Förra året debuterade Moto Z-serien, Lenovos nya flaggskepps-och mellanklassmobiler med slimmad design och Moto Mods-ekosystemet av påsnäppbara moduler som ger telefonerna nya, unika funktioner. Den kom i tre utföranden: supertunna flaggskeppet Moto Z, mellanklassluren Moto Z Play med extra lång batteritid, och stryktåliga Moto Z Force. Den sistnämnda kom dock inte till Sverige.

Nu är det dags för Moto Z2-serien, och vi svenskar får denna gång Moto Z2 Play och Moto Z2 Force, men inte någon Moto Z2. Det beror helt enkelt på att Lenovo har skippat den och satsar på Moto Z2 Force som det nya flaggskeppet.

Läs även: Bästa testade mobilerna just nu

Bred lur med små designmissar

Alla Moto Z-mobiler är rätt så rejäla till yttermåtten, med 5,5-tumsskärm och inte särskilt tunna kanter runt om. Samsung och LG har i sina senaste flaggskepp med nya format fått till mer skärmyta trots mindre mått, medan andra, som Huawei och Nokia, har minimerat skärmkanterna på sidorna. Men Lenovo är fastlåsta i måtten i Z-serien, då alla tidigare och framtida modeller ska passa för Mods-tillbehören, som är hela bakstycken med specifikt mått.

Höjd och bredd gör oss inte så mycket, vi vet vad vi har att vänta av en 5,5-tummare, och den är fortfarande smalare, och tunnare, än en Iphone 8 Plus. Däremot tycker vi att Lenovo gärna hade kunnat jobbat lite med designen av knapparna på sidorna. De är lika minimala och pilliga här som i förra generationen av lurarna.

Moto Z2 Force
Moto Z2 Force hade varit en exceptionellt tunn mobil, om det inte vore för den stora kameraenheten som sticker ut två millimeter. 

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som i standardläge inte gör mer än låser upp telefonen, men som kan ställas in till att vara hemknapp och övrig navigering med svepgester. Den sitter nedsänkt med en vass kant runtom, men fungerar annars klanderfritt. Använder du en Moto Z-lur utan bakstycke (det går utmärkt, men ett enkelt skal för bättre greppvänlighet medföljer) har du också en stor och tjock kamerapuck som sticker ut på baksidan. Moto Z2 Force är bara 6 millimeter tjock annars, men med kameran ökar telefonen till 8 millimeter.

Det är de enda egentliga missarna i en annars väldigt välbyggd och telefon. Moto Z2 Force har samma vattentålighet som Moto Z2 Play, vilket innebär att den tål regn och stänk, men inte att sänkas ned i vatten. Riktig IP68-klassning som flera av konkurrenterna kan skryta med hade varit att föredra.

Läs även: Det här betyder de olika IP-klassningarna

Spricksäker skärm med egna problem

Moto Z2 Force har dock ett ess i rockärmen, nämligen den i stort sett okrossbara skärmen. Apple påstår att Iphone 8 och Iphone X ska ha tåligast glas någonsin. De är möjligen tåligare än de flesta konkurrenter (oberoende falltester visar att skillnaden inte är så värst stor), men klart tuffast skärm har Moto Z Force, Moto Z2 Force, och även tidigare Moto X Force. Vi har själva drämt en sådan rakt ner i trottoaren från hög höjd utan att glaset sprack. Med ny ytbehandling av aluminiumchassit runt om och baktill ska Moto Z2 Force dessutom vara lite tåligare även i metalldelarna än förut.

Shattershield som Motos tåliga glas kallas är ett avancerat laminat i flera lager, bland annat två lager med pekkänslighet om ett skulle gå sönder. Trots det känns den inte överdrivet tjock och släpper igenom lika mycket ljus som vilken mobilskärm som helst.

Det finnsr dock en rejäl nackdel – skärmen är känslig mot repor. Yttersta lagret (om inte alla, det är lite oklart på den punkten) är av plast och har inte samma skydd i ytan som till exempel Gorilla Glass. Så det är bara att välja – repfritt eller sprickfritt. Till Moto Z2 Force kan du ju alltid skaffa ett tunt och utbytbart skärmskydd, så vi föredrar nog det.

