Ett år har gått sedan vi senast ställde Apples och Microsofts operativsystem mot varandra. Sedan dess har Apple släppt Mac OS 10.13 High Sierra och Microsoft inte mindre än två stora uppdateringar av Windows 10: Creators Update i våras, och nyligen Fall Creators Update. Därför är det hög tid för en ny rond mellan datorjättarna, där vi försöker avgöra vilket system som är bäst just nu.

Gränssnitt

Varken Mac OS High Sierra eller Windows 10 Fall Creators Update står för några enorma omdaningar i gränssnitten. Både Microsoft och Apple verkar ganska nöjda med grundstommen och har jobbat med mindre detaljer.

Fall Creators Update
Microsoft har börjat smyga in ett nytt formspråk i Fall Creators Update.

På Windows håller Microsoft på att införa ett nytt sammanhängande designspråk som går under namnet Fluent Design. I praktiken innebär det mer animationer och effekter som ska göra att allt ser mer rörligt och levande ut, men det är inte lika dramatiskt som första gången Microsoft försökte något liknande med Aero i Vista. Ett tydligt exempel är hur mycket tydligare avdelade olika notiser har blivit i Åtgärdscenter.

Apple vill med namnvalet visa att Mac OS High Sierra huvudsakligen är en teknisk förbättring av Sierra, och det märks i att gränssnittet närmast har lämnats oförändrat. Men varför fixa något som inte är trasigt?

Vinnare: Mac OS High Sierra

Medföljande program

Webbläsare är tveklöst de viktigaste programmen i dag. En mycket stor del av det dagliga datoranvändandet sker för de flesta på webben, och det gäller även på jobbet där gamla skräddarsydda Windows-program har ersatts av webbaserade lösningar. Inte konstigt alltså att både Apple och Microsoft satsar stort på utvecklingen av Safari respektive Edge.

Safari stoppar autospelande videor

I Mac OS High Sierra har Safari fått ett par funktioner som ska skydda din integritet respektive mentala hälsa. Det första handlar om att blockera spårning mellan sajter du inte interagerar med direkt, och utnyttjar maskininlärningsalgoritmer för att upptäcka och stoppa spårning. Det andra är en mycket trevlig ny inställning där Safari stoppar alla autospelande videor. Ingen mer plåga av nyhetssajter som börjar spela en ”relaterad” video när du börjar läsa en artikel alltså. Betydligt snabbare javascript och möjlighet att automatiskt aktivera läsläge på alla sidor som stödjer det är andra trevliga förbättringar.

Edge favoriter

Microsofts Edge har fått en ny funktion för att placera genvägar till favoritsajter i aktivitetsfältet för ännu snabbare åtkomst. Det påminner lite om att lägga genvägar till sajter på hemskärmen på IOS och Android. En annan trevlig nyhet är att Edge till slut har fått ett helskärmsläge (som du som vanligt aktiverar med F11). Gränssnittet för att hantera favoriter är bättre och du kan äntligen redigera adresserna till favoriter. Bättre hantering av flikar och möjlighet att märka upp och rita i epub-filer direkt i Edge är andra nyheter.

Paint 3D

Ett helt nytt program i Windows 10 sedan i våras är Paint 3D, som bara till namnet har med gamla Paint att göra. Det här handlar om ett enkelt program för att leka med 3d. Det fungerar förvånansvärt bra så länge datorn har hyfsad grafikprestanda. Apple har inget motsvarande, men det väger fortfarande inte upp Macens övertag på den här fronten med medföljande program för musik-, foto- och videoredigering, och inte minst hyfsade gratislaternativ till Office-paketet.

Läs mer: Så använder du Paint 3D för Windows 10

För den som är intresserad av foto, men inte till den grad att de skaffar proffsprogram som Photoshop Lightroom, har High Sierra glada nyheter i form av ett kraftigt förbättrat Bilder som nu har betydligt mer avancerade redigeringsmöjligheter. Programmet har nu alla funktioner som finns i IOS-versionen, till exempel redigering av Live Photos tagna på moderna Iphone-telefoner.

Vinnare: Mac OS High Sierra

Nattläge i Windows 10 Fall Creators Update

Microsoft följer John

Med årets båda uppdateringar Creators Update och Fall Creators Update har Windows 10 fått en rad funktioner som Apple introducerade i Mac OS Sierra. Nattläge (Night Light) gör att bilden rödare på kvällen för att minska det blå ljuset, precis som Night Shift på Mac OS (och programmet F.lux som fortfarande är bättre än de inbyggda funktionerna). Bild-i-bild innebär att du kan placera en video som ett flytande fönster över alla andra, och fungerar även för bland annat Skype.

Vi önskar att Apple sneglade lika mycket på Microsoft – det finns fortfarande flera saker Windows 10 kan som Mac OS saknar. Till exempel ett enkelt sätt att justera storleken på fönster så att skärmen kan delas av två, tre eller fyra programfönster utan glipor.

Vinnare: Windows 10 Fall Creators Update

”USA Först” – fortfarande ingen svensk Cortana

De senaste åren har en irriterande trend från Microsoft inneburit att många funktioner inte bara kommer till USA först utan också stannar där, möjligen med ett fåtal andra länder i efterhand. Cortana är praktexemplet, som efter flera år fortfarande inte finns på svenska. Det spelar ingen roll om engelska Cortana är lite vassare än Apples Siri om vi inte kan använda det.

