Googles senaste mobiler, Pixel 2 och Pixel 2 XL, släpps 19 oktober respektive 15 november, men bara i fyra länder: Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA (inklusive Puerto Rico). Så vad ska en stackars svensk användare som vill ha den häftigaste mobilen med den renaste versionen av Android göra? Köpa från utlandet så klart.

Inom EU är alltid tryggast

För större inköp är det en stor fördel att handla inom EU, och det gäller särskilt för mobiler där du då kan försäkra dig om att modellen följer EU:s regler för frekvensband och fungerar optimalt. Du täcks av EU:s konsumentskyddslagstiftning och minimum två års garanti, och det blir enklare om något skulle krångla.

Google Pixel 2

Billigast i Storbritannien
Tack vare Brexit har priserna i Storbritannien överlag blivit billigare än tidigare för de som tjänar sin lön i andra valutor. Pixel 2 kostar från 629 pund (6 800 kronor), medan den går på 799 euro (7 650 kronor) i Tyskland. Skillnaden kan täcka en billig flygbiljett.

I Storbritannien säljs Pixel 2 direkt av Google och av operatören EE, men i det senare fallet enbart operatörslåst i två år. Som tur är har Google ändrat policy i sin butik tidigare i år, så om du har någon bekant som bor i landet kan du beställa telefonen med ditt svenska kreditkort och få den levererad till kompisen som sedan antingen kan skicka den till dig med posten eller vänta tills du kommer och hämtar den.

USA då?

I USA börjar priserna på 649 dollar, vilket motsvarar cirka 5 300 kronor. Men då ingår inte delstatsmoms som du i de flesta fall kommer få betala även om du skulle bryta mot svensk lag och inte tulldeklarera och betala svensk moms vid införseln. Vid till exempel ett köp i New York (om du gör rätt för dig) hamnar slutnotan på 7 180 kronor. Men då har du som sagt inget garantiskydd att tala om med mindre än att du skickar telefonen tillbaka till USA.

Google Pixel 2 64GB Pris vid test: 8995 kr.

Bästa pris just nu: 5233 kr