>> Hoppa till testet av Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy S9
Förra våren gav vi Samsung Galaxy S8 en av våra sällsynta fullpoängare i betyg. Den var inte felfri, men den representerade så mycket nytt och intressant att vi kunde överse ett par kosmetiska missar. Nu är uppföljaren Galaxy S9 här, och åtminstone på pappret har Samsung förbättrat den på flera punkter jämfört med föregångaren. Osar det ny full pott? Riktigt så enkelt är det inte. Det handlar om att övertyga i konkurrensen här och nu.
Mattias Inghe testar Samsung Galaxy S9.
Till det yttre är det inte mycket nytt. Det är glasytor bak och fram, böjda kanter och mjuk övergång till en rundad aluminiumram. Galaxy S9 har fått aningen mindre avrundade hörn och är marginellt tjockare och tyngre än Galaxy S8. Den högre vikten ska bland annat komma av tjockare och mer tåligt glas och chassi i allmänhet, så några extra gram kan vara värt det. Dess utmärkta byggkvalitet och höga greppvänlighet går inte att ta miste på. Dessutom har Samsung äntligen tagit sitt förnuft till fånga och satt fingeravtrycksläsaren på en mer vettig plats, rakt under kameran i mitten. Den är dock fortfarande otydligt utmärkt.

Nu i stereo
En förbättring märks på ljudet – Galaxy S9 har en av de bättre uppsättningarna mobilhögtalare just nu. Högtalaren upptill för samtal har fått kraftfullare förstärkare och ger luren stereoljud och extra tryck, och med Dolby Atmos-stöd får vi riktigt imponerande surroundspridning, både med och utan hörlurar.
Som en av få tillverkare behåller Samsung också 3.5-millimetersporten för hörlurar och skickar dessutom med ett par bra in-ear-lurar signerade AKG. De ger ett rent och snyggt ljud, men är lite mesiga i basen. Det verkar vara samma dac och förstärkare som i föregångaren. Vi märker i alla fall ingen skillnad vid en provlyssning, och vi har samma inställningsmöjligheter för ljudbilden. Det innebär hög klass, men att det fortfarande finns ett fåtal mobiler med vassare ljud för den verkliga audiofilen.

Fin skärm och funktionsfrossa
Bildskärmen har fått sig en mindre uppdatering, och har nu bättre färgkorrekthet, upptrissad ljusstyrka och mindre skiftningar vid snäv betraktningsvinkel. Annars är det samma 18,5:9-skärm med 1440p-upplösning som tidigare. Upplösningen är ställbar och står på 1080p som standard för att spara batteri. Vi ser ingen anledning att ändra det utan möjligen instoppad i ett Gear VR-headset, skärmen är skarp som den är.
De senaste åren har Samsungs toppmobiler bockat av nästan varenda funktion som du kan tänka dig i en telefon. I Galaxy S9 hittar vi snabb cat18-lte som ger teoretisk 4g-data på över 1 Gbit/s och usb 3.1-port med displayportstöd. Utöver det får vi också skrivbordsgränssnittet Dex (kräver separat dockningsstation) trådlös laddning, stöd för både gps och galileo, AMT+-stöd för fitnesstillbehör, inbyggd pulsmätare och kombinerad iris-och ansiktsigenkänning. Bland annat.

Maxade jobbprestanda
Ny Galaxy S-generation brukar innebära en ny snabb Exynos-krets och årets version Exynos 9 Series 9810 är ett påtagligt lyft. Fyra snabba kärnor av nya typen Exynos M3 ger den mäktig maxprestanda. Den når inte riktigt upp i senaste Iphone-generationens toppnoteringar, men slår befintliga Android-lurar med bred marginal. Chipet har sedan fyra extra strömsnålare Cortex-kärnor för vardagligare jobb.
Grafiken i Exynos har alltid legat steget efter Qualcomm Snapdragon och Galaxy S9 matchar nästan ett år gamla Snapdragon 835 i spelprestanda, men hamnar fortfarande bakom både den och Apple A11. När vi testkör Antutu Benchmark blåser däremot Galaxy S9 bekvämt förbi både alla andra Android-lurar vi sett och annars så mäktiga Iphone X. Det är omöjligt att säga varför, kanske har Galaxy S9 snabbare minnen eller utnyttjar grafiken bättre för 2d-grafik. I vilket fall som helst pratar vi prestanda i toppklass här.

