Oneplus 5T presenterades på ett event i New York i förra veckan, och då fick vi förutom en ny mobil också veta vad ”T” står för. Det är helt enkelt nästa bokstav i alfabetet efter s, som ”en viss annan tillverkare” har använt för sina uppgraderade modeller.

Oneplus 5T är samma mobil som Oneplus 5, fast med en handfull förbättringar kring framförallt kameran och skärmen. Till skillnad från när Oneplus 3 uppgraderades till 3T så handlar det däremot inte om någon uppgradering av prestanda. Men då den var riktigt vass redan tidigare känns det inte som någon nackdel.

Mycket är sig likt

Oneplus 5T är bestyckad med samma Snapdragon 835-krets som föregångaren, och finns i samma två versioner, 6 GB RAM och 64 GB lagring, eller 8 GB RAM och 128 GB lagring. Oneplus har satsat på stort och extra snabbt RAM-minne och Flash i sina mobiler, vilket tillsammans med deras avskalade och optimerade system gör att de får ut lite extra prestanda jämfört med en del konkurrenter. Det kanske inte märks i kliniska benchmarks, men är ett påtagligt lyft vid vardaglig användning.

Oneplus 5T
Oneplus 5T är inte smalast i klassen, då den fortfarande har en påtaglig skärmkant även på långsidorna. Den kompenserar för det med relativt låg vikt och tunnt chassi.

Den har samma anslutningar; usb 2.0 typ c, samt 3,5 mm hörlursuttag, och precis samma trådlösa funktioner som bluetooth 5- och Galileo-stöd som sin föregångare. Oneplus anger ingen vattentålighet och har inte ip-klassning på varken 5 eller 5T. De ska enligt uppgift ha testats för viss tålighet, men Oneplus väljer att inte specificera och garantera det.

Läs även: Här hittar du bästa billiga smartphone – stor jämförelse

Batteri och laddning ser också ut att vara identiska, 3 300 mAh inbyggt batteri och snabba Dash Charge-laddningen, men inget stöd för trådlös laddning. Batteritiden är fortfarande mycket bra, men aningen kortare än för Oneplus 5. Det beror helt säkert på den lite större skärmytan som behöver lysas upp.

Oneplus kör vidare på Android 7.1. Det är lite synd att Oneplus inte tog tillfället i akt och uppgraderade till Oreo. Uppdatering är dock utlovad till ”tidigt 2018”. Egna gränssnittet Oxygen OS har dock fått en handfull nya funktioner, som samma tvillingapp-funktion som vi sett i till exempel Huaweis mobiler tidigare och fler sätt att anpassa ikoner och färger i gränssnittet. Inga revolutionerande funktioner, men väl så välkomna.

OxygenOS Oneplus 5T
Gränssnittet OxygenOS är ett av de mer avskalade. Grafiskt sett är skillnaden mot original-Android minimal.

Sträckt skärm och smart ljussensor

Den stora nyheten i 5T är givetvis bildskärmen. Oneplus 5T sällar sig till skaran av 18:9-modeller med skärm på (nästan) hela framsidan som gjort 2017 till ett av de mest intressanta mobilåren på länge. Det är fortfarande en amoled-panel med 1080p-upplösning, fast med 2160 pixlar på höjden ostället för 1920. Det innebär lite drygt 400 punkter per tum, så vi kan inte säga att vi direkt saknar att den inte har 1440-upplösning som en del av konkurrenterna.

Läs även: Stor jämförelse av alla toppmobiler

Precis som Oneplus 5 har den utmärkt färgomfång med både stöd för srgb och P3-färgprofil. Den skiljer sig dock från Oneplus 5 på två punkter. För det första har den märkbart högre ljusstyrka med klarare stuns i vita ytor i bilden. Exakta ljusstyrkan i cd/m2 kan vi inte ange, då vi för tillfället saknar en fungerande mätare, men vi återkommer och kompletterar med det så fort vi kan. Det andra som är nytt är att Oneplus 5T har utrustats med rgb-sensor och kan ställas för att automatiskt anpassa färgtemperatur i skärmen till omgivande ljus.

test Oneplus 5T
Fingeravtrycksläsare sitter precis lagom placerad på baksidan, och på tryggt avstånd från kameran.

Ommöblering och borttagna knappar

Nya skärmen innebär att högtalaren för samtal upptill och selfie-kameran har knuffats ett par millimeter uppåt, och framförallt att fingeravtrycksläsaren och navigeringsknapparna under skärmen har försvunnit. Fingeravtrycksläsaren sitter nu baktill på ungefär samma plats som på till exempel LG-mobiler, precis rätt centralt placerad. Den är lika snabb och pålitlig som tidigare, så kan du vänja dig vid placeringen är det ingen nackdel. Android-navigering sker numera enbart på skärmen. Det funkar bra, men kan även det vara en vanesak.

