Uppdatering 19 februari: Redditanvändare testade Galaxy S9

En anonym Redditanvändare som senare raderade sitt konto påstår att hen har fått testa Galaxy S9, som väntas lanseras 25 februari, i omkring 20 minuter. I en lång frågetråd svarade användaren på olika frågor om telefonen, och bekräftade många av de tidigare läckta uppgifterna, rapporterar T3.

Designen ska vara närmast identisk med S8, med undantag för fingeravtrycksläsaren som har flyttats till mitten under kameramodulen. S9 Plus sägs fortsatt vara ensam om dubbla kameror på baksidan medan S9 får en singelkamera.

Redditanvändaren påstår också att Galaxy S9 får stereohögtalare, vilket gör att ljudet när du lyssnar via högtalare är betydligt bättre än på S8. Kameran ska vara förbättrad, men ryktena om ett superslowmotionläge med 1 000 bilder per sekund påstås vara felaktigt.

Däremot bekräftar den anonyma testaren ett annat nyligen spritt rykte: Den får animerade 3d-emoji à la Apples Animoji.


Uppdatering 12 februari: 3d-emoji och stereohögtalare
Apple introducerade som bekant sina 3d-animerade Animoji i Iphone X. Dessa blev snabbt populära och har bland anant använts flitigt för att göra karaokevideor och annat kul. Nu rapporterar Android Authority, via koreanska ET News, att Samsung planerar att introducera en liknande funktion i Galaxy S9. Enligt uppgifter ska den vara "mer avancerad" än hos Iphone X, men baseras på en liknande teknik för att skapa 3d-figurer utifrån ansiktsrörelser. 

Animoji
Animoji i Iphone X

Ett betydligt mer intressant rykte stryks också under. Enligt ET News kommer Galaxy S9 nämligen att utrustas med dubbla högtalare, vilket det spekulerats i sedan länge. Att ryktet nu bekräftas av flera källor ökar naturligtvis trovärdigheten, men helt säker går det ändå inte att vara. Högtalarna uppges vara placerade högst upp och längst ned på telefonen.
 


Uppdatering 9 februari: Nya bilder visar att Galaxy S9 behåller hörlursuttaget och Bixby-knappen

Under fredagen läckte en ny bild från superläckan Evan Blass ut på Samsung Galaxy S9 som visar att den kommande telefonen kommer fortsätta ha ett klassiskt hörlursuttag. Något som inte varit givet på förhand då allt fler mobiltillverkare gått över till USB-C.

De läckta bilderna visar även att Samsung Galaxy S9 också verkar behålla den kontroversiella Bixby-knappen. Samsungs digitala assistent kommer likt förut ha en egen dedikerad knapp placerad under volymkontrollen på mobilens ena sida.


Uppdatering 6 februari: Nya bilder visar lila Galaxy S9 

Det börjar hetta till ordentligt inför lanseringen av Samsungs kommande flaggskeppstelefoner, som väntas lanseras lagom till MWC den 25 februari. Venturebeats Evan Blass läcker givetvis som ett såll vid det här laget – senast bjöd han internet på detaljerade produktbilder som visar S9 och S9 Plus i Lilac Purple.

Enligt Blass kommer de nya S9-telefonerna i färgerna Midnight Black, Lilac Purple, Titanium Gray och Coral Blue, samt det sedvanliga utbudet av specialutföranden i begränsad upplaga.

De nya bilderna visar – precis som det spekulerats i tidigare – att Samsung placerar fingeravtrycksläsaren under kamerorna på baksidan av S9 och S9 Plus. Den sistnämnda ser ut att få dubbla sensorer på bakplåten, medan "vanliga" S9 får en ensam baksideskamera.


Uppdatering 29 januari: Samsung Galaxy S9 får motsvarighet till Face ID

Med mindre än en månad kvar till lanseringen av Galaxy S9 rapporterar Android Police att Samsung tycks satsa på en motsvarighet till Apples Face ID.

En utvecklare som har rotat runt i koden för Samsungs inställnings-app har nämligen hittat referenser till Intelligent Scan, en funktion som sägs vara en kombination av ögonläsare och ansiktsigenkänning som fungerar även under dåliga ljusförhållanden.

Ett kort filmklipp visar hur det ska fungera:

Det är naturligtvis inte otänkbart att Intelligent Scan gör debut först vid ett senare tillfälle, men då Galaxy S9 är Samsungs nästa flaggskeppsmobil borde det vara aktuellt redan nu.

Du har väl inte missat M3:s Youtube-kanal?


Uppdatering 26 januari: Första bilderna läckta 

Om en månad ska Samsung visa upp sina nya mobiler Samsung Galaxy S9 och Samsung Galaxy S9 Plus. Men redan nu har superläckan Evan Blass Venturebeat publicerat vad som påstås vara de första bilderna på de kommande flaggskeppen.

Baserat på bilderna får mobilerna ett utseende snarlikt sin föregångare Samsung Galaxy S8 komplett med kantlös skärm och Bixby-knapp.

Än så länge finns inga bilder på mobilernas baksida. Venturebeat skriver däremot att fingeravtrycksläsaren nu positionerats under kameran snarare än bredvid den som på S8. 
 


Uppdatering 25 januari: Då lanseras Galaxy S9

Tidigare skrev vi att Samsungs kommande lurar troligtvis skulle visas upp den 26 februari. Efter att företaget nu skickat ut en officiell inbjudan till lanseringen (som vi givetvis närvarar på) vet vi att det är en dag tidigare som gäller. Den 25 februari, alltså om exakt en månad, är det äntligen dags.

Spektaklet äger rum samma dag som Mobile World Congress, MWC, inleds i Barcelona. Denna jättemässa kommer naturligtvis bjuda på fler lanseringar, men just Samsung lär dra mest uppmärksamhet. Inbjudan pryds av en enorm 9:a och orden "The Camera. Reimagined", vilket med all tydlighet avslöjar vad den koreanska mobiltillverkaren väljer att fokusera på i årets Galaxy-modeller.

Samsung meddelar även att lanseringen kommer att livesändas på samsung.com.


Uppdatering 16 januari: 

Den välkände teknikskribenten Evan Blass hävdar på Twitter att han har fått reda på exakt när Samsung Galaxy S9 och S9+ kommer att lanseras. Själva presentationen kommer att äga rum den 25 februari, sedan följer förhandsbokningar den 1 mars och säljstart i butik den 16 mars.

Om uppgifterna stämmer är det ungefär samma tidsschema som gällde 2016. Förra året blev det en fördröjning på drygt en månad, detta då Samsung ville säkerställa att det inte fanns några problem med batterierna.


Uppdatering 13 januari:

Lanseringen av Samsung Galaxy S9 närmar sig med stormsteg och senaste nytt är att det har dykt upp bilder som sägs visa hur kartongen ser ut.

Kartong

Att döma av texten på kartongen får vi se följande specifikationer:

  • Amoled-skärm på 5,8 tum (quad hd)
  • Kameror på 12 respektive 8 megapixlar 
  • Stöd för Super Slow Motion
  • Lagringsutrymme på 64 gigabyte
  • Arbetsminne på 4 gigabyte
  • Ögonigenkänning
  • IP68-märkning vad gäller tålighet mot vatten och damm
  • Stereohögtalare och hörlurar ”tuned by AKG”
  • Stöd för trådlös laddning

Det som sticker ut mest är stöd för Super Slow Motion. Enligt obekräftade uppgifter rör det sig om tusen bildrutor per sekund, vilket kan jämföras med 960 för Sony Xperia XZ Premium.

I sammanhanget kan nämnas att det ryktas om att det ska gå att ändra bländarstorleken på egen hand. Alternativen sägs vara f/2.4 och f/1.5, där det sistnämnda ska ge bättre bilder i svagt ljus.


Uppdatering 10 januari:

Någon presentation av Samsungs kommande flaggskepp Galaxy S9 och Galaxy S9+ blir det inte under årets CES-mässa. Däremot har DJ Koh, chef över Samsungs mobila division, bekräftat att presentationen istället blir i februari. Det skriver Engadget.

Presentationen kommer att ske under Mobile World Congress i Barcelona och då kommer teknikjätten även avslöja när den börjar att säljas.


Uppdatering 30 december:

Senaste nytt vad gäller Samsung Galaxy S9 är att specifikationerna för mobiltelefonen nu har godkänts av Federal Communications Commission (FCC), en amerikansk myndighet som motsvarar Post & telestyrelsen.

Normalt sett sker detta mellan en och två månader före lansering, något som styrker uppgiften om att Galaxy S9 och S9+ gör debut på MWC-mässan i februari.

Först ut med nyheten var nederländska Galaxy Club.


Tidigare:

Samsungs supertelefon Galaxy S8 har inte mer än något halvår på nacken, men redan nu börjar vi blicka mot S9:an. Den nuvarande flaggskeppstelefonen lyckades imponera starkt på oss med sin Infinity Display och urläckra, glasklädda design. Förväntningarna är naturligtvis höga på vad Galaxy S9 kan bjuda på, inte minst eftersom Samsungs telefoner brukar sätta ribban för de andra tillverkarnas topptelefoner.

Här är allt vi tror oss veta om Samsung Galaxy S9:


Galaxy S9: Design

Med S8 och S8 Plus väckte Samsung mycket uppmärksamhet tack vare sin 18:9-skärm som präglades av riktigt tunna kanter. Ska vi tro ryktena kommer Samsung att hålla fast vid detta recept. Venturebeats superläcka Evan Blass tror sig nämligen veta att den koreanska telefontillverkaren väljer prestandaförbättringar framför nyskapande design i år. Det enda vi väntar oss i designväg i år är att skärmkanterna i de kommande telefonernas över- och underkant blir ännu tunnare än tidigare. 

Galaxy S9
Foto: 91mobilesDen här skissen visar hur fingeravtrycksläsaren hittat en ny plats under kameralinsen i Galaxy S9.

