Att Razer, företaget som ligger bakom en rad olika tillbehör inriktade mot gamer-marknaden, skulle lansera en mobiltelefon var en av världens sämst bevarade hemligheter. Veckorna innan presentationen var fullsmockade av läckor. Design, batteri, prestanda – det mesta hittade ut på internet. Och nu är den alltså här. Razer Phone, som företaget döpt sin telefon till, är en mobil ”för spelare, av spelare” och släpps den 17 november. Här i Sverige sker lanseringen i samarbete med operatören Tre och prislappen landar runt 7 000 kronor.

Lyxig men klumpig och anonym

Vad får vi då för pengarna? Till att börja med är Razer Phone ett stycke gedigen hårdvara. Chassit är gjort av mörkt anodiserad aluminium vilket ger ett lyxigt första intryck. Måtten är 158.5 x 77.7 x 8 mm och den väger stadiga 197 gram. Designen är helt rektangulär precis som Sonys serie smarta telefoner, och det är dessvärre inte alltid till mobilens favör.

Razer Phone test

Den rektangulära designen gör att det är svårt att hantera Razer Phone på ett smidigt vis, och vi blir snabbt blir trött i händerna. Den har inte alls samma ”tvåliga” känsla som Iphone 7 och Iphone 8 men det är tydligt att Razer inte tänkt på ergonomin. Samma gäller påknappen (som innehåller en fingeratycksläsare) som sitter tätt mot chassit. Den är svår att nå vilket vid tillfällen är frustrerande.

 

För första gången känns det som att Android kommer till sin fulla rätt – det minimala lagg som återfinns i närmaste konkurrenten Galaxy S8 märks inte av.

Skärmen är smått fantastisk

Skärmen, en lcd av Igzo-typ, är på 5,7 tum och har en upplösning på 1440 x 2560 pixlar. Den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, samt Razers Ultramotion-teknik.

Ultramotion är faktiskt samma teknik som Razer använder i sina bärbara datorer. Närmaste gemensamma nämnare är G-sync och Freesync som finns i många pc-datorer, och precis som dessa gör det att Razer Phone upplevs både rapp och följsam. För första gången känns det som att Android kommer till sin fulla rätt – det minimala lagg som återfinns i närmaste konkurrenten Galaxy S8 märks inte av.

En annan sak som också skiljer Razer Phone telefon från Samsungs flaggskepp är det faktum att den har en skärm i välbekanta formatet 16:9. Det är samma format som de flesta biofilmer och serier på Netflix kommer i, vilket gör att du slipper svarta kanter när du spelar upp videomaterial. Däremot har Razer Phone en något lägre pixeldensitet, 515 ppi, men skärmen är ändå riktigt skarp.

Högtalarna låter högt och detaljerat

På fronten sitter telefonens två högtalare vilket förvisso ger den ett stort och ganska klumpigt utseende, men å andra sidan riktigt bra ljud. Razer själva uppger att designvalet beror på fokuset på spelare. Mobilspel upplevs i regel som bäst horisontellt.

Razer Phone har stöd för Dolby Atmos som är det allra senaste inom ljudteknik. Nu lever telefonen dock inte upp till en riktigt bra hemmabio men lyckas ändå simulera ljudeffekter på ett tillfredställande vis. Det går att urskilja detaljer i ljudbilden som vi faktiskt inte upplevt på andra telefoner. Det beror så klart även på att varje enskild högtalare har inbyggd förstärkare som gör Razer Phone riktigt högljudd.

Razer

Däremot kan Razer Phone självfallet inte tävla mot riktigt bra högtalare. Basen finns så klart inte där, givet den lilla formfaktorn, men för att vara en mobiltelefon, speciellt i den här prisklassen, är telefonen en fröjd för örat. Och vill du hellre köra hörlurar, ja då följer det med en usb-adapter som enligt Razer ska ge dig en högkvalitativ thx-upplevelse (ett företag Razer köpte upp förra året).

Adaptern är för övrigt ett nödvändigt ont. Razer har nämligen valt att slopa 3,5 mm-porten vilket kan tyckas märkligt för en mobil dedikerad till gamerpubliken. Å andra sidan finns det bra med trådlösa hörlurar nu för tiden och vill du använda ditt gamla headset finns adaptern nära till hands.

Ordentligt med kräm

Som nämnt är det här en telefon vars främsta målgrupp är spelare. Razer har därför tagit i från tårna och proppat mobilen med den senaste tekniken. Den drivs av en Snapdragon 835-processor på 1,90 Ghz och har 8 gb ramminne. Här slår Razer alla konkurrenter på fingrarna, Samsung Galaxy S8 har exempelvis ”bara” 4 gb ramminne. Vidare levereras telefonen med 64 gb inbyggt minne och har stöd för sd-kort klass 10 upp till 2 tb.

