Harmansfären, med JBL, Harman & Kardon och AKG i produktportföljen, visade på IFA-mässan i september upp en mängd nya produkter. Bland annat nya Omni + (multiroom-högtalare) och ett helt gäng med nya hörlurar. Samt då denna skapelse: JBL Boombox – ett skrytbygge med en matchvikt på 5,25 kilo och upp till 24 timmars oavbruten uppspelning.

JBL Boombox

Tankarna går inte helt oväntat till 80- och 90-talet – en tid då störst var bäst och en utomhusfest utan bergsprängare var otänkbart. Varumärken som exempelvis JVC och Pioneer erbjöd det som många av oss hade högt upp på önskelistan, batterierna räckte ett par timmar och inköpen grävde djupa hål i plånboken.

Men med åren föll de stora strömkrävande spelarna. Plötsligt skulle enheterna vara så små och lätta som möjligt och med de allt mer avancerade mobiltelefonerna kom också trådlös strömning av musik och fokus på tekniska lösningar hamnade i första rummet. På senare tid har det emellertid försiktigt börjat komma både större och mer högljudda portabla lösningar, med forna tiders ljudprestanda (om inte bättre) samt modern teknik och lång drifttid. Monsters Superstar Blaster är ett exempel (läs testet här) och nu har vi alltså JBL Boombox. 

Boombox mäter knappt 50 centimeter på bredden och är cylinderformad i sin konstruktion. Längs med hela ovansidan löper ett tjockt bärhandtag med produktnamnet ingraverat. På sidorna tronar de blottade elementen på fyra tum upp sig. Högtalaren är klädd i ett grovt tyg, precis som de övriga portabla högtalarna från JBL, och på övre delen av fronten hittar vi funktionsknapparna som är totalt sex stycken till antalet: bluetooth, volym, play/pause, strömbrytare samt JBL Connect+. På nederdelen har vi en batteriindikator, som med fem små led-ljus visar hur mycket kräm som finns kvar. På baksidan finns strömkontakten, två usb-portar och en aux-ingång. Bredvid sitter en knapp för att skifta mellan inom- och utomhusläget, och då rent ljudmässigt.

JBL Boombox

Det finns givetvis även en tillhörande app till Android och IOS. Det är en ganska enkel historia och det finns inte så mycket du kan göra förutom att ändra ljudbilden något (inom- och utomhus-läget). Här kan du även koppla ihop högtalaren med ytterligare kompatibla enheter och då också välja äkta stereokoppling eller ett så kallat party-mode.

Det inbyggda li-ion-batteriet är på hela 20 000 mAH och ger upp till 24 timmars speltid på en laddning, förutsatt att du spelar måttligt högt och inte laddar mobiltelefoner och liknande via de dubbla usb-portarna. Och – det här är lite speciellt – Boombox är IPX7-klassad och således vattentät.

Överlag känns högtalaren ordentligt ihopskruvad, kvalitetskänslan är onekligen hög men designen lämnar lite att önska. Men hur låter det då? Jo tack, riktigt bra och – om du så önskar – riktigt högt. Ljudbilden är klar med en brutal basåtergivning. Trots att vi drar på ordentligt märks ingen distorsion överhuvudtaget utan gränsen sätts snarare där risk för hörselskador kan uppstå. Skillnaden mellan de två ljudlägena är påtaglig och utomhusläget är en klar favorit, med ett klart fylligare ljud och tyngre basåtergivning. Noterbart är att uteffekten är något lägre i batteriläget jämfört med strömläget, 2 x 20 Watt mot 2 x 30 Watt.

Omdöme

Boombox imponerar på samtliga plan, även prismässigt. Runt 5 000 kronor är en slant, men är det en välljudande och högtspelande högtalare du är ute efter har du hittat rätt – det här är en portabel partymaskin av rang.

M3 rekommenderar

Fakta JBL Boombox

Typ: Trådlös portabel högtalare
Pris: 4 990 kr
Element: Element: 4-tums baselement x 2, 20 mm diskantelement x 2
Uteffekt: 2 x 30 W (strömläge), 2 x 20 W (batteriläge)
Frekvensåtergivning: 50–20 000 Hz)
Anslutning: Bluetooth (4.2), aux.
Batteritid: upp till 24 timmar
Mått: 254,5 x 495 x 195,5 mm
Vikt: 5,25 kilo
Övrigt: IPX7-klassad
Läs mer här!

plus

Högt och bra ljud
Bra batteritid
Uppseendeväckande design

minus

Dyr
Få inställningsmöjligheter av ljudet
Enkel app

Betyg 5 av 5