>> Hoppa tillbaka testet av Galaxy S9


 Samsung Galaxy S9 Plus

 På de flesta punkter är de båda Galaxy S9-lurarna identiska. De har samma kraftfulla processor, nya Exynos 9810 som slår allt just nu utom Apple A11. De har samma fantastiska kvalitet i amoled-bildskärmen, fast i större format. De har samma kommunikationsmöjligheter och anslutningar, inklusive extra snabb lte, dubbla simkortsplatser, stöd för galileo, och Samsung Pay via både nfc och mst.

Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus har trådlös laddning, samma vattentäta chassi, Android 8.0, möjlighet att docka och köra desktop-läge med Dex, och nya super-slomo-läget i videokameran.

Samsung Galaxy S9 Plus
Skillnaden i storlek mellan Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus ser större ut på bild äv den upplevs vid vardaglig användning. 

Större, tyngre, lika tjock

Det mest uppenbara är givetvis storleken, Galaxy S9 Plus är en centimeter längre, en halv centimeter bredare och har en halv tum större skärm. Skillnaden i skärmupplevelse är faktiskt inte så stor och vilken du föredrar beror på hur stora händer du har.

Precis som Galaxy S9 har Galaxy S9 Plus lånat ett par viktiga designdetaljer från Galaxy Note 8, nämligen blygsammare avrundning av glaset på både fram, och av hela telefonen i hörnen. Vi förstår orsaken, dels ger det en mer stryktålig konstruktion, dels gör det att skärmen är lättare att använda även ut mot kanterna.

Men det gör också att den unikt läckra stilen från Galaxy S8 och Galaxy S8 plus går förlorad. På Galaxy S9 är skillnaden mot föregångaren mest visuell, men Galaxy S9 Plus har en kännbart kantigare passform i handen än Galaxy S8 Plus. Den hör fortfarande till en av de mest komfortabla lurarna i sin storleksklass, men det är onekligen ett steg tillbaka från förra året.

Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy S9 Plus är fortfarande bekväm att greppa men inte lika bekväm som Galaxy S9, eller gamla S8 Plus.

Aningen förbättrat ljud

Nytt i årets Galaxy-flaggskepp är inbyggd stereohögtalare, där högtalaren för telefonsamtal har fått extra förstärkare ochy ger stereoeffekt. Då de har Dobly Atmos-stöd får vi dessutom övertygande surroundeffekt. På Galaxy S9 sitter de bägge högtalarelementen en centimeter bredare isär. Det kan låta som en obetydlig skillnad, men för stereoeffekten innebär det en förbättring.

Trots att processorn är den samma får vi ännu snäppet vassare resultat i våra prestandamätningar av Galaxy S9 Plus. Det beror troligtvis främst på att den har bestyckats med två extra gigabyte ramminne – 6 GB istället för 4 GB. Den höjer sig några procent i cpu- och övergripande prestanda i Geekbench och Antutu. Främst är det grafikdelen som klarar sig märkbart bättre, vilket också märkts när vi kollar in spelprestanda med 3d mark. Här kommer telefonen upp i samma grafikprestanda som Snapdragon 835-telefoner.

Samsung Galaxy S9 Plus
Den har samma tjocklek som Galaxy S9, 8,5 millimeter.

En timme extra

Samsung har också stoppat in ett generöst tilltaget batteri på 3 500 mAh. En snäppet större skärmyta dra visserligen mer energi, men inte så mycket att vi inte får fördel av den extra kapaciteten även i batteritid. Vi landar på en dryg timme extra i videouppspelning och en knapp timme till för 4g-surfande.

Slutligen har vi kameran. Samsung introducerade till slut dubbel kamera baktill i Galaxy Note 8, och fortsätter med det i Galaxy S9 Plus. Första linsen är den samma som i Galaxy S9, med sin unika bländare som kan växla mellan f/1.5 och f/2.4 i bländaröppning. Det innebär bättre ljusupptagning i mörker, men också skarpare foto i dagsljus.

Den andra linsen är en telefotolins med samma 12-megapixelsensor, så att vi får möjlighet till 2x optisk zoom och bättre detaljåtergivning när vi digitalzoomar vidare. Den har även den fått f/2.4-bländare, vilket troligen gör mer för detaljåtergivning på pixelnivå vid extra inzoomning än själva brännvidden. Vi har faktiskt svårt att se skillnad på bildkvaliteten när vi zoomar in med en Galaxy S9 och en Galaxy S9 Plus. I autoläge blir det också lite förvirrat, eftersom vi inte har kontroll över vilken lins och bländare som använts.

Samsung Galaxy S9 Plus
Både kameralinser och fingeravtrycksläsare är staplade på högkant

Smartare skärpedjup

Den extra linsen hjälper också till med djupeffekten i bokeh-fotoläget, det som ger bilder fejkat kort skärpedjup. Det är något som en mobilkamera aldrig kan få på naturligt sätt, så det sker med smart bildanalys och efterbehandling. Med en extra lins bredvid huvudkameran som kan göra snabb 3d-analys blir Galaxy S9 Plus mycket bättre på detta än Galaxy S9.

Vi kan snabbt förhandsgranska hur det ser ut med ett reglage i sökaren, lika behändigt som i Huaweis mobiler som hittills varit överlägsna på det. Bilderna tas också omedelbart, där Galaxy S9 tar någon sekund på sig. Och slutresultatet är mycket bättre, med möjlighet till kraftfullare utmaskning av bakgrunden och bättre precision i djupseendet.

Samsung Galaxy S9 Livefocus
Live focus i Galaxy S9 Plus - smartare och bättre än enklare varianten Active focus i Galaxy S9.

M3 rekommenderarOmdöme

Galaxy S9 Plus har en prislapp på strax under 10 000 kronor, Frågan är om den är värd den extra tusenlappen jämfört med Galaxy S9. Skillnaden i prestanda märks knappt, och det större formatet har både för- och nackdelar – lite bättre batteritid, men sämre komfort i handen.

Den mest påtagliga vinsten är den extra linsen i kameran, men inte heller den ger några stora fördelar om du inte värdesätter bra bokeh-effekt. Galaxy S9 Plus är kort och gott samma utmärkta telefon som Galaxy S9, med ungefär lika många extra mer marginella fördelar som extra men marginella nackdelar.


Fakta Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F/DS

Testad: Mars 2018
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Series 9810
Processor: 4st Exynos M3 á 2,8 GHz, 4st Cortex A55 á 1,7 GHz
Grafik: Mali-G72 MP18
Minne: 6 GB ram
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd upp till 400 GB
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 18,5:9 bildförhållande, 1 440 x 2 960 bildpunkter
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, ANT+, a-gps, galileo, nfc, mst
Operativsystem: Android 8.0 med Experiance UI
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (wpc/qi och pma), stöd för dubbla sim (dual standby med volte-stöd), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, iris-scanner, pulsmätare, stöd för Samsung Dex.
Batteri: 3 500 mAh, 11h 15min webbvideo (wifi), 11h 55min blandad användning (4g). ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 189 gram
Pris: 9 890 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 7.0: 249 469 poäng
Geekbench 4: 8 960 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 092 poäng
3dmark Sling Shot Unlimited: 3 999 poäng

plus

Maxade prestanda.
Utmärkt bildskärm.
Smart kamera.
Stort batteri.

minus

En del onödigheter i mjukvaran.
Få fördelar med större format.
Extra dyr.

Betyg 5 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning