För två år sedan slog hoverboards igenom med dunder och brak. Men bara ett år senare gick intresset upp i rök, bokstavligt talat, och hipsters och yuppies runt om i landet saknade plötsligt rimliga färdmedel att doucha sig till jobbet på.

Men sälj inte dina aktier i surdeg ännu, nu kommer nämligen nästa våg av elfordon för motionshatare – elskateboarden. Det har redan släppts ett gäng olika varianter, främst longboards med elmotor, som ger dig all credd av att rulla fram på en bräda, men utan att behöva anlända till frilanskontoret med svett i tangorabatten.

Eftersom M3:s kontor ligger på Södermalm hade det varit tjänstefel att inte haka på och testa trenden. Vi fick in en lite annorlunda variant till kontoret: Yiiboard – en elskateboard med bara två hjul. Spännande!

el-skateboard
Kontrollen till el-skateboarden Yiiboard. Med denna höjer och sänker du hastigheten när du åker.

Yiiboard från Yiimix är enkel att komma igång med. Det är bara att lyfta ut ur förpackningen och köra. Till brädan har du en kontroll som du reglerar fart med, samt slår på och av motorn. Du håller alltså i kontrollen hela tiden medan du kör, vilket känns lite konstigt i början. Det går även att låsa kontrollen i två lägen, ett fegisläge där hastigheten låses till max 10 km/h, samt ett läge för att köra i maxhastigheten som ligger på runt 20 km/h.

Läs även: Bästa el-cykel – stort test

Brädan är IP54-klassad, vilket innebär att den är vattentålig, men du bör ändå undvika längre turer i ösregn. En klar fördel jämte klassiska fyrahjulsbrädor är även att Yiiboard med sina två feta hjul är bättre på att ta sig fram i något tuffare terräng.

Yiiboard el-skateboard
Till skillnad från de flesta andra el-skateboards så har Yiiboard bara två hjul.

Det som gör den här elskateboarden unik – att den bara har två hjul – är både en styrka och en svaghet. När du väl rullar så är det inga problem att hålla balansen och du får en skön ”surfkänsla” när du kör, speciellt i nedförsbackar. Dessutom kan du ta tvärare svängar än med en fyrahjulsdito. Men även för undertecknad som levde på en skateboard under hela grundskolan så är det lite knepigt att komma upp på brädan innan den fått fart. Och det här är inte så lite irriterande om du åker i stadsmiljö där du ofta måste stanna för rödljus eller bara stanna till för att lyfta upp och ned brädan för trottoarkanter.

Läs även: Bästa hoverboard – och vad du behöver veta innan du köper

Att sicksacka mellan trötta morgonpendlare på väg till jobbet fungerade dock förvånansvärt bra. Eftersom det går att hålla krypfart utan att tappa balansen går det till och med att åka på fullpackade trottoarer utan att behöva kliva ner från brädan. Och är du inte bara hipster utan även exhibitionist kommer du att älska alla blickar du får. För alla stirrar när du glider fram på din surrande bräda. Alla.

Yiiboard el-skateboard
Med Yiiboard kan du ta tvärare svängar än med en fyrahjulsbräda.

Men. Yiiboard elskateboard klarar bara uppförsbackar i 15 graders lutning. Det behöver inte vara något problem, men det beror helt på var du planerar att åka. Små uppförsbackar är kämpigt och det går väldigt långsamt. En lattesafari på backiga Södermalm är nära nog omöjligt. Och att bära runt på brädan är inget vidare då den är tung och klumpig. Men hittar du en backe åt andra hållet så är det extremt kul. I nedförsbackar kommer brädan upp i ordentlig fart.

Omdöme

När underlaget är rätt är Yiiboard ett extremt roligt sätt att ta sig fram på. Om du bara är ute efter skön nöjesåkning och har både pengarna och hipstermustaschen för att motivera ett köp – kör så det ryker! För dig med lite tajtare budget, eller som letar efter ett roligare/coolare alternativ till cykel, så kan det vara värt att tänka ett varv till. Yiiboard är roligt, men med de begränsningar som beskrivits ovan lär den knappast kunna ersätta din cykel som färdmedel om du behöver köra i backigare terräng.

plus

Snabb (under rätt förhållanden).
Lång batteritid.

minus

Trög i uppförsbackar.
Dyr leksak.

Fakta Yiiboard el-skateboard

Vikt: 5,9 kilo.
Maxvikt på brädan: 150 kilo.
Maxhastighet: 20 kilometer i timmen.
Batteri: 8700mAh (upp till 30 kilometer).
Laddningstid: 4 timmar.
Kraft: Klarar upp till 15 graders lutning.
Pris: Cirka 5 000 kronor.
Läs mer: yiimix.com

Betyg 6 av 10