Den 24 oktorber börjar Sonos One levereras till ivriga och förväntansfulla köpare i Sverige. Men är det egentligen så mycket nytt? För oss i Sverige är det lite av ett antiklimax då den kanske mest spännande nyheten – röststyrning via Amazon Alexa, och sedan även Google Assistant och Apples Airplay 2 – inte är tillgängligt på vår marknad ännu.

Sonos One levereras i en riktigt snygg och påkostad låda, som vanligt skulle man kunna säga. Om den är speciellt utformad för våra pressexemplar låter vi vara osagt, men en känsla av exklusivitet infinner sig i alla fall.

Läs även: Stor guide till alla Sonos högtalare

När vi packar upp högtalaren och placerar den bredvid föregångaren Play:1 inser vi snabbt att rent visuellt är det främst på den numera helt plana ovansidan skillnaden är mest framträdande. De fysiska knapparna har ersatts av touch-funktioner liknande de på den större Play:5. Här saknas emellertid möjligheten att byta spår genom att svepa med fingret på enheten åt vänster eller höger. Färgmässigt saknas de kontrasterade färgalternativen, nu är det helt i vitt eller svart som gäller. I övrigt är likheterna slående och storleksmässigt är de identiska.

Sonos One

För att ansluta One krävs en uppdaterad mjukvara, i detta fall en beta av den version som lär stå klar 24 oktober. Vi märker inte av några större skillnader mot den nyligen uppdaterade och senaste versionen med den, i Sonos-sammanhang, större förändringen i menysystemet – som fungerar minst lika bra som tidigare versioner. Nåväl, One ansluts precis lika enkelt som övriga modeller i ett redan befintligt system, liksom som första högtalare i en helt ny installation. Vi testar båda förfarandena för säkerhets skull och de enda buggar vi märker av är en viss fördröjning (i båda fallen) att hitta systemet varje gång vi ska lyssna efter en viss inaktiv tid. Förhoppningsvis lär detta vara åtgärdat lagom till produktlanseringen.

One är som sagt kompatibel med tidigare modeller men vill du skapa ett stereopar tillsammans med Play:1 går det tyvärr inte, eftersom det krävs två likadana modeller. Kanske något av en besvikelse för den som redan införskaffat en modell tidigare, men så ligger det i alla fall till. Men grupperingar, rumsindelningar och så vidare fungerar precis lika bra som tidigare.

Sonos One

Här får vi fantastiskt bra med en luftigt och ren ljudåtergivning över hela registret och med tanke på den nätta kroppshyddan går det även att spela förvånansvärt högt, klart tillräckligt för kök, badrum och så vidare. Precis som föregångaren alltså och någon skillnad mellan dessa två märker vi inte när vi lyssnar på dem både växelvis och tillsammans.

Omdöme

Sonos One är onekligen snyggare och känns även visuellt modernare och är du i tagen att komplettera ditt Sonos-system finns ingen anledning att vänta då priset är detsamma som för Play:1. När röststyrningen förr eller senare når hit har du allt förberett. Men för att ersätta dina befintliga Play:1 finns i dagsläget inget egentligt incitament.


M3 rekommenderar

Fakta Sonos One

Pris: 2 448 kronor
Typ: Aktiv multiroom-högtalare
Anslutning: Wifi, Lan
Kompatibel med röststyrning: Alexa (ej ännu i Sverige)
Mått: 12 x 12 x 16 centimeter
Vikt: 1,8 kilo
Övrigt: Kommer i antingen svart eller vitt utförande

plus

Snygg design
Förberedd för röststyrning
Bra ljud, enkel app

minus

Sonos kostar en slant, oavsett modell
Fortfarande inget inbyggt batteri samt avsaknad av bluetooth

Betyg 4 av 5