South Park: The Stick of Truth släpptes för tre år sedan till pc, Playstation 3 och Xbox 360. Där och då bjöds vi på en mix av rollspel och äventyrande i allas våran favoritstad i norra Colorado. Uppföljaren, The Fractured But Whole, presenterades två år senare, och efter diverse förseningar har det nu blivit dags för lansering.

South Park

När det kommer till kritan har de båda delarna mycket gemensamt. Det rör sig fortfarande om ett äventyrsspel med rollspelsinslag, om än med ett förfinat och förenklat stridssystem. Även craftingsystemet har fått sig ett lyft och är mer heltäckande, och staden South Park är mer fri att röra sig i än tidigare.

I rollen som ”New Kid” har du precis flyttat till South Park. Efter att ha bevisat dig värdig titeln som kung, får du vara med och leka med de andra barnen. Men nya vindar blåser i småstaden. Trollkarlar är inte längre så hett, och den nya trenden är superhjältar.

Driver hejdlöst med allt

South Parks välkända ungar har så klart bildat ett eget superhjältegäng kallat ”Coon and Friends”. Gruppens ledare är Cartman, känd som The Coon, och hans karaktär är till hälften pojke, hälften tvättbjörn. Deras tillvaro vänds upp och ner när en katt kidnappas och en hittelön utfärdas. Killarna bestämmer sig snabbt för att anta utmaningen – pengarna ska nämligen gå till att finansiera Netflix-serier baserade på deras karaktärer. Mot sig har de ärkerivalerna i Freedom Pals samt diverse skurkar.

South Park

I sann South Park-anda är manuset proppat med under-bältet-skämt. Trey Parker och Matt Stone driver hejdlöst med allt från ”cismänniskor” till poliser som arresterar afroamerikaner för att de just är… afroamerikaner. Det finns inget som inte kan drivas med i South Parks värld, och den som gillar seriens upplägg kommer även tycka om vad The Fractured But Whole har att bjuda på. Åtminstone i humorväg.

Och humorn genomsyrar verkligen hela spelet. Striderna är fullständigt proppade av råa skämt och satirfyllda kommentarer. Men det är även många små detaljer som får jargongen i The Fractured But Whole att bli så briljant. Ett klockrent exempel är de strider som utspelas på gatan. Många gånger avbryts de av en bil och barnen får snällt gå upp på trottoaren, vänta på att det är säkert, och sedan återgå till att dänga varandra.

Stridssystemet har gjorts om

Själva stridssystemet är omstöpt från grunden. Utvecklaren har ersatt det gamla med ett slags rutnät som öppnar för djupare och mer taktiska drag. Detta kompletteras med att du som spelare får välja tre olika klasser och samla på dig artefakter som ger dig möjlighet att förfina dina förmågor.

South Park som stad är ljuvlig att knata runt i. Den innehåller alla platser vi lärt oss älska från serien – allt från den ikoniska grundskolan till restaurangen City Wok finns med. Till en början krävs det att man verkligen går från punkt A till punkt B, men efterhand som storyn rullar på, låser du som spelare upp ”fast travel”-punkter. De finns dock inte i oändligt antal och när du väl låst upp alla, får du ändå räkna med att promenera en del.

South Park

Som äventyrsspel betraktat gör The Fractured but Whole mycket rätt. Det är roligt att samla bortsprungna katter, plocka upp Yaoi-teckningar (en japansk mangagenre där pojkar har sex med pojkar. Reds. anm) och som spelare belönas du med gott om nya utrustningar att klä dig i. Detta innebär att det är lätt att skräddasy din egen superhjälte efter smak och tycke.

Det största problemet med The Fractured but Whole är hur likt det är sin föregångare. Det är så klart svårt att skapa nya saker när staden redan är så trogen seriens förlaga, men ändå en detalj värd att uppmärksamma. Likaså att spelet ibland hänger sitt mitt i strider vilket gör att vi behöver hoppa tillbaka till senaste checkpointen och börja om.

Sammanfattning och betyg

Men allt som allt är South Park: The Fractured But Whole en värdig uppföljare och ett spel fullt av satir, värme och rejält skruvad humor. Gillade du The Stick of Truth får du mer av samma vara. Är du ny till spelserien, men bekant med tv-showen, lär du bli förälskad i hur mysigt det är att besöka den lilla staden i norra Colorado.

Fakta: South Park: The Fractured But Whole

Genre: Äventyr och rollspel
Format: Pc, Xbox One, Playstation 4
Testat format: Playstation 4
Lansering: 17 oktober
Pris: 599 kronor

plus

South Park är fortfarande charmigt att vandra runt i
Spelet känns som ett avsnitt ur serien
Humorn

minus

Till viss del spelförstörande bugg
Inte samma fräscha känsla

Betyg 4 av 5