I kampen mot skäggväxten finns två olika vapen: antingen hyvel och kniv för bästa och den närmaste rakningen mot huden eller rakapparat, som går snabbare och som oftast ger ett fullt tillräckligt resultat för de flesta av oss. Eller vill du kanske ha en liten utväxt? Då är det en trimmer som gäller. Noterbart är att vi alla har olika förutsättningar och typ av skägg vilket innebär att en modell som passar just dig kan vara helt värdelös för en annan.

tag att vänja skägget för varje rakapparat, vilket gör valet av modell svårare – och att pröva i butik är av naturliga skäl inte möjligt. Trivs du däremot med din ansiktsbehåring är det givetvis en skäggtrimmer du ska investara i istället för en rakapparat.

Två giganter, varav den ena lämnar "walk over" 

Det finns en uppsjö av modeller i olika prisklasser och design. Vissa kan du ta med in i duschen och flera kommer med någon variant av automatiserad rengöring samtidigt som enheten laddas. Det finns två giganter på området, Philips och Braun, men även Panasonic och Remington erbjuder en rad olika modeller. Av någon anledning valde Braun att inte ställa upp med någon modell till detta test och någon vettig förklaring till detta fick vi inte heller, förutom att tillverkaren precis stängt igen sin nordiska marknadsavdelning för att fokusera på andra länder.


Philips Shaver 9711/31

Effektiv, skonsam och tystlåten

Philips 9000 rakapparat

Det råder ingen tvekan om att det här är en påkostad produkt, i kartongen ligger en rejäl dockningsstation där du kan både ladda rakapparaten och köra rengöringsprogram med tillhörande vätskekassetter. Det medföljer även en smidig trimmer som du enkelt klickar på huvudet, samt ett etui.

Rakhuvudet i Philips 9711/31-modell är riktigt flexibelt och rakapparaten gör ett grymt bra jobb även på svåra ställen, och den är både skonsam och tystgående. Först funderadevi på om batteriet var dåligt eftersom det knappt hördes när vi började raka oss, men den digitala displayen visade på 100 procent och resultatet bliv riktigt bra.

Docka med försiktighet

Det är inte alltid du har möjlighet att docka rakapparaten för rengöring, exempelvis om du är ute och reser, men du kan lika gärna skölja den under kranen. Ett minus med dockningsstationen är att du måste vara försiktig när du flyttar den om en Smart Clean-kassett sitter i. Annars spiller du nämligen ut vätska ganska enkelt. En fast plats är helt enkelt att rekommendera och vi gillar känslan av en rengjord apparat.

Ett fulladdat batteritiden håller i ungefär en timme. Och du behöver inte tänka på att ta med dig laddaren till den här apparaten om du åker på en två veckors semester vid normal användning.

M3 rekommenderarOmdöme

Philips toppmodell levererar verkligen ett fantastiskt resultat samtidigt som den är skonsam, uthållig och tystgående. Prislappen är lite väl hög, men vi gillar konceptet med rengöringsstation och vill du ha det bästa är den ändå värd sitt höga pris.

plus

Effektiv och skonsam rakning
Tystgående
Bra batteritid
SmartClean-docka

minus

Dyr
Lätt att spilla vätska från dockan

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta Philips Shaver 9711/31

Tillverkare: Philips
Typ: Rakapparat med rengöringsstation
Pris: 4 999 kronor
Batteritid: 60 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Vattentålig: Ja


Panasonic ES-LV6N

Skönt glid men sämre resultat

Panasonic ES-LV6N

Panasonic har på sin sajt fem rakapparater som alla beskrivs som "en innovativ rakapparat som följer ansiktets konturer", med identiska siffror när det gäller ladd- och drifttidtid och antal rakhuvuden. Den vi fick in till det här testet är den näst dyraste modellen i startfältet, och det krävs lite läsande i specifikationerna innan vi ser varför den kostar dubbelt så mycket som tre nästan intill identiska apparater.

Rakar i 3d

Rakning med Multi Flex 3D-teknik låter bra, och visst är den här apparaten följsam. Den kommer inte åt riktigt lika bra utan grimaserande när du exempelvis rakar kring näsvingarna, om vi jämför med Philips apparater. Men Panasonics ES-LV6N rakar skonsamt och den glider lätt fram över hakan och kinderna. Men den för ganska ordentligt med oväsen samtidigt som den vibrerar rejält. Komfortnivån är med andra ord inte på topp.

