Varför lansera en telefon när man kan lansera fyra? Eller fem, beroende på hur man räknar. Asus, som i våras släppte tre telefoner på ett bräde, fortsätter att ösa smartphones över vårt avlånga land. Den här gången rör det sig om den nya Zenfone 4-serien, som lanserades under ett fotoevenemang i Rom i går. Lämpligt nog är också alla telefoner i serien försedda med dubbla kameror.

Flaggskeppet, 5.5-tummaren Zenfone 4 Pro, är försedd med en tidsenlig Snapdragon 835-processor, 6GB RAM och maximalt 128GB lagringsutrymme. Tämligen vanliga specifikationer i toppklassen alltså. Asus trycker extra mycket på kamerariggen, där 2x optisk zoom (10x totalt), en stor f/1.7-bländare och extra ljusupptag via Asus Superpixel-teknik är några av dragplåstren. Zenfone 4 Pro släpps i Sverige i oktober till ett pris om 8 499 kronor.

I den "vanliga" Zenfone 4 (också 5.5 tum) sitter i stället en mer energisnål Snapdragon 630-krets, som tillsammans med ett batteri på 3 300 mAh utlovar rekorderlig batteritid för långa fotosessioner. Telefonen placerar sig bekvämt i mellanklassen med 4GB RAM och 64GB lagringsminne och en prislapp på 4 999 kronor. Zenfone 4 har redan börjat säljas ute i butikerna. Vidvinkelkamera och god prestanda vid mörkerfotografering är några av säljargumenten.

För selfiefantasten lanserar Asus Zenfone 4 Selfie Pro, som enligt tillverkaren själv är försedd med världens mest avancerade selfiekamera. Dubbelt så ljusa bilder, supervidvinkel och stöd för 4k-video ska tilltala de som går igång på att fota och sig själva tillsammans med polarna. Snapdragon 825, 4GB RAM och 64GB lagringsminne finns under huven, vilket skvallrar om att Zenfone 4 Selfie Pro också hamnar i mellansegmentet när det kommer till prestanda. Även denna har redan börjat säljas för 4 500 kronor.

Den fjärde telefonen är egentligen två olika. Zenfone 4 Max kommer i såväl 5.5- som 5.2-utförande och är de billigaste av Asus nya lurar. Här ligger fokus i stället på enkelhet och lång drifttid med ett gigantiskt batteri om 5 000 respektive 4100 mAh. Den större varianten finns tillgänglig i dag för 2 999 kronor, medan 5.2-tummaren släpps i oktober för 2 499 kronor.