Snygg skärm och kraftfullt ljud

Under den tåliga ytan hittar vi en alldeles utmärkt amoeld-skärm med 1440p-upplösning. Den är knivskarpt punkttät, ger klockren kontrast och har kraftfulla, klara och såvitt vi kan se korrekta färger. Ljusstyrkan är inte i klass med Samsung Galaxy S8, men helt klart godkänt för att vara en amoled.

Värt att notera är att Moto Z2 Force precis som föregångaren har skippat hörlursuttaget. Istället är det usb c-lurar, trådlöst eller adapter som gäller. Vi får med en adapter till 3,5 mm-uttag men inga hörlurar alls, varken på usb c , bluetooth eller vanliga analoga. Med ett par bra hörlurar inpluggade via adapter är ljudkvaliteten helt klart godkänd med ren ljudbild och bra tryck.

Moto Z2 Force
Ytkontakterna som möjliggör modulerna behöver inget skydd mot elementen utan telefonan kan användas utan något extra baktill. 

Moto Z2 Force gör dock inget extra ljudmässigt som exempel HTC U11 med sin extra bra dac i speciallurar eller Sony Xperia XA1 med hi-res audiostöd. Och vi får inga möjligheter till egen inställning av ljudbilden. Moto Z2 Force har en monohögtalare och det är samma elelement som används för media och ringsignal som för att prata med med. I bägge fallen får vi kraftfullt, fylligt och tydligt ljud, men för media hade det varit ett plus med stereohögtalare.

Vill du ha mer i ljudväg får du köpa till det separat. Den unika egenskapen med Moto Z-serien är dess Moto Mods, olika enkelt påsnäppbara tillbehör. Här finns vanliga skal som ger baksidan annan design, extrabatterier, trådlös laddare, separat kameramodul, och mycket mer, till exempel fetare högtalare. I och med lanseringen av Moto Z2-mobilerna presenterade Lenovo också två nya tillbehör: en 360-kamera och en handkontroll för spel. Det börjar bli en riktigt intressant samling.

Moto Mods
Ett av nytillskotten till Moto Mods är denna spelkontroll. Den innehåller också ett extra batteri. När den ansluts första gången uppmanas vi ladda ner en extra app som sorterar ut och rekommenderar Android-spel med spelkontroll-stöd. Det uppskattas, eftersom de flesta mobilspel ju är helt för pek. 

Tunga prestanda, krympt batteri

Moto Z2 Force drivs givetvis av senaste Snapdragon 835 och prestandan gör oss inte besvikna. Tack vare att Moto Z2 Force verkar ha effektiv värmeavledning presterar den lite extra bra i våra hastighetstester. 6 gigabyte ram-minne gör också sitt till för att få en del tungrodda appar och funktioner att flyta på extra bra.

En annan orsak till den höga prestandan är att Moto-mobilerna håller sitt Android extremt rent. Det är nästan ett helt rent Android, med en handfull extra funktioner för geststyrning, röstkommandon, och aviseringar i strömsparläge. Ett par appar som kameran och kontaktboken har Lenovo ersatt med sina egna, men annars är det original-Android hela vägen. Billiga luren Moto G5S Plus var den senaste Moto-modellen vi testade, och den hade Linkedin och Outlook förinstallerade av någon outgrundlig anledning. Men här är det åter igen extrem minimalism som gäller. Tyvärr är det inte Android 8.0 Oreo i Moto Z2 Force ännu. Lenovo har meddelat att den kommer att uppdateras, men säger inte när.

Moto gränssnitt
Moto-mobilerna är alltid väldigt nära Googles original-design för Android. Appar som Lenovo bytt ut mot sina egna istället för Googles, eller extra som de lagt dit har ett fasettmönster i ikonen. Förutom det är en klockwidget det enda annorlunda på startskärmarna. 

