Förra årets version av Sonys Xperia Compact var lite av ett undantag. Istället för att släppa en kompakt version av höstens flaggskepp som företaget brukar göra, med maxad hårdvara i ett minimalt paket, tog Sony mellanklassmobilen Xperia X och krympte ner till 4,6-tumsformat.

Det hade både för- och nackdelar, men på det hela taget gillade vi mobilen och Xperia X Compact fick ett toppbetyg. Så här i efterhand ångrar vi oss dock lite, och saknar tidigare modellers funktions- och prestandatunga modeller utan kompromisser.

Läs även: Test av Xperia XZ1

Kompakt råstyrka

I år väljer Sony att gå tillbaka till just det. Xperia XZ1 Compact är ett komprimerat litet prestandamonster med flaggskeppsegenskaper rakt igenom. I nästan alla specfikationer som inte har med storleken att göra är den en Xperia XZ1. Samma processor, samma kamera, samma vattentäta konstruktion, samma ljudhårdvara, samma operativsystem och samma 3d-fotningsfunktion.

Xperia XZ1 Compact är bestyckad med Snapdragon 835, det kraftfullaste du kan köra Android på just nu, möjligen med undantag av Exynos-kretsen i Samsung Galaxy S8 som är snabbare i vissa moment men långsammare i andra. Värst just nu är Apples A11, men den får vi ju inte se i en Android-mobil.

Trots maxad prestanda och kompakt form blir Xperia XZ1 Compact aldrig mer än smått ljummen under intensiva stresstester. Det är positivt. I förra årets version var det smart att hålla tillbaka med prestandan. Snapdragon 820 blev mycket varmare än Snapdragon 835, och därför var enklare processor rätt val. Här behövs inte det, och då uppskattar vi att det dras på för fullt igen.

Sony Xperia XZ1 Compact
Sony Xperia XZ1 Compact ligger skönt i handen, snäppet bättre än förra årets modell som hade helblank baksida. 

Frågan är om det inte är lite för ambitiöst. Då skärmen bara är i 720p-upplösning – mer behövs ju inte för att få knivskarp bild på 4,6 tum – drar den aldrig nytta av trumfkortet i Snapdragon 835, nämligen dess brutala grafikprestanda. Och att spela tyngre Android-spel på en skärm i detta format är inte jättesnyggt. De flesta spel är byggda för fem tum och full hd-upplösning, eller för surfplatta.

Tekniktungt i 2d och 3d

Det du istället verkligen har prestanda till är för att fota och filma. Kameran jobbar hårt med smart autofokus och löpande bildanalys i auto-läget, vilket gör den till en av de bästa mobilkamerorna för att hantera olika typer av ljus och färgmiljöer och få hög lägstanivå på sina bilder. Den jobbar också med aktiv efterbehandling av högupplösta bilder. Tyvärr lite för mycket, så att det knappast går att utnyttja dess 19 megapixlar för digitalzoom. På nära håll blir det utsmetat och vi tappar detaljer.

Vi har också samma roliga app för 3d-scanning som u Xperia XZ1. Genom att dra kameran runt ett objekt kan appen skapa en 3d-modell av det som kan skrivas ut, exporteras till fil eller användas i ett par ar-appar.

Det kräver lite övning och en stadig hand för att det ska bli bra, men resultatet är faktiskt riktigt övertygande, och det fungerar lika bra här som i Xperia XZ1. Visst, det är mest en gimmick, men en riktigt rolig sådan.

Sony Xperia XZ1 Compact
Det är inte det är det är en ful telefon, bara anonym och tråkig. 

Anonym men bekväm

De saker som skiljer Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact har just med formatet att göra. För det första är Xperia XZ1 Compact kortare, men i gengäld en och en halv millimeter tjockare. Designen skiljer sig också en aning. Det har inte helrundade långsidor utan är istället mer blockformat med mjuka kanter.

Precis som Xperia XZ1 så är det inte någon särskilt upphetsande design. Sony har kört med i stort sett samma still sedan den första Xperia Z. Men bryr du dig inte om att sticka ut stilmässigt är det en välbyggd och bekvämt greppbar mobil. Den har inga navigationsknappar, här är det skärmkontroll som gäller. Xperia XZ1 Compact har givetvis också Sonys karakteristiska på-knapp på sidan som också är fingeravtrycksläsare.