Oneplus har också lagt till möjligheten att logga in med ansiktet, och det med en av de snabbaste och bekvämaste rutiner vi sett. Precis som i LG V30 är inte tekniken lika säker som ir-kamerorna för Windows Hello eller Face ID i en Iphone X, så för enstaka känsliga appar för till exempel betalningar behöver du registrera ett fingeravtryck istället.

Oneplus 5T har visserligen fått en ny design som en följd av dess nya skärmformat, men det handlar om en anpassning av samma chassi som tidigare. Den har fortfarande ett slimmat chassi med tunn profil, med matt, gråsvart aluminium baktill och heltäckande 2,5d-glas framtill. Det är snyggt, greppvänligt och med klockren kvalitetskänsla i varenda detalj. Nya modellen är dock lite längre på höjden, några gram tyngre och marginellt tjockare än 5:an. Även den nya kameran verkar behöva lite extra plats, då linsen sticker ut en smula extra på baksidan.

Oneplus 5t test
Usb c, hörlursuttag och högtalare nertill.

Bättre mörkerfoto och stabilare film

Efter skärmen är det just kameran som fått mest nyheter. I Oneplus 5 fick den för första gången dubbelkamera, med en extra telefoto-lins. Det var en bra kamera för vanlig fotografering, med utmärkt färgbalans, bra autoläge och massor av smarta funktioner i pro-läge, och detta gäller även för Oneplus 5T. Men zoomen lämnade en del att önska, tack vare undermålig bildstabilisering.

Nu har Oneplus skrotat extra zoom, och den andra-sensorn baktill är istället till för att förbättra foto i dunkelt ljus, med större pixlar i sensorn (egentligen relativt små, men den kombinerar fyra pixlar i 20-megapixelsensorn till en) och ljuskänsligare optik. Det funkar överraskande bra, måste vi säga, med foto i ett mörkt rum som ger oss pålitlig fokus, ovanligt god kontrast och färg, samt låg brusnivå.

Samtidigt har Oneplus jobbat på att förbättra bildstabiliseringen. Optisk stabilisering får vi fortfarande inte, men nu tycker vi att den elektroniska funkar mycket bättre än tidigare, och ger oss det som behövs för både foton och video. Möjligen känns den till och med lite för aggressiv för videofilmning, med en nästan mekanisk steadycam-känsla när vi går och filmar samtidigt.

Oneplus 5T OxygenOS
Två nya funktioner i Oneplus 5T, nya automatiska Adaptive mode för färgtemperatur på skärmen, och Parallella appar, som gör att du kan få möjlighet att logga in med två olika konton på vissa sociala appar.

M3 rekommenderarOmdöme

Nya flaggskeppet är lika vasst som Oneplus 5 på de flesta punkter, klart bättre på ett par andra, och har samma låga pris, i alla fall för 64 GB-versionen. Priset på 128 GB-modellen är ännu inte offentliggjort, men följer det prissättningen för Oneplus 5 blir den bara lite dyrare.

Här får du det mesta som gör Galaxy Note 8, LG V30 eller Huawei Mate 10 Pro till flaggskepp - för hälften av priset. Visst, den bockar inte av precis allt, som hdr-stöd, stereohögtalare, 1440p-skärm, usb 3, displayport via usb, ip-klassning och trådlös laddning. Men med tanke på priset är det inte bara svårt, utan nästan oförskämt, att gnälla.

Fakta Oneplus 5T

Testad: 2017-11-19
Tillverkare
: Oneplus
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processsor: 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6/8 GB
Lagring: 64/128 GB
Bildskärm 6,01 tum amoled, 1080x2160 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 16+20 megapixel m led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm audio
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 208.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1 med OxygenOS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, stöd för dubbla sim
Batteri: 3 300 mAh, 13h 35min webbvideo (wifi), 12h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,5 x 0,75 cm
Vikt: 162 gram
Pris: Från 4 999 kr (64GB-modellen)

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 172 585 poäng
Geekbench 4: 6 683 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 243 poäng

plus

Höga prestanda
Förbättrad kamera
Nya förbättrade skärmen
Bra batteritid
Lågt pris

minus

Saknar enstaka funktioner
Aningen större och tyngre än Oneplus 5

Betyg 5 av 5