Emoji-panel i Windows 10 – bara för amerikaner
Windows 10:s nya emojipanel fungerar bara om språk och tangentbord är inställda på amerikansk engelska.
Emoji på Mac
Mac OS har sedan länge en liknande emoji-panel som fungerar oavsett språk.

I Windows 10 Fall Creators Update fortsätter det här. En ny trevlig emoji-panel som ska göra det enklare att mata in emoji har av någon outgrundlig anledning begränsats till system inställda på amerikansk engelska. Mac OS har haft en emoji-panel i flera år, oavsett språkinställningar. En annan efterlängtad nyhet som Apples system har haft länge är stöd för diktering i princip överallt i systemet. Det finns numera också i Windows 10, men så klart enbart med språket instället på amerikansk engelska.

Vinnare: Mac OS High Sierra

Onedrive

Molnlagring – Windows är ikapp

Tidigare har Onedrive varit lite trubbigt. Du har fått välja mellan att synka mappar eller att inte göra det. Numera kan du välja att aktivera funktionen Filer på begäran, som gör att du kan se alla filer, men att bara de du öppnar faktiskt laddas ner och lagras på datorn. Om du börjar få ont om utrymme tar systemet automatiskt bort lokala kopior av de filer du inte har öppnat på länge. Motsvarande funktion har funnits för Icloud på Mac OS sedan förra året.

Apple har å sin sida lagt till ett nytt sätt att dela filer från Icloud Drive, och har ändrat reglerna för familjedelning så att du numera kan dela med dig av lagringsutrymme med familjemedlemmar.

I övrigt fungerar Icloud Drive och Onedrive ganska likt varandra, och båda finns i versioner för Mac OS och Windows. Om du till exempel har en Iphone och prenumererar på Icloud-utrymme kan du utnyttja det på Windows, och lika enkelt kan du använda Onedrive på Macen.

Vinnare: Oavgjort

Egpu-stöd i Mac OS

Spel – ljusning på Macfronten

I Windows 10 Creators Update fick Windows ett speciellt spelläge som ser till att datorn ger maximala resurser till spel. Med Windows 10 Fall Creators Update har inget så stort, men i gränslandet mellan spel och media har vi Mixed Reality, företagets satsning på en blandning av virtual reality och augmented reality. Precis som vr kräver det speciella headset, och vi har inte haft möjlighet att testa funktionen ordentligt än.

Mac OS Sierra hade inte mycket att komma med för spelare, men Mac OS High Sierra har flera lovande nyheter. För det första har Apple uppdaterat Metal, och lovar bland annat mycket rikare 3d-scener på samma hårdvara. Eftersom de stora spelmotorerna Unity och Unreal Engine båda har börjat få stöd för Metal bådar det gott för prestandan i kommande spel.

En annan nyhet är att Mac OS High Sierra snart kommer ha stöd för externa grafikkort via thunderbolt 3. Än så länge gäller det bara utvecklare, men i vår ska det släppas för allmänheten och då blir de små tunna Macarnas vanligtvis mediokra grafikprestanda inte längre ett oöverkomligt hinder för spelsugna Macanvändare.

Vinnare: Windows 10 Fall Creators Update


Övrigt – integritet och specialfunktioner

Ett område där Apple och Microsoft skiljer sig åt kraftigt är synen på användarnas integritet. Medan Apple gör allt mer för att skydda dig – automatisk blockering av spårning mellan sajter i Safari är bara ett av många exempel – har Microsoft de senaste åren fått frän kritik från många håll för bristen på motsvarande tänk. Reklam i Start-menyn, extrema mängder analysdata som konstant skickas till Microsoft, frikostigt delande av uppgifter om dig som användare och mycket mer har lett till att google-sökningar på ”Windows 10 integritet” och ”Windows 10 privacy” ger många träffar.

Missa inte: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10

Stöd för penna och pekskärm i Windows 10

Microsoft utvecklar Windows inte bara för den traditionella pc-formen med skärm, mus och tangentbord, utan även för pekplattor och 2-i-1-datorer. Eftersom Apple inte har några motsvarande produkter är det kanske inte helt rättvist att diskutera det i en direkt jämförelse, men vi vill ändå passa på att nämna att Windows 10 Fall Creators Update har flera trevliga nyheter för den som har en maskin med penna och pekskärm. Ett nytt virtuellt tangentbord gör det till exempel enklare att skriva utan att byta till laptopläget, och du kan skriva genom att svepa runt bland bokstäverna precis som på Windows Mobile.

Vinnare: Oavgjort

Slutsats

Förra året när vi jämförde Mac OS Sierra och Windows 10 Anniversary Update utsåg vi Mac OS Sierra till vinnare, men påpekade att båda systemen är väldigt kompetenta och att det är viktigare vad du är van vid själv.

Ingen av nyheterna som har kommit i år gör att vi radikalt har ändrat åsikt. Apple har fortfarande övertag i enhetlighet i gränssnittet, inbyggda program och integrering i ekosystemet med IOS. Microsoft ger fortfarande mer till gamers, är helt ensamt om stöd för pekskärm och penna, och har en del riktigt smarta funktioner.

Men Microsofts envetna fokus på den amerikanska marknaden där Sverige och andra länder ignoreras börjar gå oss allt mer på nerverna, och med Apples överraskande satsning på grafikprestanda, plus företags satsning på integritet där reklamköpares önskemål ignoreras till förmån för oss användare gör det enklare än förra året att utse vinnaren.

Totalsegrare: Mac OS High Sierra