Ark: Survival Evolved är en slags simulator i överlevnad, och utspelar sig i en förhistorisk miljö där du börjar utan någonting. Sedan börjar kampen om att tillverka saker som kläder, vapen och någonstans att bo. Och att hålla dig vid liv, vilket är enklare sagt än gjort. Ön kryllar nämligen av olika djur som gärna dödar dig – just som vi tycker att vi är igång med att samla material och bygga upp ett hem dyker det upp en hungrig Raptor. Eller en farlig fisk när du ska hämta vatten. Som tur är sparas dina saker där du dör, och du får sedan lite tid på dig att leta upp dem när du återupplivas.

Ark: Survival Evolved recension
Att tämja dinosaurier öppnar upp enorma möjligheter i spelet.

Du börjar spelet på stenåldersnivå men allt eftersom du samlar in material från skogen och från djur du slår ihjäl blir du gradvis starkare och samlar så kallade Engram-poäng, vilket gör att du kan tillverka allt modernare verktyg och vapen. Från stenåldersnivå med stenyxa och kläder av djurhudar till pilbåge och så småningom krutvapen och modern teknisk utrustning.

En viktig del av Ark: Survival Evolved är att tämja dinosaurier, något du kan göra på lite olika sätt. Så småningom kan du hoppa upp på dem och använda dem till att förflytta dig på ön. Eller till att samla resurser, jaga eller i försvarssyfte.

Svårstyrt med konsolkontroll

Om du tidigare spelat Ark: Survival Evolved på pc kommer du snabbt att märka att det är lite knivigare med kontrollen på konsol. Även om vi efter ett tag blir bättre och bättre på att bygga hus och slåss mot odjur längtar vi hela tiden tillbaka till tangentbordet och pc-versionen.

Fördelen med Xbox One-versionen är att grafiken flyter på stabilt och bra medan det krävs en väldigt kraftfull dator för att du ska slippa lagg. Det här är helt klart ett riktigt välgjort spel rent grafiskt även om det inte är helt fel från buggar och grafiska glitchar.

Ark: Survival Evolved recension
Även om du börjar väldigt primitivt i spelet med halmstuga och spjut går det att utveckla dina färdigheter och material ordentligt.

Att spela ensam är dock riktigt svårt och bitvis har vi problem att hitta motivationen att ta oss vidare. Däremot blir en helt annan sak att köra Ark: Survival Evolved i co-op-läge, där ni kan hjälpas åt att bygga upp ett hem, försvara er mot attacker och utveckla era färdigheter och verktyg i något lugnare miljö. Något av det roligaste i spelet är att utforska de fantastiska grottorna och leta "artifakter", för att så småningom försöka sig på en riktig utmaning i form av en bosstrid.

Ark: Survival Evolved recension
Det är betydligt lättare, och roligare, att spela Ark: Survival Evolved tillsammans med andra.

Omdöme

Ark: Survival Evolved är inte spelet för alla. Det kräver tålamod för att du ska komma in i mekaniken, framför allt eftersom det är frustrerande till en början när du ständigt blir uppäten. Tillsammans med andra är det dock betydligt roligare och det är en stor, snygg och varierad värld och det finns ständigt nya utmaningar att ta sig an. Gillar du upplägget har du garanterat många timmars spelande framför dig med mycket att utforska.

plus

Kul i Co-op-läge
Stor och varierande värld
Snyggt

minus

Svårt i single player
Kontrollen på konsol


Fakta Ark: Survival Evolved

Pris: 599 kr till Xbox och PS4 på CDON, 549 kronor till PC.
Utvecklare: Studio Wildcard
Plattformar: Xbox One, PS4, PC, Mac, Linux
Testad version: Xbox One

Betyg 4 av 5