Vad är e-sim?

E-sim står för ”embedded sim”, det vill säga inbyggt sim-kort (och alltså inte ”elektronisk sim”). Det betyder att funktionen som tidigare satt i ett separat litet kort placeras i en krets direkt i en mobiltelefon eller annan pryl.

Esim och traditionella sim-kort

Ända sedan de allra första gsm-telefonerna kom i början av 1990-talet har vi dragits med sim-kort, de små plastkorten som måste in i telefonen för att den ska ansluta till mobilnätet. Men kanske redan nästa år kan du slippa det, och det är tack vare esim. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om tekniken.

Martin Appel: Befria oss från de meningslösa sim-korten


Hur fungerar e-simkort?

E-sim-kretsen fjärrprogrammeras med samma uppgifter som ett vanligt sim-kort: en unik kod som är kopplat till ditt telefonnummer och abonnemang. För att e-sim ska fungera måste kretsen kunna programmeras och omprogrammeras, annars skulle du inte kunna byta operatör, telefonnummer eller något annat som har med abonnemanget att göra. Det innebär att operatörerna måste lägga till stöd för tekniken i sina system innan du kan börja använda det, vilket också är orsaken bakom att en del nya produkter som redan har bestyckats med e-sim i vissa länder men fortfarande säljs utan i Sverige (till exempel Apple Watch Series 3 och Samsung Gear S3).

Läs även: Bästa mobilerna just nu – stort test


Vad är fördelarna?

Det finns flera. Framför allt sllipper slipper du hantera sim-kort och kan byta operatör närmast omedelbart. Det blir också enklare att skaffa ett tillfälligt abonnemang till exempel på utlandsresan. Det sparar dessutom mycket utrymme i telefonen, vilket även gör att fler och mindre prylar kan ha inbyggt 3g/lte.

Några av de första produkterna med e-sim har varit smarta klockor, där en traditionellt sim-kortplats skulle ta upp alldeles för mycket plats (sakernas internet-prylar är en annan kategori där tillverkarna längtar efter esim). Produkterna blir också enklare att göra vattentäta.


När kommer e-sim till Sverige?

Tre har redan lanserat tekniken i Sverige, men något bestämt datum för övriga operatörer har vi ännu inte. Telia har lanserat tekniken i Norge och Estland och övriga operatörer har öppet diskuterat intresse. Med tanke på att Tre nu lanserat lär övriga operatörer inte vara långt borta. Telenor har till exempel börjat sälja e-sim tillsammans med Apple Watch 4.

Missa inte: Befria oss från de meningslösa sim-korten

Operatörer som stöder e-sim i dag
* Tre
* Telenor (endast Apple Watch 4)

Prylarna som har stöd för e-sim i dag
* Iphone XS, XS Max och XR
* Apple Watch Series 3 4G, Apple Watch Series 4

Operatörer
Foto: PressbilderLouise Ekman, Tele2, Kamran Alemdar, Tre och Irene Krohn, Telia.

Vi kontaktade de fyra stora operatörerna, Telia, Telenor, Tre och Tele2, för att höra hur deras planer ser ut just nu. Alla utom en svarade, och det är lätt att se vad de väntar på: Prylar med stöd.

Får ni många förfrågningar av kunder om e-sim?

Irene Krohn, presschef på Telia:
– Vi ser viss efterfrågan från kunderna.

Louise Ekman, presschef på Tele2:
– Nej, vi får ännu ett ganska begränsat antal frågor kring e-sim.

Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Tre:
– Vi får en del frågor om Apples klocka, men inte så många om e-sim som teknik.


Vilka för- och nackdelar ser ni med e-sim?

Telia:
– Vi ser många fördelar med att digitalisera kundens upplevelse som e-sim gör. Det påverkar många områden, exempelvis blir det enklare för kunderna att komma igång med våra tjänster genom att de inte behöver sätta in ett fysiskt sim-kort i sin produkt, till exempel mobilen. Det blir också enklare att för kunden att koppla upp en mängd olika produkter till mobilnätet. Det är även positivt för miljön genom minskad plastanvändning och att vi inte behöver transportera fysiska sim-kort.

Tele2:
– Vi ser stora fördelar med e-sim, framför allt då kundupplevelsen och användandet kan göras enklare.

Tre:
– Det finns många fördelar med att slippa distribuera ett fysiskt sim-kort, både för konsumenten och för oss som operatör. Det finns även en del nackdelar – exempelvis kan det bli svårare att flytta ett sim-kort från en enhet till en annan. Även frågan om säkerhet är givetvis väldigt viktig, och där finns det fortfarande vissa frågetecken kring e-sim-tekniken.


Vilka hinder finns det för att rulla ut e-sim-tekniken för era abonnemang i morgon?

Telia: 
– Det finns egentligen inga hinder annat än låg tillgång till produkter som stöder e-sim.

Tele2:
– Vi har redan i dag stöd för tekniken. Det som framför allt krävs för att e-sim ska realiseras på marknaden är fler produkter med inbyggda sim-kort. För närvarande är ett ganska begränsat utbud från leverantörerna som erbjuder detta.

Tre: 
– Det är främst tillgång till produkter. Vi följer det som kommer och kan lansera efter tillverkarnas tidplaner.


När tror ni att e-sim är standard i nya telefoner och klockor?

Telia:
– Själva standarden finns redan, men det kommer säkerligen ta många år innan det blir standard i alla produkter. Först kommer det komma e-sim i till exempel klockor och surfplattor men det kommer dröja innan mobiler kommer vara rena e-sim-telefoner. Första steget för mobiler är att de kommer stödja både dagens sim och e-sim.

Tele2:
– Vi tror att vi kommer få se ett antal nya spännande produkter med e-sim under 2018. Framför allt i bärbara datorer, plattor och klockor. Vi kan även se att vissa tillverkare överväger att ha både ett inbyggt sim-kort och plats för ett traditionellt fysiskt sim-kort under en övergångsperiod.

Tre:
– Troligtvis inte före 2020.