Forza Motorsport 7 har fått ovanligt mycket tid i rampljuset det senaste året. Anledningen stavas så klart Xbox One X, Microsofts kraftigt uppgraderade Xbox One som släpps nu i november. Här och nu får vi däremot klara oss utan 4k-upplösning och förbättrade grafiska effekter – i alla fall på Xbox One. Tack vare initiativet ”Play anywhere” har vi emellertid haft möjlighet att testa både Xbox One- och Windows 10-versionen av spelet.

F7 Bild 1

Från Xbox till Windows
Till skillnad från flera av Microsofts tidigare "Play anywhere"-titlar, inte minst förra årets Forza Horizon 3, fungerar Forza Motorsport 7 överlag utmärkt på vår pc. Det är inte tal om en simpel konsolport och inställningsmenyn är fylld till bredden med alternativ som gör det enkelt att anpassa grafiken efter hårdvaran. Dessutom hittas stöd för 21:9-format, olåst bilduppdatering, en rad olika upplösningar samt nedsampling. Det går också att välja dynamiska inställningar för att grafiken ska anpassas automatiskt efter vad som händer på skärmen.

Läs även: Project Cars 2: Lysande racingspelet är tillbaka – och bättre än någonsin

Att köra ett par race på datorn, för att sedan förflytta sig till Xbox One och fortsätta där är dessutom en väldigt smidig process. Allt som krävs är några sekunder för att sparfilen ska synkronisera. Det är inte heller några problem för pc-spelare att möta Xbox-spelare online och vice versa.

Grafiska läckerbitar

Vår testdator klarar de högsta grafikinställningarna, förutom upplösningen där vi nöjer oss med 1440p. Grafiken som målas upp lär med andra ord kunna liknas med vad den kommande Xbox One X-konsolen presterar. Och visst ser Forza Motorsport 7 bra ut. Under regn- och nattracen ser det till och med förbaskat bra ut. Det är ingen tillfällighet att det i huvudsak är dessa delar som visas upp i trailers. Om man synar polygonerna i sömmarna hittas dock en del grafiska genvägar, speciellt de hiskeligt fula träden.

När vi sedan beger oss till Xbox One-versionen är det däremot svårt att inte bli besviken. Grafiken är fortfarande godkänd med tanke på hårdvaran, men det är svårt att blunda för nedgraderingen av partikeleffekter, detaljer runt banorna, bristfälliga reflektioner med mycket mera. Nu är det så klart inte rättvist att jämföra Xbox One med en topptrimmad pc-version, men även om vi jämför med exempelvis Project Cars 2 är grafiken i Forza Motorsport 7 på Xbox One väldigt ojämn. Värt att nämna är dock att upplösningen och bilduppdateringen är låsta till 1080p respektive 60 bilder per sekund, en viktig detalj som de konkurrerande spelen inte klarar av.

F7 bild 2

Nöden av hastighet
Men det är inte grafiken som gör spelet, det är spelkänslan – och här gör Forza-seriens sjunde del mycket rätt. Den mest anmärkningsvärda förändringen är att bilarna nu är ännu mer lättkontrollerade än tidigare. Körupplevelsen är mer lik Need for Speed än Project Cars 2, och det går inte att förneka att racen som väntar är ruskigt adrenalinfyllda och underhållande. Det är skönt att inte ha hjärtat i halsgropen i varje sväng, utan bara njuta av de höga hastigheterna och alla körglada bilar.

Missa inte: Alla de senaste spelnyheterna och recensionerna på m3.se/gaming

Något som däremot häller smolk i körglädjebägaren är att motståndarna mer än gärna smäller in i både spelaren och varandra. De första svängarna liknar mer Destruction Derby än ett seriöst racingspel och motståndare som tacklas vid omkörningar är mer regel än undantag. De överaggressiva förarna känns helt malplacerade och vi hoppas innerligt att motståndarnas intelligens och aggressivitet justeras.

F7 bild 5

Samla bilar för att bli bättre
En annan intressant nyhet är progressionssystemet. Karriärläget består av en rad turneringar där en specifik biltyp vanligtvis måste användas. När en turnering är avklarad ramlar pengar, en bil och två sorters erfarenhetspoäng in på kontot. Och allt behövs för att kunna avancera i karriärläget.

Bilarna du vinner kan ofta användas i en kommande tävling för just den biltypen, eller så får pengarna läggas på den bilmodell som behövs för stunden. För varje ny bil som körs till i garaget ökar spelarens bilsamlarnivå, vilken låser upp mer eftertraktade bilar – bilar som krävs för att kunna ställa upp i efterföljande tävlingar. Erfarenhetspoängen i sin tur låser upp fasta nivåer med bättre belöningar och fler tävlingar.

