt tungt, men stabilt och flexar inte när vi skriver. Tangenterna är även de riktigt stabila och dessutom ganska tysta. Slaglängden är ungefär i nivå med förra generationens Macbook Pro, möjligen något längre. De flesta snabbknappar vi blivit vana med i Mac OS finns här också.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning