Med över två miljoner dollar i Kickstarter-ryggsäcken, ihopskramlat av 42 000 backare, var det inte lite press på belgiska Larian Studios att få till något riktigt bra med Divinity: Original Sin 2. Speciellt inte när föregångaren skrapat ihop respektabla 87 av 100 i snitt hos aggregatorn Metacritic. Med facit i hand en dryg månad efter skarp lansering kan vi konstatera att det gick vägen. Vi vill nämligen börja med att utse Divinity: Original Sin 2 till ett av de bästa pc-rollspelen som någonsin producerats. Kanske det allra bästa.

Den som spelat analoga rollspel med tärning, papper och penna kommer att känna sig hemma direkt. All dialog och berättelse är röstsatt, och konversationerna med de tusentals npc-karaktärerna kan gå lite hur som helst beroende på vad du svarar. Ingenting är hugget i sten, vägarna runt ett problem begränsas bara av din egen fantasi och de turordningsbaserade striderna präglas av överraskningar, list och taktisk millimeterprecision.

Divinity: Original Sin 2 gameplay.
 

Hög svårighetsgrad och enorm frihet

Och det är svårt. Hela tiden är det jättesvårt. Om vi började den här recensionen med att hylla Divinity: Original Sin 2 som ett av de bästa spelen i sitt slag kan vi lika gärna fortsätta med att slå fast att det inte är ett spel för alla. Även om valfriheten är stor i hur du tar dig an äventyret ställs det fortfarande oerhörda krav på dig som spelare. Den som inte har tålamod nog att sätta sig in i det invecklade stridssystemet, konsekvenstänkande och den politik som får spelvärlden Larians kugghjul att rulla riskerar att utmattat avfärda Divinity Original Sin 2 som en pretentiös Baldur's Gate-klon.

Men det är det inte. Visserligen är storyn och det generella upplägget av klassiskt stuk. Det gäller att skapa en karaktär, placera ut attribut och plocka en handfull magier och färdigheter att börja resan med. Vakna upp som missförstådd fånge, ämnad för större saker och ge dig ut i jakten på meningen med din existens. Under spelets inledande timme rekryterar vi tre kompanjoner: en eldsprutande ödleprins som ser ner på oss och kallar oss "slav", en odöd, oerhört sarkastisk trollkarl som måste bära mask för att inte skrämma allmänheten och en sluskig djurviskare med mord i sinnet. Trevligt är att kompanjonerna ägnar sig åt det du ber dem om, och inte på något vis är cementerade i sina respektive inledande roller. 

Divinity: Original Sin 2
Skapa en helt egen karaktär eller välj bland de förgjorda original som annars skulle ha blivit dina följeslagare under äventyret. Klicka på bilden för större version!

Just flexibiliteten i byggandet av din karaktär och dina följeslagare imponerar. Alla tänkbara kombinationer kan göras. Varför inte satsa på en krigare som via polymorph-färdigheten kan få tjurhorn att tränga upp ur pannan och förvandla fiender till kycklingar? Eller en odöd dvärg som frammanar regnoväder lika gärna som förblindar fienderna och får dem att blöda eld? Som spelare uppmuntras u att tänka utanför boxen och mixtra ordentligt för att få karaktärernas färdighetsträd att komplettera varandra för bästa effekt. Element som jord, eld och vatten återfinns även i former av pölar och ytor på marken som kan – och bör – utnyttjas för att skapa kaos i striderna och vända dem till sin fördel.


Många vägar till målet – ett måste med kompisar!

Divinity: Original Sin 2 ger dig ingenting gratis, håller dig aldrig i handen. Minsta taktiska snedsteg kan skicka hela ditt rövarband i döden på en millisekund. Uppdragsloggen är nästintill obegriplig, plottrig och mer utformad som en dagbok snarare än konkreta uppgifter och delmål. Smart hanterade dialoger är ett måste – hur skulle vi annars få reda på att vi behövde döda ett gäng teleporterande krokodiler för att få tag på ett par teleport-handskar som vi kunde använda för att ta oss över den mur som håller oss i fångenskap i fängelseghettot Fort Joy där spelets inledande timmar tillbringas? Eller det behöver vi inte – att uppmärksammas på en hemlig lönngång av ett oroligt spöke som vi hjälpt till den slutgiltiga vilan går lika bra, det. Det här spelet spelas alltid på dina villkor.

Divinity: Original Sin 2
Striderna är turbaserade och låter varje karaktär utföra ett antal "drag" för att skapa kaos på slagfältet. Klicka på bilden för större version!

Även om du lär dig hantera striderna på rätt sätt efter hand fortsätter spelets röda tråd, med alla sina underbara sidospår, att överraska. Vi möter färgstarka och oförglömliga karaktärer, blir uppmanade att visa snoppen för en odräglig ande, släcker brinnande grisar som egentligen är människor och avbryter tre ilskna skelett mitt i ett parti poker. De flesta möten och skeenden sätter sin prägel på Divinity: Original Sin 2 på ett eller annat sätt, och det kan ta många timmar innan du förstår exakt hur. Att ta sig an kampanjen med ett gäng polare i det fenomenala flerspelarläget kan vi också rekommendera. Då blir det uppenbart hur olika ni tänker fram lösningar, och du kommer garanterat att upptäcka helt nya sidor av spelet – och dina vänner.

Omdöme

Divinity: Original Sin 2
Mycket av det du gör och säger i Divinity: Original Sin 2 påverkar handlingen i någon mån. Varje dialog kan medföra ett gäng olika konsekvenser. Klicka på bilden för större version!

Efter många timmars hängivet nötande är det bara att lyfta på hatten och erkänna att Larian skapat en helt magiskt bra spelupplevelse som förtjänar allra högsta betyg. Divinity: Original Sin 2 ser bra ut, känns otroligt belönande att spela och lär hålla dig sysselsatt i över hundra timmar utan att du nödvändigtvis klarar spelets huvuduppdrag. Hängivna fans av gamla hederliga rollspel, såväl som av klassiker som Baldur's Gate, Planescape Torment och Icewind Dale har otroligt mycket att hämta här.

Du kanske kan relatera till den där känslan av att koppla ett visst spel till en avgränsad period i ditt liv? För oss är den kulna hösten 2017 Divinity: Original Sin 2. Att komma hem från jobbet, ta sig an denna komplicerade koloss till spel och följa sin karaktärs resa från trashank i kättingar på vägen mot gudomlighet kommer ta all din fritid i anspråk. Låt det hända, bara, och tacka oss framåt våren.

Fakta Divinity: Original Sin 2M3 rekommenderar

Format: Pc.
Genre: Rollspel.
Lansering: Ute nu.
Pris: 500 kronor.

plus

Stor valfrihet - det finns inga rätt och fel.
Fantastiska karaktärer som sätter spår.
Väldigt roligt i multiplayer.
Underhållande och utmanande strider.

minus

Svårt, kan vara förvirrande för nykomlingar i genren.
Ett gäng buggar finns fortfarande kvar.

Betyg 5 av 5