Att uppbyggnaden av karriärläget gör att vi måste ta oss igenom vissa helt ointressanta serier, såsom buggybilar och lastbilar, för att kunna avancera till de tävlingar vi egentligen vill köra är lika småsurt som vanligt. Lyckligtvis är det inget större problem eftersom de allra flesta bilar är roliga att gasa runt i. Dessutom gör ett antal oseriösa tävlingar som bilbowling och omkörningskavalkader att karriärläget aldrig blir tradigt.

F7 bild 3

Köpelådor framför skicklighet
Som tidigare nämnt är Forza Motorsport 7 mer nybörjarvänligt än någonsin. Något som förstärker den känslan är att i stort sett alla belöningar för avstängd körhjälp är bortplockade. Realistisk eller förenklad kontroll? Full skadepåverkan eller ingen alls? Automatiska eller normala bromsar? Räkna inte med någon bonus om du väljer det svårare alternativet – förutom att det blir roligare att spela då.

Att belönas lite extra genom att stänga av körhjälp är en standard som de flesta racingspel har följt i flera år. Men i Forza Motorsport 7 bygger belöningssystemet istället på speciella kort som erhålls slumpmässigt i loot-lådor. Det innebär att om du vill ha en bonus för att exempelvis köra utan abs-bromsar, så måste ett bonuskort med precis den egenskapen aktiveras inför loppet. Korten kan bara användas ett fåtal gånger; därefter måste ett nytt kort hittas i en loot-låda. Om du kör alla tävlingar utan abs spelar ingen roll, bonusen fås bara när kortet är aktivt.

Förutom bonuskorten kan lådorna också innehålla exklusiva bilar, kläder och färger. För närvarande går loot-lådorna endast att köpa med spelets egna valuta, men Turn 10 planerar att sälja dem för riktiga pengar under ett senare skede. Oavsett hur lådorna införskaffas är det ändå en standardfunktion som har plockats bort för att sedan säljas tillbaka till spelaren – och det känns inte helt ok.

F7 bild 4

Buggkurs på söndag
Nu när vi ändå är inne i gnälläge måste vi även ta upp de anmärkningsvärt många buggarna som vi har stött på. Det ska sägas att vi verkar vara ovanligt hårt drabbade, men vi är inte ensamma.

Under kampanjens gång har vi bland annat råkat ut för regnväder som saknar all form av synligt vatten, poängräknarljud som inte slutade förrän vi startade om spelet och ljudinställningar som inte vill fungera. Lägg därtill motståndarbilar som tvärnitar på raksträckor, plötsligt får raketfart eller gör 90-graderssvängar precis efter start. Till de mer spelförstörande buggarna hör en bilduppdatering som helt utan anledning rasar ner till 10-20 bilder per sekund, samt rena krascher som skickar ut oss till huvudmenyn eller skrivbordet.

Vi har stött på dessa underligheter på både pc och Xbox One. Den sistnämnda har varit värst drabbad, vilket å andra sidan antageligen beror på att vi har spelat mer på den enheten. Det ska dock sägas att åtta av tio race fungerar felfritt – men problemen är ändå allt för många och irriterande.  

Slutbild F7

Grym racing med lådproblem

Men trots klagomålen har vi riktigt kul med Forza Motorsport 7. Även om Turn 10 har tagit sin anrika serie ännu ett steg närmare förlåtande och lättillgänglig arkadracing är upplevelsen inte alls lika överdriven som i syskonserien Forza Horizon.

Den nya mer lättgängliga racingen är inte heller nödvändigtvis negativ; för alla som vill ha ett någorlunda verklighetsförankrat men ändå arkaddoftande racingspel passar Forza Motorsport 7 perfekt. Det är lätt att komma in i och ställer inga krav på långa sessioner med träningar, kvalificeringar och inställningsmeckande – istället kan tiden spenderas i på banan i race som är lika intensiva som underhållande.

Men så har vi loot-lådor och buggar. Ett medvetet och ett omedvetet inslag som försämrar vår spelupplevelse en hel del. Forza Motorsport 7 är helt enkelt ett underhållande och välfyllt racingspel – som är i behov av en del finjustering för att nå sin fulla potential.

Forza Motorsport 7

Utvecklare: Turn 10
Genre: Racing
Format: Xbox One, Windows 10
Testat format: Xbox One S, Windows 10
Pris: 599 kronor

plus

Lättgänglig och underhållande racing
Mängder med bilar och banor
Roliga bonustävlingar i karriärläget

minus

Körkänslan lämnar en del att önska
Loot-lådor framför skicklighet
Oerhört långa laddningstider
Spelförstörande buggar

Betyg 4 av 5

Forza Motorsport 7 Pris vid test: 548 kr.

Bästa pris just nu: 251 kr