Samtidigt som spelindustrin djärvt tagit steget in i 4k, 3d-ljud och virtual reality har nostalgin för det som kom innan aldrig varit större. Åtminstone om man får tro återutgivningarna av gamla spel och spelmaskiner. Remastered det här, Classic det där – de senaste åren har varit ett pärlband av återupptäckta minnen för alla som växte upp med tv-spel på 80- och 90-talet.

Missa inte: Här är de 10 bästa spelen till Commodore 64

Tydligaste exemplet på det här är NES Mini, en kopia av Nintendos klassiska spelmaskin från 1980-talet. Till absolut ingens förvåning, förutom kanske Nintendo själva, blev den en oerhörd försäljningsframgång när den släpptes, och har följts upp av en SNES Minioch snart en ny omgång av NES Mini.

C64 mini

Vi verkar inte kunna få nog av spelnostalgi, och nu har även brittiska Retro Games Ltd lanserat The C64 Mini – en nyversion av den klassiska speldatorn Commodore 64, komplett med 64 kb minne och 64 inbyggda speltitlar. Precis som Nintendos återutgåva av NES är det lätt att motivera en uppdatering av den anrika speldatorn. Med sina 17 miljoner sålda exemplar var det en av de vanligaste hemmadatorerna under 80- och tidigt 90-tal. Även om den inte hade samma genomslagskraft som Nintendos 8-bitsmaskin var den inkörsporten för tv-spelande i hemmet för miljoner av människor.

The C64 Mini är en ganska omsorgsfull rekonstruktion av den första Commodore 64 från 1982 i karaktäristisk nyans av brunblek, men i ungefär halv storlek och med ett rent estetiskt tangentbord. Det finns en visuell tangentbordsfunktion inne i spelen som man kan dra fram genom en knapp på joysticken, men det ersätter givetvis inte ett riktigt tangentbord. Istället finns en funktion för att använda sig av ett externt tangentbord genom USB.

Missa inte: Så bra är SNES Mini – vi sätter betyg

Joysticken som följer med är också en hyfsad kopia av originalet, men är en av paketets svagheter. Till skillnad från spelkontrollerna till Nintendos NES Mini och SNES Mini, som kom med i princip exakta kopior av originalen, känns C64 Minis kontroll som ett stort steg bakåt. Även om kontrollen har en rejäl känsla så känns spaken oprecis att spela med och saknar den exakthet som krävs i många spel.

Dessutom känns en liten men märkbar fördröjning i knapparna som gör att hoppen i till exempel Impossible Mission, som kräver i princip pixelperfektion, kan vara onödigt frustrerade. Det är långt ifrån alla spel som påverkas av det här, men om det är något en nyutgåva av en Commodore 64 borde få helt rätt så är det joysticken.

C64 mini

Den andra svagheten är spelutbudet, som kommer förinstallerat på maskinen. Med 64 spel att välja på finns självklart en del klassiker, som till exempel Winter Games, Paradroid, Boulder Dash och tidigare nämnda Impossible Mission. Men här finns även en hel del utfyllnad, spel som varken var särskilt stora då eller har åldrats särskilt bra idag.

Dessutom saknas flera spel som för många var ikoniska på Commodore 64. Bruce Lee, Maniac Mansion, Spy vs Spy, Bubble Bobble och Pirates! för att nämna bara några få. Det handlar självklart en hel del om individuell smak, men när C64 Mini har med både Winter-, Summer- och California Games från Epyx Games känns det mer som att man var intresserad av att få med just hela 64 spel än att det skulle kännas som ett kvalitativt utbud.

Vill man går det faktiskt att ladda egna ROM av spel med hjälp av en USB-sticka. Även om själva processen är lite omständig och kräver att du gör om den varje gång du vill ladda ett nytt spel så är det helt klart en användbar funktion (så länge du inte bryter mot eventuell copyright).

Det går även att ta det hela ett steg längre. Genom att koppla in ett externt tangentbord kan man koda egna spel i programmeringsspråket Basic. Kanske inte något som kommer användas av alla, men möjligheten att både expandera det existerande spelutbudet och göra egna spel gör C64 Mini till en ganska unik liten maskin.

I slutändan känns C64 Mini som om den är till för två kategorier av människor: dels någon som växte upp med en egen Commodore 64 på 1980-talet och bara måste uppleva känslan av chip-melodier och 8bits-grafik igen, eller någon som vill få en känsla av hur spelindustrins barndom såg ut och hur man kunde göra mycket med väldigt lite.

C64 mini

Omdöme
Det finns onekligen en hel del att gilla – från den tidlösa musiken till en del klassiska titlar och möjligheten att expandera sitt bibliotek. Dessutom har Retro Games lagt till en del nya funktioner som är väldigt välkomna, framför allt möjligheten att spara i fyra olika sparfiler per spel. Samtidigt är det svårt att se förbi dess brister, där spelkontrollen är den främsta av dem. Nostalgi kan räcka ganska långt, och C64 Mini har sannerligen massor av det, men i slutändan är det spelupplevelserna som betyder något. Där lyckas inte riktigt C64 Mini nå ända fram hela tiden.

plus

Bokhyllevärdig maskin
Proppfull av nostalgi
Går att både programmera och ladda in nya spel

minus

En del utfyllnad bland spelen
Oprecis joystick
Finns inga manualer till spelen inkluderade

Fakta C64 Mini

Utgivare: Retro Games Ltd
Antal spel: 64
Anslutningar: Hdmi, usb
Upplösning:720p
Pris: 995 kronor hos Coolstuff.

Betyg 3 av 5

Fakta

Alleycat
Anarchy
Armalyte - Competition Edition
Avenger
Battle Valley
Boulder Dash
Bounder
California Games
Chip's Challange
Confuzion
Cosmic Causeway
Creatures
Cyberdyne Warrior
Cybernoid: The Fighting Machine
Cybernoid II: The Revenge
Deflektor
Everyone's a Wally
Firelord
Gribbly's Day Out
Hawkeye
Heartland
Herobotix
Highway Encounter
Hunter's Moon
Hysteria
IO
Impossible Mission
Impossible Mission II
Jumpman
Mega Apocalypse
Mission A.D.
Monty Mole
Monty on the Run
Nebulus
Netherworld
Nobby the Aardvark
Nodes of Yesod
Paradroid
Pitstop II
Ranarama
Robin of the Wood
Rubicon
Skate Crazy
Skool Daze
Snare
Speedball
Speedball 2 - Brutal Deluxe
Spindizzy
Star Paws
Steel
Street Sports Baseball
Summer Games II
Super Cycle
Temple of Apshai Trilogy
The Arc of Yesod
Thing on Spring
Thing Bounces Back
Trailblazer
Uchi Mata
Uridium
Who Dares Wins II
Winter Games
World Games
Zynaps