Det är nu drygt tre år sedan Tile kom med sin första bricka för att hålla koll på prylarna. När man nu lanserar den senaste generationen i Pro-serien har mycket förbättrats sedan den första brickan släpptes. Tyvärr dras brickan också fortfarande med en av de största svagheterna från tidigare generationer.

Först en liten kort förklaring. Sådana här brickor är (relativt) små och (relativt) platta och tanken är att du ska fästa dem på en pryl du vill hålla koll på. Det kan vara allt från en stor väska till en nyckelknippa. Du kopplar sedan ihop brickan med din smartphone och kan därefter med hjälp av en app få brickan att avge en hög ljudsignal och därmed hitta det du letar efter. Det går också att vända på det hela och genom att trycka på brickan få telefonen att låta och på så sätt lokalisera den.

Tile Pro Series
Style-modellen är tjusig i vitt och guld.

Det stora problemet med dessa brickor är förstås bluetooth-kopplingen, vilket gör att de har en ganska kraftigt begränsad räckvidd. Letar du efter nyckelknippan hemma i lägenheten går det bra, har du tappat bort den på stan är det värre.

Tile har visserligen en smart funktion för att delvis råda bot på detta, men mer om den senare.

Många förbättringar

Jämfört med den Tile-bricka vi testade för tre år sedan har brickorna i Pro-serien förbättrats rejält. Bluetooth-räckvidden är nu längre (upp till 60 meter) och volymen på det ljud brickan ger ifrån sig är högre (98 dB). Dessa värden matchar nu exempelvis konkurrenten Chipolos brickor och precis som denna är Tile-brickorna vattentäta.

Den mest uppenbara förändringen/förbättringen är dock rent estetiskt. Brickorna i Pro-serien har en mer genomarbetad design och finns i både en helsvart variant (”Sport”) och en i guld och vitt (”Style”). Huruvida dessa är snyggare än den minimalistiska vita ursprungsbrickan är en smaksak. Det går också numera att välja ringsignal och ljudstyrka på brickan, vilket vi tackar för.

Tile Pro Series
Sport-modellen är tufft svart.

Som vi nämnde tidigare har Tile (precis som till exempel Chipolo) en del knep för att komma runt bluetooth-begränsningen. Dels minns appen var brickan befann sig precis innan den tappade kontakten med prylen. Så gick du exempelvis ifrån din nyckelknippa på jobbet kommer appen att visa detta för dig. Men har du tappat nycklarna på tåget, i en taxi eller om någon snäll kollega hittade nyckelknippan och lämnade in den i receptionen blir det svårare.

Lösningen då kan vara Tiles community. Kort sagt går det ut på att om en annan Tile-användare går förbi i närheten av din borttappade bricka kommer detta att registreras och du får ett meddelande om var brickan är.

Tile Pro Series
1050 andra användare är redo att hitta din borttappade bricka.

I en storstad som Stockholm fungerar detta förvånansvärt bra. Tile har en hyfsad spridning och i jämförelse med exempelvis Chipolo är oddsen att få tillbaka en borttappad pryl bättre. Men ju längre bort från citykärnan vi kommer minskar sannolikheten att återfå prylarna drastiskt.

Döden väntar

Det stora problemet med brickorna i Tiles Pro-serie är samma problem som fanns i den första generationens brickor, och som även konkurrenter som Chipolo Plus dras med, nämligen brickans begränsade livslängd.

Av olika anledningar (exempelvis vattentätheten) går batteriet i brickan varken att ladda upp eller byta ut och när det efter cirka ett år dör är det bara att slänga brickan och skaffa en ny. Visserligen finns ett utbytesprogram där du kan få köpa en ny bricka till ett rabatterat pris, men med tanke på det höga priset och resursslöseriet är detta en klen tröst.

Omdöme

Brickorna i Tiles Pro-serie är snygga och förbättrade funktionsmässigt, men den begränsade livslängden drar fortfarande ned betyget.

Tile Pro-series
Tillverkare/kontakt: Tile, www.thetileapp.com.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: Upp till 60 meter.
Ljudstyrka: 98 dB.
Storlek: 37 x 37 x 6 mm (Style). 40 x 40 x 6 mm (Sport).
Vikt: 11 gram (Style). 15 gram (Sport).
Färg: Finns i två olika färger/modeller.
Cirkapris: 379 kronor på Coolstuff.

Köp Tile Sport här:

Köp Tile Style här:

plus

Snygga.
Vattentäta.
Hög volym.
(Ibland) användbar community-funktion.

minus

Dyra.
Dör efter cirka ett år.

Betyg 6 av 10