Rakapparaten ligger bra i handen, men rakhuvudet är väldigt stort och biffigt. Det är dock enkelt att skölja av huvudet, dessutom ska det smidiga läderfodralet ha ett plus i kanten. Batteritiden är bra, inte riktigt i nivå med Philips toppmodell, men 45 minuters raktid räcker långt för de flesta. Här finns även ett reselås vilket är praktiskt, och samma omkopplade låter dig fälla upp trimmern.

Omdöme

Panasonics ES-LV6N rakar nästa lika bra som Philips toppmodell, men den har på grund av sitt stora huvud inte lika lätt att komma åt svåra strån kring näsan. Samtidigt stör vi oss på både ljudnivån och vibrationerna, och prislappen känns lite i överkant med tanke på att du inte får med rengöringsstation.

plus

Gedigen
Rakar nära och skonsamt

minus

Vibrerar och låter högt
Dyr med tanke på vad som ingår

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10
 

Fakta Panasonic ES-LV6N

Tillverkare: Panasonic
Typ: Rakapparat
Pris: 3 999 kronor
Batteritid: 45 minuter
Laddningstid: 60 minuter
Vattentålig: Ja
 

Panasonic ER-GD60

Snyggt designad, men saknar uppsamlingsbehållare

Panasonic ER-GD60

Panasonics variant av skäggtrimmer skiljer sig rejält mot vad vi är vana med. Istället för ett horisontellt rakhuvud är det här placerad på sidan, vilket gör att du mer sveper med handen istället för att dra det fram och tillbaka. Det är ungefär som att hålla i en hårborste, på gott och ont. Mycket handlar givetvis om vana men vi kommer in i handhavandet snabbt. Kvalitetskänslan är genomgående hög och med distanskammen kan du ställa in längden i 20 steg, från 0.5 till 10 millimeter. Det andra medföljande tillbehöret är fast och används för att utforma detaljer och skarpa kanter.

Saknar uppsamlingsbehållare

Givetvis är ER-GD60 försedd med uppladdningsbart batteri, något vi tar för givet i denna prisklass, och det levererar en driftstid på runt 50 minuters rakning. Du behöver med andra ord inte ladda den titt som tätt, givetvis beroende hur kraftig och snabbväxande skäggväxt du har.

Panasonic ER-GD60

Det finns egentligen bara ett problem med modellen, då själva trimningen är riktigt snabb och effektiv, och det är att det saknas en uppsamlingsbehållare. Det blir helt enkelt till att stå lutad ovanför handfatet varje gång den ska användas, annars har du hår på både överkropp och golv. Men rengöringen är enkel, det är bara att hålla rakhuvudet under rinnande vatten.

Omdöme

En annorlunda konstruktion som gör jobbet. Tyvärr saknas uppsamlingsbehållare vilket gör att det blir en hel del extrajobb med att göra rent i handfatet. Vi saknar även en dockningsstation eller ställning för sidig förvaring mellan rakningarna (något vi saknar hos samtliga testdeltagare).

plus

Snygg design
Bra resultat
Smidig längdjustering

minus

Saknar uppsamlingsbehållare
Inget stativ eller laddstation
Dyr

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Fakta ER-GD60

Typ: Skäggtrimmer
Pris: 1 290 kronor
Batteritid: 50 minuter
Laddningstid: 1 timme
Längdinställning: 20 steg, 0,5 – 10 millimeter
Vattentålig: Nej, enbart bladhuvud


Remington Beard Boss MB4130

Skäggbossen pressar priset

Remington Beard Boss MB4130

Beard Boss är en lite enklare modell men som ger en förtroendeingivande känsla då den ligger bra i handen och har gummibeklädd fram- och baksida för ett bättre grepp. På mitten finns ett reglage för att ställa in önskad längd. Det finns elva förinställda lägen, från 1,5 till 18 millimeter med trimkammen monterad samt två längder utan kammen, beroende på hur du vinklar bladet, på 0,4 respektive 1 millimeter. Det inbyggda batteriet har en arbetskapacitet på runt 50 minuter innan det måste laddas, en procedur som tar cirka fem timmar från tomt till fullt.

