Arkane Studios kan mycket väl vara en av de mest produktiva utvecklarna just nu. Inte nog med att de gav ifrån sig ett av förra årets bästa spel, Dishonored 2, de lanserade även sci-fi-rökaren Prey strax innan sommaren. Och nu är man tillbaka för tredje gången på kort tid – med Dishonored: Death of the Outsider, en fristående expansion till Dishonored 2 som är tänkt att ge svar på en del frågor som blev hängandes i luften senast.

Berättelsen är visserligen fortfarande snårig och närmast ointressant, men för den som ändå orkar bry sig kretsar den kring Billie Lurk – lönnmördaren med tvivelaktiga motiv som tidigare synts till i samtliga delar i serien. När Dishonored: Death of the Outsider börjar befinner vi oss ombord på skeppet The Dreadful Wale, där steget till det inledande uppdraget inte är särskilt långt. Snart har vi dragits in i en rejäl soppa som givetvis inkluderar antika föremål, genomonda skurkar och parallella universum.

Dishonored

Ambitionen att berätta en indragande historia finns absolut här, men det går inte att skaka av sig faktumet att Dishonored-spelen nog hade tjänat en hel del på att vara betydligt enklare skrivna. I grund och botten är världen nämligen oerhört intressant, och borde kunna rymma lika spännande karaktärer som sin uppenbara förebild Half-Life.

Hög klass på det spelmässiga

Nåväl, nu är Death of the Outsider tänkt att avrunda det hela, så att kritisera berättandet allt för mycket ska vi inte ägna oss åt här. Vid det här laget vet vi ju vad som erbjuds, och det är förmodligen bara de allra största fansen som bryr sig om vad som pågår bakom det spelmässigt ändå.

Och spelmässigt är det lyckligtvis betydligt bättre ställt. Den där hisnande välgjorda nivådesignen från Dishonored 2 lyser kanske lite med sin frånvaro, och under äventyrets gång upprepas miljöerna väl ofta. Men med tanke på att det är en expansion det rör sig om håller det mesta ändå ovanligt hög klass.

Dishonored

Välj din egen väg

Grunden i den här spelserien bygger som bekant på valmöjligheter. Vi får själva bestämma om vi ska planera vår rutt och smyga oss på varje enskild fiende, eller ha ihjäl allt som rör sig. Billie Lurk har så klart en hel del förmågor till sitt förfogande, däribland möjligheten att teleportera sig över kortare distanser och stjäla någons ansikte för att smälta in i omgivningen – och för att lyckas på bästa sätt gäller det som vanligt att använda rätt förmåga i rätt situation.

Dishonored: Death of the Outsider är precis lika underhållande som Dishonored 2 när det kommer till att själv bestämma rutten. Det finns något befriande i att spana in fienderna från distans och sedan metodiskt ta ner dem en efter en. Däremot är det tråkigt att vi inte får ta konsekvenserna för hur vi spelar. I tidigare Disonored-spel blev världen annorlunda beroende på om vi skonade våra fiender eller inte – här spelar det ingen som helst roll. 

Mer av allt

Mindre nackdelar till trots är Dishonored: Death of the Outsider ändå en riktigt bra expansion. Å ena sidan må det varken överraska eller förbättra, å andra sidan levererar det precis det vi förväntar oss: mer av allt och något av ett bokslut över en av de senaste årens bästa spelserier.


Fakta Dishonored: Death to the Outsider

Genre: Action
Format: Playstation 4, Xbox One, pc
Testat format: Playstation 4
Lansering: Ute nu
Pris: 300 kronor

plus

Tight spelmekanik, som vanligt.
En del riktigt bra nivåer.
Roliga förmågor.

minus

Halvtrist handling.
Upprepningar av miljöer.
Världen påverkas inte av hur du spelar.

Betyg 4 av 5