Frågan är väl egentligen hur många olika tekniska hjälpmedel en genomsnittlig cyklist egentligen behöver. Blir vi verkligen snabbare och säkrare – och använder vi all data vi kan få ut från dagens runda?

Svaret är förmodligen att vi anpassar oss efter våra olika behov. Tack vare den enorma tillbehörsmarknaden som inte ser ut att minska så kommer du inte ha några problem att hitta just den produkt du behöver.

Vissa av de här prylarna är till för att informera och uppmärksamma medtrafikanter att du finns, medan andra används för att hjälpa dig att ta fram information för att komma vidare i din cykling.

Och det är faktiskt värt en hel del, åtminstone ur en säkerhetssynpunkt, att införskaffa några av dessa prylar. Att exempelvis kunna visa din position i trafiken på ett mer aktivt sätt är aldrig fel.

Läs mer: Stort test av elcyklar

Smart hjälm

Smart hjälm
En smart cykel kräver en smart hjälm! Lumos Helmet är fullproppad med smarta funktioner och kopplas till din mobil (både Iphone och Android) för att du ska få full koll på dina rutter. Inte nog med det, du med Apple Watch kan dessutom få upp notiser från hjälmen direkt i klockan. Lumos är utrustad med integrerad ledbelysning som styrs med hjälp av knappar på styret för att signalera till övriga trafikanter.

Lumos Helmet
Pris
: 1 790 kronor hos Apple.


Mobilhållare

Förvara mobilen regnsäkert
Använder du mobilen som gps när du cyklar? Att ha den i ena handen eller i fickan är ingen praktisk lösning alls. En kombinerad hållare och fodral till din lur som placerar skärmen precis där en gps ska vara är däremot riktigt praktiskt. Den här hållaren fungerar för mobiler på upp till 6,3 tum och är dessutom vattentålig.

Universell Vattentålig Cykelhållare
Pris
: 178 kronor hos Mytrendyphone.


Linka lås

Smart lås säkrar cykeln
En elcykel är oftast inte en billig historia, så ett riktigt bra lås är a och o. Det finns många smarta lås på marknaden, ett av de smidigaste smarta ramlåsen på marknaden är Linka. Här behöver du inte ens en nyckel, utan låser upp med mobilen. Bluetooth kopplingen räcker upp till 120 meter och självklart får du en notis om någon är framme och pillar på din cykel.

Ramlås Linka Bluetooth
Pris
: Cirka 1 379 kronor.Garmin

Kombinerad lampa och radar

Det här är en utmärkt produkt som inte tar någon extra plats. Du byter helt enkelt ut din vanliga baklampa mot denna enhet, som även har en inbyggd aktiv lampa. Lampan är aktiv och ger ifrån sig mer ljus när ett fordon närmar sig för ökad uppmärksamhet och trygghet i trafiken.

Garmin Varia Cykelradar passar både i en miljö där det finns färre fordon och i mer tät trafik. När vi testar den ger den utlovat utslag – fordon som närmar sig markeras med var sin prick och när fordonen passerar testcykeln har pricken vandrat i upp i hörnet på skärmen som markerar cyklistens. Som med andra enheter med en hel del inbakade funktioner så hade batteritiden kunnat vara bättre. Vad vi vet så finns det inga nyare versioner på gång och inte heller några konkurrenter i denna kategori att nämna.

Garmin Varia Cykelradar
Pris: 1 995 kronor hos Outdoorexperten.


v650

Billig cykeldator med pulsmätare

Polar V650 är väl kanske inte den mest avancerade cykeldatorn på marknaden, men så kostar den heller inte särskilt mycket alls. Här får vi en tydligt och lättnavigerad display, och dessutom en pulsmätare. Visst saknar vi kartor och möjlighet att synkronisera med mobilen, men som sagt...den kostar inte särskilt mycket heller.

Polar V650
Pris: 2 149 kronor hos Proshop.

Läs även: Så bygger du en egen elcykel med ett elcykel-kit


1030

... eller en lite exklusivare modell

Garmin Edge 1030 är en uppkopplad cykeldator som är enkel uppdatera och samt hämta ut information från via Garmins egna programvara Garmin Connect. Datorn kommer utrustad med en stor skärm och en detaljerad karta. Vi har länge haft föregångaren Garmin 1000 och att följa en nerladdad (eller egen) bana via Garmin Connect fungerar för det mesta utan några större problem. Är man en inbiten Strava-cyklist så är kopplingen mellan dessa programvaror helt problemfri.

Garmin Edge 1030
Pris: Från 5 121 kronor hos Prisjakt.Wahoo

Minimalt luftmotstånd

Är du superseriös i ditt elcyklande letar du förmodligen efter prylar som inte slöar ner dig allt för mycket. Luftmotstånd och sådana saker är ju viktigt att ta hänsyn till. Elemnt Bolt är rena rama lyxen för dig som söker just minimalt luftmostånd. Den är nämligen designad för att ta upp så lite utrymme som möjligt, oavsett hur du lutar displayen.
 

Elemnt Bolt

Pris: 2 188 kronor hos Outnorth.
 


Läs även: GPS och appstyrt: Här är smartaste cykellåsen 


Vector 3

Full koll på trampet

Vector 3 är en effektmätare som är mycket användbar för cyklisten som vill ha ut mer maximalt med data från sina turer. Det finns billigare lösningar på marknaden med enbart mätning på drivsidan/högra pedalen, som därefter dubblar värdet för total wattantal. Fördelen med dessa pedaler är att de mäter effekten i höger och vänster pedal – då går det lätt att få ut hur hårt varje ben jobbar och därmed se skillnaden i prestationen.

Garmin Vector 3
Pris: Cirka 10 289 kronor.