Tjeckiska Lamax är på stark frammarsch med många intressanta produkter. Vi har nyligen testat lampan Genti Light Toch och högtalaren Sounder SO-1, och nu är det dags för actionkameran X10 Taurus.

En actionkamera är, som namnet antyder, alltså en kamera främst tänkt att filma väldigt actionfyllda sekvenser, exempelvis när man åker skidor, surfar, cyklar eller hoppar fallskärm. Några av de viktigaste egenskaperna för en sådan kamera, förutom bra bild och ljud, är därför att den är liten, lätt, stryktålig och på ett enkelt sätt kan fästas på en exempelvis en hjälm eller ett styre. Lamax X10 Taurus får klart godkänt på samtliga dessa punkter.

Enkel att komma igång med

Att komma igång med Taurus X10 är enkelt. Det är bara att stoppa i ett micro-sd-kort (som tyvärr inte ingår i paketet) och sedan ladda upp batteriet. Det ingår två stycken utbytbara batterier i paketet, men tyvärr inte någon extern laddare. Vi kan med andra ord inte använda kameran samtidigt som batteri nummer två laddas upp, vilket är synd. Å andra sidan är det ju inte hemma kameran kommer att användas i första hand, så det är inte något större problem att det är ”låst” under laddningen. Dessutom går det att ladda kameran via en powerbank, vilket är ett sätt att ladda den även när den används.

Ett litet minus är även att det inte medföljer någon svensk manual i paketet. En sådan går visserligen att ladda ned, exempelvis här, men det hade förstås varit smidigare att få en direkt i lådan.

Lamax X10 Taurus
Det följer med mängder med tillbehör i paketet.

Det är även enkelt att använda kameran. Genom att snabbt trycka på On/Off-knappen hoppar vi mellan att spela in video/ta stillbilder, se på tagna videoklipp/bilder på den inbyggda lcd-skärmen eller komma till inställningsmenyn.

Väl i inställningsmenyn navigerar vi lätt tack vare två piltangenter på kamerans ena sida. Trots det enkla och tydliga gränssnittet finns här en mängd inställningsmöjligheter, allt från att välja upplösning på videoklipp och bilder till att ställa in språk (svenska finns som val) och slå av den inbyggda skärmen för att spara på batterierna. Det senare är värt att överväga, då batteritiden är lite i knappaste laget. 

Bra bildkvalitet

Att använda X10 Taurus är som sagt mycket enkelt. Det är bara att hoppa fram till det läge vi vill ha och trycka på inspelningsknappen. För att avsluta en inspelning trycker du på knappen en andra gång. Att komma åt denna knapp kan dock vara lite knepigt om man exempelvis har kameran monterad uppe på huvudet på en hjälm. Men det finns smidiga sätt att lösa detta. Dels går det att styra X10 Taurus via en app på mobilen. Vi ansluter via wifi och kan sedan både starta och stoppa videoinspelningen och ta stillbilder, men även ändra inställningar för sådant som upplösning och bildkvalitet.

Lamax X10 Taurus
Bildkvaliteten är bra, men bektraktningsvinkeln på 170 grader ger en rejäl Fish eye-effekt.

Det går även att via bluetooth ansluta till den lilla medföljande fjärrkontrollen och med hjälp av denna starta och stoppa inspelningar. Några övriga inställningar går dock inte att ändra med denna.

M3 medalj

Glädjande nog är bildkvaliteten mycket bra, både när det gäller video och stillbilder. Såväl skärpa som kontrast och färger håller toppnivå. Bildvinkeln är på hela 170 grader, vilket ger en rätt kraftig så kallad ”fisheye-effekt”. Detta är visserligen standard när det gäller den här typen av kameror, men är ändå något du bör vara medveten om.

Även ljudkvaliteten är bra, men vi saknar att det inte finns någon anslutning för en extern mikrofon.

Ett stort plus också för alla de tillbehör som medföljer. Här finns allt från skyddande undervattenshus och extra batteri till mängder av olika fästen och adaptrar.

Läs även: Stort test av actionkameror

Omdöme

Med ett smidigt format, många inställningsmöjligheter och bra bildkvalitet överraskar Lamax X10 Taurus positivt och kan trots det relativt låga priset helt klart mäta sig med dyrare konkurrenter. Bara smådetaljer hindrar ett riktigt toppbetyg, men den kan ändå varmt rekommenderas.

Lamax X10 Taurus

Tillverkare/kontakt: Lamax, tech.lamax-electronics.com / Cyberphoto, www.cyberphoto.se.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS (för Lamax CamApp).
Upplösning: Upp till 3 840 x 2 160 (video) och 4 608 x 3 456 (stillbilder).
Bildvinkel: 170 grader.
Zoom: Nej.
Skärm: 2 tums lcd.
Anslutningar: Wifi (smartphone) och bluetooth (fjärrkontroll).
Lagring: MicroSD-kort upp till 32 GB (medföljer ej).
Vikt: 79 gram (148 gram med undervattenshus).
Mått: 6,3 x 4,1 x 3,3 centimeter.
Övrigt: Fjärrkontroll, extra batteri samt diverse fästen och adaptrar medföljer.
Cirkapris: 2 399 kronor hos Cyberphoto.
Läs mer: lamax-electronics.com

plus

Liten och smidig.
Priset.
Många tillbehör medföljer.
Bra bildkvalitet.
Lättanvänd.
Funktionsrik.

minus

Minneskort ingår inte.
Svensk manual måste laddas ned.
Något kort batteritid.
Saknar anslutning för extern mikrofon.
Ingen extern batteriladdare.

Betyg 4 av 5