Man skulle kunna säga att Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions är Nintendos tryggaste spel på flera år. Inte bara för att Nintendo återigen dammar av den välkända duon, utan kanske främst för att det inte ens är ett nytt spel. När Nintendo behöver en storsäljare till sin bärbara 3DS inför julhandeln gör man alltså en något grafisk upputsad version av ett spel som till en början släpptes hösten 2003 till Gameboy Advance.

Tryggt så det förslår, alltså.

Det ledordet går också igen i det mesta som är Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions. Även om du råkade missa spelet när det senast begav sig, eller av händelse inte minns särskilt mycket av det (fullt förståeligt med tanke på att det släpptes för 14 år sedan) lär du knappast bli särskilt överraskad. Här berättas en trivsam historia om Mario och Lugi, prinsessan Peach, Bowser och diverse andra mer eller mindre kända karaktärer. Som sig bör i Marios rollspelsavstickare snackar vi övertydlig humor som mestadels består av att Mario eller Luigi utför diverse knasiga gester, alternativ pratar gibberish på något italiensktklingande låtsasspråk. Ja, det är väl lätt att dra på smilbanden men har du spelat något i den här serien förut lär du känna igen dig, och då känns försöken till garv knappast lika smarta längre.

Bland nyheterna märks främst det visuella, som fått sig en genomgång, men tveksamt om det är åt det positiva. Den charmiga pixelgrafiken från originalet har nämligen blivit ersatt av samma stil som vi såg i de senare delarna i den här serien. Det ser bättre ut än det mesta som släpps till formatet, så vi ska väl inte klaga, problemet är bara att originalet är ännu lite charmigare.

Mario

Med detta sagt låter det kanske inte som om Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions är något att skriva upp på inköpslistan, men riktigt så är inte fallet. För på samma gång som det här är ett tryggt projekt som inte direkt gör sitt bästa med att tillföra något nytt är det ändå i grunden ett riktigt mysigt äventyr. Här finns gott om referenser till Super Marios historia, flera lekfulla minispel och ett stridssystem som bitvis ställer en del krav – även om det tar onödigt lång tid innan det blir utmanande. Allt komponeras dessutom av en handling som är så tramsigt dum att det är omöjligt att inte bry sig om vad som händer. Och flera av sidokaraktärerna Mario och Luigi springer in i under äventyrets gång dryper av charm.

Mario & Luigi: Superstar Saga har helt enkelt åldrats riktigt väl. Medan många av dess uppföljare sprungit bort sig i påklistrade gimmickartade inslag är det här mer jordnära i sitt utförande och håller sig till grunderna utan att sväva ut för mycket. Sammantaget är det faktiskt fortfarande bäst i serien.

mario

Riktigt så bra är tyvärr inte det nyutvecklade tillägget Bowser’s Minions, där vi i rollen som en Goomba ska försöka sätta ihop vår egen armé för att leta reda på Bowser. Här saknas äventyrsskänslan helt, och istället ligger fokus på ett föga upphetsande strategispel, som varken är tillräckligt djupt eller tillräckligt tempofyllt för att det ska bli underhållande. Det bör sägas att Bowser’s Minions är helt frilvilligt att spela, så att det är på gränsen till uselt gör varken till eller från.

Nej, det är för Mario & Luigi: Superstar Saga den här nyversionen är värd att införskaffa. Trygghet är ju inte alltid så dumt ändå. Särskilt inte i Nintendo-skrud.


Fakta: Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions

Genre: Äventyr
Format: Nintendo 3DS/2DS
Lansering: Ute nu
Pris: 400 kronor

plus

Charmigt, särskilt om du är ny i serien.
Roliga strider. 

minus

Knappast särskilt överraskande.
Bowser Minion's är riktigt trist.
Tröttsam humor för oss som spelat tidigare spel.

Betyg 4 av 5