Remington Beard Boss MB4130

Måste rengöras ofta

Rakbladen är titanbelagda och även något vågade vilket skall ge en mer effektiv rakning och ett renare snitt. Huruvida detta påverkar resultatet är svårt att avgöra men rakningen blir förvånansvärt bra med tanke på den blygsamma prissättningen. Tyvärr saknas uppsamlingsbehållare och det samlas en hel del strån i kammen vilket gör att den måste avlägsnas titt som tätt och borstas ren. En hel del skäggstrån faller även ner i handfatet så det är inte läge att utföra rakningen annat än framför badrumsspegeln. Den är inte vattentät och kan således inte heller användas i duschen

Omdöme

Priset är lågt och Beard Boss gör jobbet, om än lite omständigt med tanke på att skäggstråna fyller bladet relativt ofta. Det är svårt att få till skarpa kanter i smala passager och laddningstiden på fyra timmar är i längsta laget.

plus

Skönt grepp
Godkänt resultat
Bra pris
 

minus

Saknar uppsamlingsbehållare
Tar lång tid att ladda
Inte vattentålig
Inget stativ eller laddstation

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Fakta Remington Beard Boss MB4130

Tillverkare: Remington

Typ: Skäggtrimmer
Pris: 399 kronor
Batteritid: 50 minuter
Laddningstid: 4 timmar
Längdinställning: 13 steg, 0,4 – 18 millimeter
Vattentålig: Nej, enbart skärblad


Philips Series 9000 BT9297

Flaggskepp med laserstyrning

Philips series 9000 BT9297

Philips är en av de riktigt stora inom rakning och tillverkarens skrytbygge är utan tvekan Series 9000 som utan tvekan känns väl hopskruvad. Bara tyngden när du håller den i handen inger förtroende och led-displayen som tydligt visar vilken läge som är inställd förstärker lyxkänslan. Längden ställer du in med hjälp av det centralt placerade och kromade vredet.

Bakstycket pryds av ett uppfällbart laserinstrument som är meningen att användas när du inte har distanskammen på plats för att skapa en symmetrisk trimning på båda sidor av ansikte genom att följa den röda linjen. Nyttan med denna går att diskutera men visst är det en cool effekt.

Philips series 9000 BT9297

Smart tillbehör för snyggare precisionsrakning

Men hjälp av zoomningsvredet går det att ställa in strålängden från 0,4 millimeter upp till sju millimeter. Det medföljer även en precisionstrimmer som med ett enkelt handgrepp ersätter standardtrimmen. Den är cirka en centimeter bred och kommer enklare åt i smala och svåråtkomliga partier. Riktigt bra exempelvis precis ovanför mustaschen samt på delar av hakan. Bladen är dubbelslipade och rakningen är onekligen snabb och effektiv.

Omdöme

Trots att Series 9000 tillhör toppskiktet ligger den ändå hyfsat till prismässigt. Vi gillar den medföljande precisionstrimmern skarpt och att den tål vatten är ett stort plus. Laserljuset känns mer som en gimmick och även här saknar vi en uppsamlingsbehållare för skäggstrån.

M3 rekommenderar

plus

Snygg design, hög kvalitetskänsla
Vattentät
Precisionstrimmern

minus

Saknar uppsamlingsbehållare
Inget stativ eller laddstation

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta Philips Series 9000 BT9297

Typ: Skäggtrimmer
Pris: 719 kronor
Batteritid: 80 minuter
Laddningstid: 1 timme
Längdinställning: 17 steg, 0,4 – 7 millimeter
Vattentålig: ja

Philips Series 7000

Prisvärd trimmer med smart vakuumsystem

Philips Series 7000

 
Series 7000 påminner till mångt och mycket om Series 9000 men här känns det som om Philips tänkt till lite extra. Konstruktionen känns gedigen men saknar samma förtroendegivande tyngd. Led-belysning saknas, här är det en mer ”analog” presentation gällande läget på skägglängden. Driftstiden är något lägre än Series 9000, 60 minuter jämfört med 80, men i sammanhanget känns det oviktigt. Även till denna modell finns en precisionstrimmer som emellertid är något bredare, och som mäter knappt två centimeter. Inte riktigt samma möjligheter till finlir alltså.

Philips Series 7000

Samlar upp skäggstråna

Modellen saknar laserfunktionen men kompenserar detta med ett riktigt smart vacuumsystem som effektivt suger in all skäggstubb (nåja, lite ramlar ner i handfatet) och som enkelt sköljs ur när du är klart med rakningen. Längsinställningen är i 20 steg och mellan 0,5 till 10 millimeter och distanskammen är klart den komfortabla ibland testdeltagarna.

