Med wifi-samtal kan hemmets wifi-uppkoppling ta över mobilsamtal när det vanliga mobilnätet inte längre räcker till. Överallt där vi har wifi-täckning kan vi alltså även ringa vanliga telefonsamtal, oberoende av om vi är ute på altanen, i källaren eller i något hörn av huset som alltid har dålig täckning. I Sverige har mobiloperatören Tre tidigare erbjudit wifi-samtal, och nu hoppar alltså även Telia på tåget.

Alla som bott i ett område med dålig täckning, i en gammal lägenhet med många väggar eller kanske ett nybyggt, välisolerat hus vet hur svårt det ibland kan vara att få en stabil mobiluppkoppling, och att se batteriprocenten stadigt sjunka när mobilen ständigt letar täckning är knappast kul. Men wifi-samtal fungerar även med flygplansläget aktiverat, förutsatt att wifi är aktiverat då.

Stor jämförelse av alla operatörer: Här är bästa abonnemanget för dig

– Vi vet att detta är en efterlängtad tjänst för många av våra kunder, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär i ett pressmeddelande. Vi vann nyligen P3:s utmärkelse för bästa mobilnät i Sverige, men vi vet att det till exempel finns nya energisnåla hus med fönster och väggar som inte släpper igenom mobilsignalen. Genom wifi-samtal tillför vi helt ny täckning där det tidigare har varit svårt att nås via mobilen.

Telia uppger att tjänsten fungerar redan idag med följande mobiler, med fler som tillkommer allt eftersom:

  • Sony Xperia XZ Premium
  • Samsung Galaxy S7
  • Sony Xperia XZ1
  • Sony Xperia XZ1 Compact

Tjänsten ingår för alla privatkunder med nya och gamla ”Mobil Komplett”-abonnemang och ”Rörlig”-abonnemang. För företagskunder aktiveras funktionen eftersom. Mer information finns på Telias hemsida.