Vi väntar oss dock ett par förändringar på telefonens baksida. En av sakerna som S8-modellerna kritiserades för var fingeravtrycksläsaren, som placerades osmidigt bredvid kameran. Enligt /Leaks tänker Samsung ändra på det här med S9 och i stället sätta skannern under kameran. En eller två nya färger kan det också bli tal om. Sammobile rapporterade nyligen att S9 kommer finnas tillgänglig i de klassiska varianterna svart, guld och blå – samtidigt som en mörklika design ryktas ersätta det grå valet.


Galaxy S9: Specifikationer och operativsystem

Ett nästintill idiotsäkert tips från oss är att Galaxy S9 kommer att drivas av det splitter nya Snapdragon 845-chippet. Detta är en regelrätt uppföljare till Qualcomms Snapdragon 835-chip som sitter i många av 2017 års flaggskeppsmobiler. Vi skulle inte höja på ögonbrynen om Samsung står som exklusiv lanseringspartner när Qualcomms nya processor väl ser dagens ljus.

Galaxy S9
Foto: QualcommQualcomms Snapdragon 845-processor lär hamna i Galaxy S9.

Ett nytt Snapdragon-chip innebär ofta en markant uppdatering avseende snabbhet och energieffektivitet, men på 845:an sitter även ett dedikerat AI-chip som väntas göra Samsungs mobilassistent Bixby mer användbar. Här finns också flera viktiga säkerhetsnyheter inom mobila betalningar och biometri, som tillsammans med Samsungs eget Knox-system torde göra Galaxy S9 ännu säkrare än S8-mobilerna.

Läs också: Fem anledningar att se fram emot Snapdragon 845

Samsung har även avslöjat att de arbetar på ett chip med 512 gigabytes lagringskapacitet, men det är inte troligt att detta hittar in redan i S9-telefonerna. Galaxy S8 bjöd "bara" på 64 GB lagring, så ett mer troligt hopp är till 128 GB.

Läckta skisser som publicerats av kinesiska Vtechgraphy skvallrar om att vi inte får några direkta nyheter avseende knappar och portar (men vi ser gärna att Bixby-knappen går att programmera om så fort vi packat upp luren) och 3,5-millimetersjacket verkar åtnjuta en ohotad tillvaro även i Galaxy S9.

När det kommer till operativsystem finns redan en betaversion av Oreo-baserade Samsung Experience 9.0 "på marknaden". Här bjuds vi bland annat på notifikationskanaler och autofyll av formulär, men också på mer Samsung-specifika saker som Edge lighting och nya klockwidgets. Vårt stalltips är att det är detta operativsystem som hamnar i de slutgiltiga S9-telefonerna. 

Galaxy S9: Funktioner

Synaptics har nyligen gått ut med att man inlett massproduktion av teknik som placerar fingersensorn direkt i skärmen. De fem största mobiltillverkarna ska vara involverade, och här ingår Samsung. Kanske får vi se den stekheta tekniken redan i S9? I flera månader har det ryktats att Samsung testat fingerskanning under glaset – en funktion Apple uppges ha funderat på för Iphone X i ett tidigare skede. Det här ryktet rimmar illa med det vi skrev om fingeravtrycksläsaren på baksidan, men det är inte omöjligt att Samsung satsar på båda delarna!

Galaxy S9
Foto: Doug Duvall / IDG NewsIrisskannern ryktas bli vassare i de kommande Samsung-lurarna.

Många ryktesspridare hävdar att Samsung inte planerar någon djupseende Face ID-liknande funktion i sina S9-mobiler, men kan mycket väl uppgradera kompetensen inom 2d-ansiktsskanning. Detta enligt Business Korea, medan Korea Herald å sin sida uppger att Samsung vässar megapixeltalet på sin irisskanner från 2 till 3 megapixel. Det skulle i så fall göra de kommande telefonerna bättre på att känna igen dina irisar även när du använder glasögon eller befinner dig i ljussvaga omgivningar. 


Galaxy S9: Kamera

När Galaxy Note 8 kom med dubbla kameror trodde vi först att dessa skulle få leva vidare i de nästkommande telefonerna i Galaxy S-serien. Så behöver inte alls vara fallet, enligt nya rykten – åtminstone inte när det kommer till den "vanliga" S9:an. Dubbla baksideskameror kan i stället vara något som erbjuds i den större Plus-modellen, vilket är en särskiljning som bland annat Apple ägnar sig åt i de olika utförandena av sina olika Iphone. 

Galaxy S8
Foto: Adam Patrick Murray / IDG NewsDubbla baksideskameror kan bli exklusiva för Plus-modellen av Galaxy S9.

Vtechgraphy tror sig veta att båda telefonernas huvudkamera får ett bländartal på f/1.5, vilker är bredare än Note 8:ans f/1.7 och f/1.6 som vi såg i LG V30. Det här kan göra det lättare att ta snygga bilder även i svag belysning.