Vad är e-sim?

E-sim står för embedded sim, det vill säga inbyggt sim-kort (och alltså inte elektronisk sim). Det betyder att funktionen som tidigare satt i ett separat litet kort placeras i en krets direkt i en mobiltelefon eller annan pryl.

Esim och traditionella sim-kort

Ända sedan de allra första gsm-telefonerna kom i början av 1990-talet har vi dragits med sim-kort, de små plastkorten som måste in i telefonen för att den ska ansluta till mobilnätet. Men nu kan du slippa det, och det är tack vare e-sim. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om tekniken.


Kan jag använda e-sim?

För att kunna använda e-sim i Sverige behöver du för det första en produkt som stöder e-sim, och en operatör som erbjuder tjänsten för denna produkt

Prylarna som har stöd för e-sim i dag:

  • Iphone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XS, XS Max och XR
  • Apple Watch Series 5, 4, och 3 (modellerna med lte)
  • Ipad Pro (2018), Ipad Air (2019), Ipad Mini (2019) och Ipad (2019)
  • Samsung Galaxy Watch och Galaxy Watch Active

Operatörerna som erbjuder e-sim i dag:

Läs mer: Operatörernas bästa erbjudanden på e-sim och kompatibla prylar


Hur fungerar e-simkort?

E-sim-kretsen fjärrprogrammeras med samma uppgifter som ett vanligt sim-kort: en unik kod som är kopplat till ditt telefonnummer och abonnemang. För att e-sim ska fungera måste kretsen kunna programmeras och omprogrammeras, annars skulle du inte kunna byta operatör, telefonnummer eller något annat som har med abonnemanget att göra.

Det innebär att operatörerna måste lägga till stöd för tekniken i sina system innan du kan börja använda det, vilket också är orsaken bakom att en del nya produkter som redan har bestyckats med e-sim i vissa länder men fortfarande säljs utan i Sverige (till exempel Apple Watch Series 3 och Samsung Gear S3).

Läs mer: Så fungerar dubbla simkort i Iphone XS


Vad är fördelarna?

Det finns flera. Framför allt sllipper slipper du hantera sim-kort och kan byta operatör närmast omedelbart. Det blir också enklare att skaffa ett tillfälligt abonnemang till exempel på utlandsresan. Det sparar dessutom mycket utrymme i telefonen, vilket även gör att fler och mindre prylar kan ha inbyggt 3g/lte.

Läs även: Bästa mobilerna just nu – stort test

Några av de första produkterna med e-sim har varit smarta klockor, där en traditionellt sim-kortplats skulle ta upp alldeles för mycket plats. Produkterna blir också enklare att göra vattentäta.

En annan fördel har blivit uppenbar sedan Apple släppte Iphone XS och XR: e-sim gör det mycket enklare att bygga en telefon med dubbla simkort så att du kan ha ditt vanliga abonnemang och ett tillfälligt samtidigt. Eller både jobbnummer och hemnummer på samma telefon.


Hur går utrullningen av e-sim i Sverige?

Under hösten har de svenska operatörerna vaknat och snabbat på utrullningen av e-sim. Innan Apple släppte sina nya Iphone-modeller var det ingen som ens verkade planera stöd för e-sim i mobiler, och bara Tre hade stöd för Apple Watch fram tills nyligen.

Tre blev i början av december 2018 först ut med stöd för e-sim i mobilen och stödjer både flera nummer i samma telefon och anslutning på nätet så du inte behöver besöka någon butik. Företaget stödjer alltså även e-sim på Apple Watch.

Tele2 har kring jul uppdaterat sin webbplats med en ny supportsida om e-sim, som bekräftar att företaget kommer lansera tekniken i januari. Det ser ut som det gäller oavsett vilken telefon eller klocka du har. Tele2 har sedan i somras stöd för e-sim i laptops med Windows och inbyggd lte.

Telenor har precis lanserat e-sim för Apple Watch och börjat sälja Apples klocka, men har hittills inte sagt något om stöd på telefoner.

Telia verkar bli sist ut av de stora operatörerna, men i början av december skrev Teknikveckan att Telia hade ändrat sitt svar från ”när efterfrågan finns” till ”tidigast 2019 men antagligen innan 2020”, vilket får det att låta som någon gång under 2019.

I vilka länder kan jag skaffa ett tillfälligt nummer med e-sim?

Faktum är att det fungerar i de flesta länder om du är villig att betala för det. Det är tack vare tjänsten Gigsky, som sysslar med kortvarig roaming för affärsresenärer och andra som behöver data via mobilnätet vart de än åker. Gigsky säljer data per dag, två veckor eller månad till högre priser än de flesta lokala operatörer, men gör det extremt enkelt att komma igång med en app du kan ladda ner i förväg och numera stöd för e-sim på Iphone XR och XS.

Vill du hellre använda en lokal operatör finns det i 24 länder i skrivande stund, enligt Apples supportsida som listar de olika operatörerna. Svenska turister kan vara särskilt intresserade av att veta att tre thailändska operatörer stödjer tekniken. Det finns även i många europeiska länder, men de nya roamingreglerna gör att du numera klarar dig bra med ditt svenska abonnemang på resor inom EU.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning