Har du använt Facebook de senaste åren har du garanterat stött på tävlingar som utlovar det ena fantastiska priset efter det andra. Dessutom lär du ha sett otaliga mer eller mindre seriösa tester.

Tidigare: Därför går vi på 'fake news' på Facebook – och delar det vidare

Oftast är tävlingarna av typen av det lottas ut fina husbilar till ett värde av hundratusentals kronor, eller mer vardagliga saker som gratis bränsle hos Shell. Bland undersökningarna rör det sig om saker som ”se vem av dina vänner du har störst chans att gifta dig med”.

Läs mer: Här är några av de vanligaste bluffarna på Facebook just nu – och så undviker du att bli blåst

Gemensamt för de flesta av den här typen av oseriösa tävlingar och tester är att människorna bakom dem är ute efter ditt engagemang, dina uppgifter – och i värsta fall även dina pengar. Testerna är oftast rent nonsens, och det spelar inte någon större roll på vad du svarar eftersom resultatet är slumpmässigt. Där kan syftet vara att få tillgång till din vänlista (eftersom du i samband med testet godkänner villkor), för att kunna spamma dina vänner med skräppost.

Tävlingar som utlovar fina priser slutar oftast med att du ombeds fylla i kreditkortsuppgifter. I slutändan kan du ha beställt ett dyrt abonnemang, som dessutom kan vara svårt att ta sig ur.

En som vet hur vanligt förekommande bluffmakeriet egentligen är på Facebook är Conny Andersson, som driver Facebook-sidan Bluffakuten. Där lägger han dagligen upp tips på saker som försöker lura användarna, och har genom åren sett det mesta. Han förklarar att området har vuxit sig enormt stort under de fyra år han har drivit sidan.

– Allt startade med att jag började fråga de här sidorna hur de egentligen hade råd att tävla ut sådana här priser, men då blev jag blockad direkt, säger Conny Andersson.

De mesta han postar på Bluffakuten kommer från användare som skickar in tips till honom om olika tävlingar, tester eller annat lurendrejeri de har sett.

– Vi kan få flera hundra tips i timmen. Sitter man inte framför datorn och kan lägga ut varningen direkt är det lätt att man får lite panik.

– Det är bara en bråkdel av alla som går på detta, men för människorna som ligger bakom sådana här saker är det lättförtjänta pengar. Det är ju inte alla som märker om det dras 800 kronor från deras konto varje månad. Rent generellt ser vi att bluffarna blir grövre och grövre.

Conny Anderssons grundtips är att hela tiden vara uppmärksam på vad du deltar i.

– Jag tycker att alla ska läsa avtal, och villkor. Där står det oftast att det ingår ett prov på en tjänst som sedan övergår till en prenumeration. Om det verkar för bra för att vara sant är det oftast det.