Den lilla Göteborgsbaserade studion Image & Form har på kort tid blivit något av en indiefavorit i spelcommunityn. Från debuten för drygt sju år sedan har man gjort sig känd som en stadig leverantör av beroendeframkallande och lättsamma koncept som varit lika enkla att plocka upp som svåra att lägga ifrån sig. Steamworld Dig från 2013 var ett exempel på just den designfilosofin. Det var aldrig tal om någon fullpoängare, men tack vare en nydanande mekanik och ett upplägg som bjöd på ständiga belöningar passade det perfekt för att plocka upp i korta sessioner. Fyra år senare har det blivit dags att återsbesöka den här världen.

Steamworld

För den som inte har bekantat sig med Steamworld Dig tidigare handlar det om ett så kallat ”Metroidvania” – den där supgenren av äventyrsspel som fått en uppsjö av mer eller mindre lyckade titlar genom åren. Har du spelat exempelvis Hollow Knight och Ori and the Blind Forest (eller Super Metroid för den delen) lär du känna igen dig. Det handlar om att utforska en öppen spelvärld och leta skatter för att få nya förmågor som du kan använda för att ta dig till tidigare otillgängliga platser.

Vad som gör Steamworld Dig 2 unikt är dess grävmekanik. Hela spelet bygger nämligen på att du med hjälp av din trogna spade ska stånka dig allt djupare ner i underjorden. Det här är visserligen en mekanik som användes även i föregångaren, men där var gruvsystemet helt slumpmässigt genererat. Image & Form har klokt nog frångått det tänket och istället designat nivåerna själva. Resultatet är ett äventyr som känns betydligt mer välgjort än senast.M3 rekommenderar


Det är också designmässigt som Steamworld Dig 2 verkligen skiner. Ettan var som sagt underhållande i korta sessioner, men blev snabbt enformigt och kändes mest som ett välgjort mobilspel. Med Steamworld Dig 2 tar Image & Form allt som var bra med föregångaren och förpackar det i en skrud som faktiskt klarar av att konkurrera med topptitlarna i genren. Framför allt visar utvecklaren att man fortfarande har ett av de bäst designade belöningssystemen vi sett på länge. Det finns alltid något nytt inom räckhåll utan att upplägget för den sakens skull känns oöverskådligt eller stressat.

Steamworld

Visst, det går att anmärka på att miljöerna inte heller denna gång är särskilt varierande och att överraskningarna gärna hade fått vara fler, men det vore att peta i detaljerna. Image & Form kan sin äventyrsformel, och har slipat sitt koncept till perfektion. Steamworld Dig 2 kanske inte är något nytt Super Metroid men jämfört med de bästa spelen i genren de senaste åren står det sig grymt jäkla bra.


Fakta Steamworld Dig 2

Format: Pc, Switch, Playstation 4, Playstation Vita, Linux
Testat format: Pc
Genre: Äventyr
Lansering: Ute nu
Pris: 200 kronor

plus

Beroendeframkallande upplägg.
Charmig grafik.
Välgjord värld.

minus

Hade gärna fått vara mer variation i miljöerna.

Betyg 4 av 5