Och på siffrorna syns Razers ansträngningar. Via Geekbench 4 får vi fram 6 605 poäng på flertrådat och 1 921 på enkeltrådat. Galaxy Note 8, Samsungs senaste flaggskepp, presterar i jämförelse 6 481 kontra 1 965. Det är så klart en petitess i det hela men ändå bra jobbat av Razer att på sitt första försök få fram ett sånt här prestandamonster.

Ingen bloatware så långt ögat kan nå

Kameramässigt är Razer bra men inte bäst. Razer Phone har en dubbel 12-megapixelkamera med en vidvinkel på f/1.75 i bländare, och f/2.6 i telefoto. Den gör ett stabilt jobb och bilderna utomhus är både färg- och kontrastrika. Däremot hänger den inte riktigt med inomhus där exempelvis Iphone 8 Plus presterar bra mycket bättre.

Men det är mycket Razer gör rätt med sin debut på mobilmarknaden. Razer Phone skeppas med Android 7 Nougat (Oreo kommer första kvartalet) och hyllade Nova Launcher Prime i en särskild Razer Edition. Razer har dessutom låtit bli att peta in en massa onödig mjukvara, så kallat bloadware. Man har också pressat in ett 4000 mah-stort batteri, vilket är i särklass ett av de större på marknaden just nu. Razer utlovar batteritid som räcker hela dagen, även vid flitigt användande, och där levererar de.

 

Det är ett stycke hårdvara som piskar det mesta, både i användarupplevelse och ren råstyrka.

Vi testar att tillbringa en hel förmiddag med Netflix, massvis med musiklyssnande i kollektivtrafiken, och ett par bataljer i moba-spelet Arena of Valor, och hade ändå gott om batteritid på kvällen. Att telefonen dessutom stödjer Qualcomms Quick Charge 4.0-teknologi (som vi tyvärr inte testat) som ska ge 50 procent batteritid på 35 minuters laddning är heller inte fy skam.

Var är spelfokuset?

Däremot känns Razer Phone som en udda fågel i tillverkarens övriga utbud. Vi kan inte låta bli att fundera över om inbitna gamers verkligen vill tillbringa flera timmar med ett mobilspel? Visst, Razer har anpassat telefonens mjukvara med en del intressanta funktioner för just spelare.

Exempelvis finns ett särskilt Game Booster-läge som ska optimera spelen individuellt för att förlänga batteritid och prestanda, och Razer har knutit till sig avtal med utvecklare för att få särskilda 120 Mhz-versioner av spel. Dessutom levereras Razer Phone tillsammans med en butik där man kan ladda ner olika spelrelaterade teman.

Razer

Men det känns ändå som en märklig satsning då telefonen i övrigt inte känns särskilt ”gamer”. Här hade Razer kunnat göra så mycket mer och vi hade gärna sett en dedikerad spelbutik med exklusiva titlar för plattformen, eller möjlighet att synkronisera den med en pc som har Razers övriga spelmjukvara.

Razer

Omdöme: En stabil debut

Razer Phone är en stabil debut för ett företag som länge pysslat med speltillbehör. Det är ett stycke hårdvara som piskar det mesta, både i användarupplevelse och ren råstyrka. Däremot hade Razer gärna fått satsa på en tydligare gamerprofil då telefonen känns som en Android-telefon i mängden.

Inför en Razer Phone 2 kan vi bara hoppas på en smidigare och mer unik design samt något vassare kamera. Men tills dess har vi en telefon med prestanda i en klass för sig, en skärm som får oss att häpna och högtalare som blåser av oss av stolen. På dessa punkter har Razer nämligen gjort helt rätt.


Fakta Razer Phone

Testad: November 2017
Tillverkare: Razer
Släpps: 17 december (Exklusiv för Tre)
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4st 2.35 GHz Kryo + 4st 1.9 GHz Kryo
Grafik: Adreno 540
Minne: 8 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,7 tum IGZO IPS LCD, 1440 x 2560 bildpunkter (515 ppt)
Kameror: Dubbla 12 megapixel bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb-c.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 15/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1 (Android 8 kommer första kvartalet 2018)
Övrigt: Dolby Atmos-högtalare, stöd för THX via adapter
Batteri: 4000 mAh med Qualcomm Quick Charge 4+, 12h 30min video, 6h 30 min musik, 7h spel
Storlek: 158.5 x 77.7 x 8 mm
Vikt: 197 gram
Pris: 7 000 kronor (finns att köpa hos Razer eller Tre)

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 179 762 poäng
Geekbench 4: 6 605 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 612 poäng

plus

120 Hz-skärm.
Ingen bloatware.
Prestanda i toppklass.
Priset.

minus

Klumpig.
Tveksamt designad påknapp.
Saknar tydligt gamerfokus.

Betyg 7 av 10