Läs även: Stort test av elcyklar

Tycker du att det är trist att cykla? Det går det att råda bot på! Häng på lite sköna teknikprylar på din elektrifierade stålhäst.

Lås cykeln med hjälp av mobilen

Smart cykellås

Allt som saknas nu är ett smartare sätt att låsa din elcykel på. Synka Abus Smartx U-lock med din telefon (finns för både android och iphone) för att förvandla den senare till en digital nyckel. Låset i sig har också en smart alarmfunktion som utlöser olika typer av varningstoner beroende på situationen.

Kostar från 1 885 kronor på Prisjakt.se

Glöm inte hjälmen!

Xiaomi hjälm

Även om du är över femton år är det ändå rekommenderat att bära hjälm i alla lägen. Varför då inte komplettera din elcykel med denna smarta hjälm från Xiaomi? De enorma ledljusen på hjälmens baksida syns från 180 meters avstånd och anpassar ljusstyrkan efter dagsljuset. Vidare har den lång batteritid (hela 36 timmar i sträck och 180 i standby) och 12 ventilationshål, för varma sommardagar.

Kostar från 499 kronor på Prisjakt.se

En hjälm med extra av allt, tack!

Robocop hjälm

Nej, det är inte Robocops hjälm du ser framför dig. Men innehållet får oss att undra. Cratonis smarta hjälm har nämligen en hel del funktioner som vi inte trodde var möjliga. Hjälmen kan exempelvis synkas med en tillhörande app på mobilen, och kan vid behov ringa efter ambulans om du är med om en olycka. Andra smarta funktioner inkluderar ledlampor, ordentligt ventilationssystem och en tillhörande fjärrkontroll. Den har till och med inbyggd walkietalkie-funktionalitet, för den rätta åttiotalskänslan.

Kostar från 2 695 kronor på Prisjakt.se

Håll koll på din data

Garmin Edge

Garmins Edge 530 Bike Computer är antimjällbehandlad, säker under armarna och är späckad med sköna funktioner som pulsmätning, möjlighet att träna mot en virtuell person, autostopp, kartor där de mest populära rutterna finns med samt möjlighet att koppa ihop den med dina kompisars mobiltelefoner så att ni kan hitta varandra på kartan om ni mot förmodan skulle ha kommit ifrån varandra.

Kostar 3 135 kronor hos Bikester


Hövding för huvudet

Fin i håret med Hövding

Svenska uppfinningen Hövding är en cool pryl som låter dig cykla utan hjälm. Hövding är en krage med inbyggd krockkudde som fungerar som en hjälm. Genom diverse sensorer känner den av om du håller på att vurpa och löser blixtsnabbt ut. Den har en nackdel och det är om du cyklar framåtlutad så skaver kragen i nacken, men om du bara jonnar omkring i soft tempo inne i stan är den perfekt!

Kostar 2 690 kronor hos El-cykelvaruhuset


Packad och klar

Thule

Med en elcykel är det enklare att cykla långt. Således blir den perfekt för årets semesterperiod som i nuläget ser ut att bli inställd i varje fall när det gäller flygresor. Men du måste ha något att packa i. Thules Pack 'n' Pedal-system med reflexdetaljer säljs parvis och kan fyllas med allehanda bråte. Svetsad konstruktion garanterar att innehållet hålls torrt och dammfritt. Ett magnetfäste nedtill på väskan gör den lättanvänd, säker och vibrationsfri. Fungerar på de flesta pakethållare.

Kostar 1 505 kronor hos Bikester

Cykelns Ben Hur-wannabe

Cykelkärra

I stället för att tänka på dina gnälliga ungar, som hellre vill bada i medelhavet, och vilka av dig nu har stuvats in i cykelvagnen Thule Chariot Cross 2, kan du låtsas att du är på Cirkus Maximus och heter Ben Hur. Fast då borde du sitta i vagnen. Det gör du inte. Sakta går det uppför dig att du är hästen som drar ekipaget. Det står nu också klart att du också hellre vill bada i medelhavet istället för att dra en vagn med två gnälliga ungar.

Kostar 12 554 kronor hos Biketown


Ett ljus i mörkret

Ditt ljus i mörkret

Det är inte bara förbjudet att cykla utan lyse när solen har gått ned. Det är dessutom synnerligen korkat. Risken att du kolliderar med någon är förmodligen liten, men risken att du blir påkörd bara för att du inte syns är desto större. RFR E-Bike Front Light Tour 90 fungerar till de flesta elcykelsystem inklusive Bosch, Yamaha och Shimano.

Kostar 499 kronor hos Batbike

Din egen reparatör

Weldtite

Få saker kan få din elcykel att bli stående en hel säsong som en punktering. Bara tanken på att behöva ta i den där oljiga kedjan och rota fram den där hylsnyckelsatsen du köpte online efter en synnerligen blöt krogrunda från Wish (som använder sig av något obegripligt ”imperial” måttsystem) är nog ångestframkallande. Som tur är har tekniken löst detta problem. Weldtite punkteringsspray från Elcykelvaruhuset löser ditt dilemma på ett par sekunder. Av med locket, sätt fast på ventilen och fyll däcket med skum på ett par sekunder. Lysande idé, tycker vi.

Kostar 85 kronor på Elcykelvaruhuset