Under Sonos lanseringsevenemang i New York fick M3 möjlighet att sätta sig ned och prata med två av personerna bakom Sonos nya röststyrningsmöjligheter. En av dem var Mieko Kusano, projektansvarig för röststyrningen på Sonos.

Vi inledde med den uppenbara, mest intressanta frågan för oss: Kan svenska köpare använda Sonos One? Svaret blev som väntat.

– Du kan använda Sonos One som en normal högtalare, men du kan inte använda röststyrdningen.

Sonos One
Sonos One

Mieko vill inte heller rekommendera att man försöker undgå detta genom att ”låtsas” att man är i ett annat land. Hon menar att det är upp till Amazon och Google snarare än Sonos att prioritera världens alla hörn, däribland Sverige.

Anledningen till att Sonos ännu inte integrerar Apples assistent Siri i sina enheter är för att de inte ansett att systemet levt upp till företagets krav.

– Vi försöker alltid vara en agnostisk plattform. Siri var inte redo, vi får se om de är redo i december. Men vi pratar med alla! Det finns några speciella aspekter som vi måste säkerställa för att vårt system ska fungera. Jag hoppas att över tiden kommer kunna använda allt, säger Mieko.

Under eventet avslöjades att Sonos kommer vara kompatibelt med Airplay nästa år, vilket innebär att du kommer kunna kontrollera dem till viss del med hjälp av Siri på din IOS-enhet.

Allt stannar lokalt – tills Alexa lyssnar

En annan viktig aspekt när det gäller alla nya prylar som vi tar in i våra hem är integritet. Är det säkert att ha en mikrofon uppkopplad till nätverket hemma? Sonos framförde flera gånger under eventet att lampan som signalerar att mikrofonen är aktiv är hårdvirad med själva mikrofonen, för att ingen ska kunna aktivera mikrofonen på utan att du ser det. Huruvida det här är omöjligt att kringgå är tveksamt, men Mieko försäkrar att ingenting som du inte säger till Alexa kommer lämna ditt hem.

– Det är först när du tilltalar Alexa som högtalaren spelar in det du säger och kopplar upp till nätet. Innan dess stannar allt lokalt.

Sonosevent
Giles Martin på Sonos event i New York.

Vi fick även möjlighet att prata med Giles Martin som är ansvarig för ljudupplevelsen på Sonos, men som kanske är mest känd som skivproducent och son till berömda Beatles-producenten George Martin. Han berättar att nya Sonos One må ha nya röststyrningsfunktioner, men rent ljudmässigt är nya högtalaren väldigt lik Play 1.

– De är väldigt lika. Det är en uppdaterad modell, vi har uppdaterat förstärkarna. Och vi var tvungna att förändra arkitekturen eftersom det nu sitter sex mikrofoner ovanpå. Men i grunden är det en uppgraderad Play 1.

Vad ska då motivera kunderna att lägga ner en tusenlapp till på en Sonos One när man enbart kan köpa en Amazon Echo eller Google Home, som gör precis samma sak? Giles menar att det handlar om den överlägsna ljudkvaliteten.

– Jag ska inte dissa konkurrenter, men det finns väldigt många röststyrda produkter. Det är viktigt för Sonos att förbli agnostiska och ha en hög ribba ljudmässigt.

Att Giles inte vill dissa konkurrenter är aningen ironiskt då det under eventet togs upp att många prylar vi har hemma som vi använder till att strömma musik inte är designade för optimalt ljud. I bakgrunden syntes då ett collage med produkter från bland annat konkurrenterna Bose och JBL.

Sonosevent
Här är produkterna som Sonos inte tyckte var optimerade för ljud.

Gällande om de även fokuserat på annat än musik, till exempel film eller podcast då många använder högtalare som surroundsystem till hemmabion eller till att streama radio hemma, är svaret tydligt att fokus ligger på musik. Bemästrar man det är det inget problem med annat ljud, menar Giles.

– Det är lite som plastikkirurgi. Om man opererar sitt ansikte är det så lätt att det blir fel. Minsta lilla så ser det konstigt ut.

Text: Evelina Galli