Omdöme

Series 7000 är bäst i test. Snabb och effektiv rakning i kombination med smart uppsamling av skäggstråna – och detta till ett riktigt bra pris.

M3 Bäst i test

plus

Prisvärd
Effektiv och behaglig trimning
Smart håruppsamlingsfunktion
Enkel rengöring

minus

Något för bred precisionstrimmer
Inget stativ eller laddstation

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Fakta Philips series 7000 BT7201

Typ: Skäggtrimmer
Pris: 549 kronor
Batteritid: 60 minuter
Laddningstid: 1 timme
Längdinställning: 20 steg, 0,5 – 10 millimeter
Vattentålig: ja


Remington HyperFlex XR1370

Utseendet bedrar

remington

Rakapparaten från Remington känns väldigt gedigen med tanke på att den bara kostar 800 kronor, och den sitter perfekt i näven. Här finns reselås, pop-up-trimmer och den klarar rakning i både vått och torrt. Enligt tillverkaren ska en laddning fixa en timmes rakning vilket också är bra.

Sandpapperskänsla

När vi började använda apparaten blev vi dock snabbt besvikna. Resultatet är helt enkelt inte alls speciellt bra, rakapparaten har stora svårigheter med att komma åt omkring näsan samtidigt som rakningen inte alls är speciellt nära. Räkna med sandpapperskänsla efteråt helt enkelt. Vi får känslan av att apparaten saknar både kraft och precision i rakningen, och det blir tyvärr snabbt tydligt varför den är förhållandevis billig.

Efter 90 minuters laddning är batteriet fulladdat, och en display visar hur många minuters raktid som återstår. Rengöring sker genom att du plockar av toppen på apparaten och sköljer av under rinnande vatten.

Omdöme

Låt inte det yttre bedra, den här apparaten är snygg och sitter bra i handen, men rakningen är inte alls bra i jämgörelse med Philips modeller med tre roterande rakhuvuden.

plus

Billig
Designen

minus

Rakresultatet

Betyg 4 av 10Betyg 4 av 10

Fakta HyperFlex XR1370

Tillverkare: Remington
Typ: Rakapparat
Pris: 799 kronor
Batteritid: 60 minuter
Laddningstid: 90 minuter
Vattentålig: Ja


Philips 7000-serien

Bra för känslig hud

Philips rakapparat

Det här är en högkvalitetsprodukt som är snyggt utformad och tänkt för användare som har lite känsligare hud. Den levereras med ett praktiskt case och med en skäggtrimmer, och du kan använda den både för torrakning eller i duschen.

Du får inte en perfekt slät rakning med den, men det får du inte med någon rakapparat som vi har testat. Det är egentligen anmärkningsvärt att den tekniska utvecklingen har kommit så långt, men det tycks fortfarande omöjligt att utveckla en rakapparat som man bara kan plocka upp och snabbt och smidigt få en slät rakning. Vill du ha en perfekt slät hud får du ta fram rakhyveln efteråt. Den gör dock ett lika bra jobb som de flesta konkurrenterna och känns aningen mer skonsam mot huden. Speciellt om du använder den till våtrakning. Den funkar bra för kortare skäggstubb, men har svårare om du har låtit det gå för många dagar emellan är det svårt att få ett jämnt resultat.

Lösningen med en löstagbar skäggtrimmer känns inte helt optimal. Dels måste du hålla koll på en liten pryl till och dels är det inte helt smidigt att byta mellan trimmer och rakhuvud. Skäggtrimmern i sig funkar bra för polisonger men z inte riktigt till för mer avancerade skäggtrimningar. De medföljande användarinstruktionerna är i form av bilder, vilket säkert att tänkt för att alla ska förstå oavsett språk, men de är så kryptiska att troligtvis ingen förstår.

Omdöme

Om du har känslig hud och ofta får hudirritation med din nuvarande rakapparat är det klart värt att testa denna modell. 

plus

Bra våtrakning
Skonsam
Tystgående

minus

Separat trimmer
Lite dyr

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Fakta Philips 7000-serien

Tillverkare: Philips
Typ: Rakapparat
Pris: 1 390 kronor
Batteritid: 60 minuter
Laddningstid: 90 minuter
Vattentålig: Ja