Under året har en ny typ av videor dykt upp på Youtube där, kort sagt, vuxna klär ut sig till superhjältar och andra figurer populära från barnprogram och barnfilmer – men beter sig olämpligt. Videorna, som riktar sig till barn, skiftar dock ofta från att vara oskyldiga till att snart bli potentiellt obehagliga och olämpliga för barn.

En video visar Spiderman ”vara intim” med Disney-prinsessan Rapunzel, en annan visar en gravid prinsessan Elsa som plötsligt pruttar ut färgglada plastbollar.

Bisarrt, minst sagt. Men också lukrativt.

Barnvideor kan locka miljoner visningar, och som The Verge noterar har den mer barnvänliga appen Youtube Kids lyckats samla ihop mer än 30 miljarder visningar sedan den först lanserades. Videor som riktar sig till barn kan helt enkelt samla ihop många annonskronor.

Missa inte: Nytt program hjälper dig hitta favorit-musikvideos

Youtube
Skärmdump: Youtube

Nu tar dock Youtube flera steg för att begränsa denna typ av vilseledande klipp, skriver The Verge. Tidigare har man begränsat möjligheterna att tjäna annonspengar på videor som ”använder familjevänliga karaktärer på ett olämpligt sätt.”

Ett annat steg ska vara att flagga videor som olämpliga, vilket gör att de åldersbegränsas och inte visas i till exempel Youtube Kids-appen. Även Youtubes algoritm-styrda filter ska justeras, och moderatorer ska få nya instruktioner för att begränsa och förhindra att denna typ av videor når barn.