Smartklockor för barn
Foto: Forbrukerrådet

Norska Forbrukerrådet, ungefär motsvarande Konsumentverket, har släppt en mycket kritisk rapport om säkerhet och integritetsskydd i smartklockor riktade mot barn. Organisationen har både testat de populäraste produkterna på marknaden och tittat på hur marknaden som helhet ser ut och resultaten är nedslående.

Klockorna Gator, Tinitell, Viksfjord och Xplora har testats, men Fobrukerrådet påpekar att det säljs hundratals olika klockor och att det i många fall handlar om samma klockor med olika varumärken som alla använder samma mobilappar för spårning (en av de huvudsakliga användningsområdena är att föräldrar kan hålla koll på var ungarna är).

Samtliga klockor har allvarliga säkerhetsbrister och det är enkelt för utomstående att ta kontroll över och spåra klockorna och avlyssna barnen. Data skickas helt okrypterat. I flera klockor fungerar inte nödfunktioner som sos-samtal som de ska. Ingen av klockorna har funktioner för att radera gps-data eller användarkonton. Användarvillkoren är olagliga och klockornas tillverkare bryter mot europeiska personuppgiftslagar.

Forbrukerrådets slutsats är att klockorna inte alls hör hemma på butikshyllor och desto mindre på barnarmar.

Läs hela rapporten här (på engelska).