Ny teknik kan förenkla våra liv och spara tid. Men den kan också innebära en enorm stress. Vi förväntas finnas tillgängliga och hela tiden hålla koll på våra sociala flöden, mejlboxar, sms, forumtrådar och chattprogram.

Hur ska kollegan reagera om du missar att svara på vänförfrågan på Facebook? Har du olästa meddelanden på Linkedin som du borde ta tag i? Du har väl inte missat den hashtag som trendar just nu och som alla kommer att prata om på jobbet?

Härom dagen roade jag mig med att titta ned i andra bilar (jag kör pickup) på vägen hem från jobbet ett par dagar, och det var ingen rolig syn.

Det blir väldigt tydligt hur viktig mobiltelefonen blivit i våra liv när man observerar människor i morgonrusningen i Stockholm. På tunnelbanan, i bussen men också folk som promenerar med blicken klistrad i mobiltelefonen. Eller personer som cyklar och sms:ar. Allt för att spara tid och vara effektiv varje sekund. Och att inte missa nästa snackis.

Läs också: Livsfarligt mobilanvändande i trafiken ökar – men vi känner i alla fall till riskerna

Obehagligast av allt är ändå bilister som använder mobilen när de kör. Härom dagen roade jag mig med att titta ned i andra bilar (jag kör pickup) på vägen hem från jobbet ett par dagar, och det var ingen rolig syn. Omkring hälften av alla ensamma bilister jag spanade in satt och fingrade med mobilen medan de körde i rusningstrafik på E4:an. En del av dem vinglade oroväckande i vägbanan. De flesta skötte bilkörningen okej, men vem som helst förstår att uppmärksamheten inte är på topp när du kör samtidigt som du skickar ett mejl eller kollar ditt Instagramföde.

Den nya lagen som kom för några år sedan är tyvärr ganska tandlös mot den här typen av beteende eftersom det inte är förbjudet att hålla på med mobilen medan du kör om det inte påverkar körningen negativt. Vilket givetvis är svårt att bedöma, något som också visar sig i antalet fällda förövare. Hur kommer det sig att Sverige, med vår nollvision, är så långt efter här?

Jag tycker att Apples Stör ej-funktion för bilförare är ett bra steg i rätt riktning. Samtidigt fungerar röststyrning så pass bra nu i nya bilar att du kan ställa navigatorn och sms:a utan att ta upp mobilen ur fickan. Men framför allt handlar det här om att tänka igenom vårt beteende.

Jag tror att många skulle må bra av att vara offline någon timme eller två om dagen. Eller varför inte göra något riktigt galet och lämna mobilen hemma en dag?