Bästa mörkerseendet hittills
Det kan behövas, med Samsungs nya och ambitiösa kamera. Det är fortfarande bara en kameralins i Galaxy S9. Samsung levererar endast dubbelkamera i Galaxy S9 Plus – som vi återkommer med test av. Där används den extra linsen mest för extra zoom, så förutom den funktioner levererar Galaxy S9 samma kvalitet. Den stora nyheten här en justerbar bländare som kan växla mellan bländaröppningarna f/2,4 och f/1,5.
Den första ger skarpa och snygga foton vid bra ljusförhållanden, medan den andra släpper in betydligt mer än någon annan mobilkamera just nu, och ger extra ljuskänslighet i mörka rum. Det gör att kameran inte behöver ljuskompensera lika mycket digitalt, vilket ger bättre nyansering, mer korrekta färger och mindre brus vid mörkerfoto. Vanligen väljer kameran själv vilken bländare som körs, men pro-läget har även fått kontroll för det.
Den andra nya funktionen är ett nytt Super Slo-Mo-läge som låter dig filma korta sekvenser med hela 960 bilder per sekund i 720p. Här får du en markering i sökaren som automatiskt triggar en slow motion-inspelning om något rör sig i den. Det gör att det är lätt att använda, men typen av motiv du kan filma i det läget blir rätt så begränsade.

Digitala du
I kameraappen hittar vi också ar-emojin. Precis som Apples variant låter den dig animera färdiga figurer med selfie-kameran, men här finns också en funktion som gör att du kan fixa en animerad version av dig själv. Du tar helt enkelt en selfie, och appen spottar ut sig en digital 3d-modell. Det fungerar förvånansvärt bra, även om resultatet inte blir riktigt så likt som vi hoppats på.
Mjukvarumässigt är ar-emojin den största nyheten. Annars är det inte mycket som skiljer Galaxy S9 från tidigare Galaxy S8. Det är givetvis Android 8 nu, och kombinerat med det smidiga gränssnittet från Note 8 får vi en snabb och för det mesta lättarbetad upplevelse. Samsung envisas med en hel del extra appar, som en egen webbläsare. Och ärligt talat: är det någon som använder extra Edge-menyn på en Galaxy-lur? Den kan Samsung lika gärna skippa.
Den smarta assistenten Bixby har fortfarande en del att arbeta på när det gäller lokalt innehåll och vi väntar fortfarande på svenskt språkstöd.

Omdöme
Samsung gör det mesta rätt med Galaxy S9 och de få missarna från Galaxy S8 har blivit åtgärdade. Vi får en förväntad men ändå imponerande prestandauppgradering, och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker.
Men Galaxy S9 innebär inte samma lavin av spektakulära nya egenskaper som Galaxy S8 var. Har du en Galaxy S8 i dag så är den en kostsam uppgradering för lite nya kameraegenskaper och animerade emojis (som borde kunna komma som uppgraderad fotoapp framöver). Har du däremot ett äldre flaggskepp och letar nytt är den däremot ett absolut toppval.
Fakta Samsung Galaxy S9 SM-G960F/DS
Testad: Mars 2018
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Series 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 4 GB ram
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd upp till 400 GB
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 18,5:9 bildförhållande, 1 440 x 2 960 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.0 med Experience UI
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (wpc/qi och pma), stöd för dubbla sim (dual standby med volte-stöd), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, stöd för Samsung Dex.
Batteri: 3 000 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g). ca 22h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 6,8 x 0,85 cm
Vikt: 163 gram
Pris: 8 890 kr hos Teknikmagasinet
Hitta fler återförsäljare samt operatörernas bästa erbjudanden på Galaxy S9 här!
Prestanda
Antutu Benchmark 7.0: 242 015 poäng
Geekbench 4: 8 805 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 37 677 poäng
3dmark Sling Shot Unlimited: 4 051 poäng

Maxade prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Smart kamera.
Bra ljud.

En del onödigheter i mjukvaran.
Priset.
