Vårt första intryck av Genti Light Touch är något skeptiskt. Vad är poängen med en uppladdningsbar lampa när de flesta av oss redan har huset fullt av stationära lampor och dessutom ficklampor när dessa inte räcker till eller fungerar? Dessutom låter ju de flesta mobiler oss numera använda både skärm och blixt som ljuskällor vid behov.

Det visar sig dock snabbt att Genti Light Touch, trots några små brister, helt klart har flera smarta användningsområden och funktioner, både som huvudsaklig och kompletterande ljuskälla.

Ladda och ta med

Genti Light Touch är alltså en uppladdningsbar lampa med led-belysning. Inkopplad i ett eluttag kan den användas som en vanlig lampa, men den kan också tas med och bara köras med det inbyggda 2000 mAh-batteriet som strömkälla. Den har då, beroende på ljusstyrka och vald färgtemperatur, en batteritid på mellan tre och 30 timmar.

Användningsområdena för en sladdlös och bärbar lampa visar sig snabbt vara många. Exempelvis förälskar sig lillgrabben i familjen i Genti Light Touch och den släpas runt i huset för att användas vid sagoläsningar på diverse olika spännande ställen. Men även en närsynt gammal testredaktör med trötta ögon har nytta av att kunna kalla in extra belysning vid läsande av liten text i en pocketbok eller pillande med sladdar i mörkret på baksidan av datorn.

Lamax GentiLight Touch
Tack vare att den är böjbar kan Lamax GentiLight Touch placeras i stort sett var som helst.

Det är dock inte bara mobiliteten som gör Genti Light Touch så användbar. Möjligheten att enkelt och smidigt kunna välja både färgtemperatur och ljusstyrka (och även att kunna rikta ljuset) gör den ännu mer flexibel. Efter att ha använts som sagoläsningslampa blir den med ett par knapptryck och ett fingersvep en utmärkt nattlampa med varmt och svagt sken. Och på skrivbordet gör den nytta vare sig vi skriver för hand, läser från ett papper eller jobbar framför en datorskärm.

Tveksam design

Batteritiden för Genti Light Touch varierar som sagt kraftigt, vilket är en av dess största svagheter. Själva poängen med en sladdlös lampa är att den inte ska behöva kopplas in i ett eluttag med jämna mellanrum och Genti Light Touch batteritid ligger oftare närmare tre än 30 timmar. Ett lite kraftfullare inbyggt batteri hade varit önskvärt, även om det förstås hade gjort lampan tyngre och klumpigare.

Visserligen kan detta lösas på egen hand med ett externt batteri, men det är förstås inte en särskilt smidig lösning.

Lamax GentiLight Touch
Du kan snabbt och smidigt välja både färgtemperatur och ljusstyrka.

Faktum är att ett lite tyngre batteri designmässigt till och med hade kunnat vara till fördel för Genti Light Touch. Som det är nu är den tämligen instabil och det är väldigt lätt att råka slå omkull den, något som en tyngre fot hade kunnat råda bot på.

Vi är överlag lite tveksamma till designen rent estetiskt, men huruvida man gillar den eller inte är förstås som vanligt en fråga om tycke och smak.

Vad det däremot inte råder någon tvekan om är att prislappen är för hög. 800 kronor är, trots Genti Light Touch många användningsområden, i kraftigaste laget.

Omdöme

Genti Light Touch är en lättanvänd och trevlig bekantskap med många smarta användningsområden. Ett lite för svagt batteri, tveksam design och ett högt pris drar dock ned betyget.

Lamax GentiLight Touch
Tillverkare/kontakt: Lamax, tech.lamax-electronics.com / Migrax, migrax.se
Mått: 56,2 x 6,5 x 2,1 centimeter.
Vikt: 385 gram.
Färgtemperaturer: Kall vit (5400K), Neutral vit (4200K) och Varm vit (3100K)
Inbyggt batteri: 2000 mAh.
Färg: Svart eller vit.
Batteritid: Upp till 30 timmar.
Övrigt: Böjbar lampfot, steglös justering av ljusstyrkan.
Cirkapris: 800 kronor.

Beställ från Cyberphoto här

plus

Mycket praktisk.
Lättanvänd och lättplacerad.
Bra ljusstyrka.

minus

Dyr.
Bitvis kort batteritid.
Ostadig konstruktion.

Betyg 6 av 10