Exploderande litium-jonbatterier i flygplans bagageutrymmen är ett allvarligt problem som luftfartsmyndigheter världen runt har börjat agera mer aggressivt mot. Engadget rapporterar att ett dokument från amerikanska Federal Aviation Administration (FAA) har läckt och visar ett förslag om ett totalt förbud för elektronik större än mobiltelefoner i incheckat bagage.

Förslaget skulle tvinga alla passagerare att ta med sig produkter som bärbara datorer, powerbanks, surfplattor och annat i kabinväskan. De flesta kanske redan gör det, men nu kan det bli ett krav.

FAA grundar sin oro på ett test där bärbara datorer placerades i olika resväskor med andra vanliga föremål och sedan tvingades att överhetta. När datorn låg intill en flaska torrschampo fick den överhettande datorn schampoflaskan att fatta eld och det brann så kraftigt att inget existerande automatiskt släckningssystem hade kunnat stoppa den. Liknande tester fann liknande resultat med nagellack, alkoholbaserad handtvätt och andra produkter.

Resultaten presenterades på ett internationellt möte i Paris i juli och andra länder kan också ändra sina regler.