Läs även: Stort test av 20+ toppmobiler

Liten bild, stort ljud

Skillnad nummer två är givetvis skärmen. Med 4,7 tums storlek går tankarna till Iphone som haft liknande skärm sedan Iphone 6. Och vi tycker att Sony står sig bra i jämförelse. Skärmen i Xperia XZ1 Compact är ljusstark, skarp nog i alla lägen och har bra kontrast för att vara en ips-skärm. Den har dock inte hdr-stöd som Xperia XZ1.

Xperia XZ1 Compact får också pluspoäng för bra ljud, både från inbyggda stereohögtalare och när vi pluggar in hörlurar. Det är inte i absoluta elitklass när det gäller inbyggd dac för hörlursljud i mobiler, där är till exempel HTC och ZTE lite vassare, men det är nära, och Sony har som alltid bra inställningar för ljudbilden. Ljudet i örat vid samtal är också det bra, förutom att vi hade önskat högre maxvolym för att kalla det för perfekt.

Sony Xperia XZ1 Compact
Kameran är dem samma som i Xperia XZ1, med smart autofokus, slow motionfilmning och en handfull andra finesser. Men bäst är den faktiskt på att ta helt vanliga foton i autoläge. 

Bättre batteritid

Den tredje avgörande skillnaden är batteritiden. Här fick vi rätt så tveksamma resultat med Xperia XZ1, och därför var vi oroliga för Xperia XZ1 Compact – logiskt sätt bör den ha plats för ännu mindre batteri.

Så är det dock inte. Här sitter ett lika stort batteri på 2 700 mAh, och med en mindre skärm med färre pixlar är Xperia XZ1 Compact påtagligt mer strömsnål. Här får vi ut drygt åtta timmar kontinuerlig användning utan behov att ladda, beroende på vilken typ av användare du är. Det gör att du sällan behöver oroa dig för batteritorsk.

En sak som däremot blivit nerbantat är lagringsutrymmet, från 64 GB i Xperia XZ1 till 32 GB. Att det skulle bero på utrymme har vi svårt att tro. Snarare är det ett sätt att pressa priset.

Precis som Xperia XZ1 kör Compact Android 8 Oreo, och precis som där är det mesta av det dolt av Sonys egna gränssnitt. Det är för det mesta snyggt och enkelt, men ett par appar med påträngande notifieringar stör, tills vi gått in och tystat dem. Så vi avvaktar med att ge ett omdöme baserat på det. Men det är givetvis inget fel att de har pinfärskt operativsystem, speciellt eftersom Oreo ska vara bättre byggt för att få ut snabba uppdateringar.

Läs även: Här är nyheterna i Android Oreo

Sony Xperia XZ1 Compact
Skärmen är både ljusstark och har fina färger. Inget av detta syns på det här fotot.

M3 rekommenderarOmdöme

Xperia XZ1 kändes som en onödig mobil, Sony har redan ett mer imponerande flaggskepp. Compact-modellen är raka motsatsen, alltid efterlängtad och relevant – det enda riktigt bra Android-alternativet för dig som tycker fem tum är för biffigt. Årets version är en återgång till skön kompromisslöshet, maxade prestanda och flaggkeppsfunktioner. Den lyckas dessuton på en viktig punkt där Xpera XZ1 fallerar; batteritiden. Och är ett par tusen spänn billigare. Trots mindre lagringsminne känns det som ett kap.

Fakta Sony Xperia XZ1 Compact G8441

Tillverkare: Sony
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4st Cortex A73 2,45 GHz + 4 st Cortex A53 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 4 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 4,6 tum ips, 720x1280 bildpunkter (319 ppt)
Kameror: 19 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 15/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Vattentät IP68, fingeravtrycksläsare
Batteri: 2 700 mAh, 8h 20min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 13,5 x 6,45 x 0,9 cm
Vikt: 141 gram
Pris: 4 990 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 160 824 poäng
Geekbench 4: 6 563 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 42 256 poäng

plus

Prestanda i toppklass
Bra ljud och bildskärm
Kompakt, greppvänlig och ergonomisk
Vattentät
Bra pris

minus

Trångt på skärmen ibland
Anonym design
Endast 32 GB lagring

Betyg 5 av 5