Tyvärr imponerar inte Moto Z2 Force lika mycket när det gäller strömsnålhet och batteritid som med prestanda. På en punkt är den riktigt bra; skärmen. Amoled-panelen drar mindre ström än en ips med motsvarande kvalitet, och mindre krävande jobb som att kolla på film klarar den därför klart bättre än snittet. För webb och blandat jobb i appar tar dess rätt så blygsamt tilltagna batteri på 2 730 mAh slut efter en aktiv arbetsdag och räcker då inte till utekvällen. Det är knappt godkänt. Moto Z Force hade hela 3 500 mAh batteri. Det gjorde den tyngre och tjockare, men det hade vi kunnat leva med här.

Dubbelkamera bäst på svartvitt

Lenovo har stoppat in dubbla kamerasensorer baktill. De har samma upplösning, bländare och optik, men precis som i Huaweis mobiler har den ena sensorn inga färgfilter och tar helt monokroma bilder. I telefonen kombineras sedan informationen om ljus och svärta från den ena sensorn med färginformationen från den andra för en komplett sammanslagen bild med i praktiken dubbla ljusinformationen.

Det ger oss riktigt snygga foton, så länge ljusnivån är hög nog. Och precis som i Huaweis lurar är det svartvita läget riktigt kul att använda. Ett lättanvänt skärpedjupsläge är också ett plus, det enda som matchar Huaweis i användarvänlighet, men Lenovo lyckas inte riktigt få till precisionen i bokeh-effekten.

Moto kameraapp
Motos kameraapp har ett smidigt och lättanvänt manuellt läge. 

Kameran har dock en del problem. Bildprocessningen vid riktig mörkerfoto ligger efter jämfört med de allra bästa konkurrenterna, med tydligt brus och problem att hålla bra färgbalans. Med samma optik och bländare i bägge linserna får vi inte samma optiska zoom-möjlighet som i till exempel Iphone 8 Plus eller LG G6, och den digitala zoomen lämnar en del att önska – speciellt om du är lite darrig på handen. Vi saknar nämligen också optisk bildstabilisator på bägge linserna bakåt. Den gör ett hyfsat jobb med den digitala, men visst blir det svajigare. Givetvis är det ingen optisk stabilisering på kameran framtill heller såvitt vi kan se. Men den har faktiskt led-blixt med dubbla färgtoner, vilket är ett stort lyft för hudtoner i en selfie.

Omdöme

Med en prislapp på hela 8 000 kronor ställer vi förväntningarna väldigt högt på Moto Z2 Force, och tyvärr är det blandat resultat hur väl den lever upp till dem. Det känns som som om Lenovo förlitar sig på att spricksäkra skärmen och Moto Mods-konceptet. Som exempel kostar Moto Z2 Force plus trådlös laddnings-modul lika mycket som en Iphone 8 Plus med det inbyggt. Kan möjligheten att byta ut det mot andra funktioner vara värt det? Kanske. Om du verkligen gillar konceptet och har budgeten.

Moto Z2 Force
Moto Z2 Force och det medföljande - och riktigt bekväma - påsnäppbara bakstycket.

Fakta Moto Z2 Force

Tillverkare: Lenovo
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4st Cortex A73 2,45 GHz + 4 st Cortex A53 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum amoled, 2560x1440 bildpunkter (534 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel m led bak, 5 megapixel m led fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, dockningsport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1
Övrigt: Adapter usb c till 3,5 mm headset, stöd för Moto Mods
Batteri: 2 730 mAh, 13h 10min webbvideo (wifi), 7h 20min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,6 x 0,6-0,8 cm
Vikt: 143 gram
Pris: 8 000 kr

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 179 425 poäng
Geekbench 4: 6 717 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 516 poäng

plus

Höga prestanda
Snygg och stryktålig skärm
Ren Android-upplevelse
Fler och intressantare moduler i år

minus

Något otympligt format
Ojämn batteitid
Känslig för repor, extra skydd behövs
Priset

Betyg 4 av 5