Alcatel är en doldis på svenska mobilmarknaden, men är stora nere i Europa, speciellt i Frankrike där företaget grundades. Numera ägs Alcatels mobiltelefondel av TCL, samma kinesiska bolag som äger Blackberry, och står bakom till exempel tv-märket Thompson. Vi har testat enstaka Alcatel-mobiler genom åren men har ofta undvikit dem då de har varit svåra att få tag på i svenska butiker. Nu ska det bli ändring på det, och tillverkaren satsar på ett gäng mobiler i budget- och mellanklass som finns att köpa i flera stora svenska elektronikbutiker.

Alcatel Idol 5s
Hörlutsuttag och usb c-kontakt i botten.

Flaggskepp i mellanklass

Idol 5S är Alcatels flaggskepp och den dyraste av deras mobiler (förutom en specialmodell med Windows och företagsfokus). Något flaggskepp i klass med de bästa konkurrenterna pratar vi inte om här, det här är snarare en telefon i mellanklass. Prislappen ligger på strax under 4 000 kronor och med prestanda och funktion som ska kunna göra den till en bra nog och problemfri vardagstelefon för både jobb och privatliv, samtal, media och enklare foto och filmande. Men det är inget lyxosande fartmonster.

Viss lyx får vi faktiskt. Till det yttre är det riktigt elegant. De få Alcatelmobiler vi sett tidigare har utmärkt sig med snygg och lite egensinnig design, och Idol 5S följer i deras fotspår. Baksida är i sval matt metall som rundas av mot kanterna vilket gör den väldigt trevlig att greppa. På sidorna sitter rejäla knappar med tydlig klickkänsla och hög kvalitet.

Idol 5S drivs av en åttakärnig Mediatek-processor. Med lite under hälften av kraften hos en modern processor i ett riktigt flaggskepp duger den utan problem till det mesta du gör på en mobil, från att surfa på tyngre webbsidor, använda kontorsappar, spela film och musik och fota med dess inte allt för krävande kamera.

Alcatel Idol 5s
Alcatel Idol 5S har en minst sagt egen design, med uppstickande skärmdel som en tydlig detalj. Snyggt? Tja, när alla andra lurar ser mer och mer lika varandra ut, tycker vi det är uppfriskande.

Varning för kort batteritid

Batteritiden är ett problem dock. Vi vet inte om det är bildskärmen eller Mediatek-hårdvaran som är boven i dramat, men på den punkten underpresterar Idol 5S trots ett normalstort batteri i mobilsammanhang på nästan 3 000 mAh. Vi får ut mellan sex och sju timmars aktiv användning med filmströmning eller appar, och runt 15 timmar telefonsamtal. Det är inte riktigt godkänt.

Möjligen är det just bildskärmen som bidrar extra mycket. Alcatel har valt att stoppa in en rätt så ljusstark ips-panel med full 1080p hd-upplösning. Det gör bilden skarp och snygg, och i den här pris- och prestandaklassen är inte full hd-skärm en självklarhet. Skärmen har fin lyster i färgerna, men är rätt så blek i svarta partier och färgskalan känns allmänt aningen kall. Det går att slå på ett nattläge med blåljusfilter, men det finns för övrigt inga inställningar för färgtemperatur.

Alcatel Idol 5s
Baktill hittar vi en fingeravtrycksläsare och en kamera. Bägge gör jobbet, men ingen av dem imponerar direkt. 

Den för prisklassen trevliga skärmen kompletteras av lika trevliga högtalare, två rejäla framåtriktade element på varsin sida av skärmen ger oss kraftfullt och fylligt stereoljud. Finessen kanske inte är i topp, men vi ställer inte så höga krav på det för minimala mobilhögtalare. I hörlurar blir istället ljudkvaliteten en faktor och på den punkten blir vi inte lika övertygade. Ljudbilden är rörig och tappar detaljer och vi störs av ett irriterande bakgrundsbrus som kommer och går.

Enkel kamera med behändig app

Idol 5S har ingen avancerad kamera, utan vi får en enkellins med 12-megapixelsensor och f/2,0-bländare och elektronisk bildstabilisator. Det är standard för en enklare mobil som inte satsar stenhårt på just foto. I dagsljus gör den en fullt godkänt jobb med fin detaljåtergivning, pålitlig autofokus och ljushantering och överlag snygga bilder som resultat. Dess hdr-funktion är lite försiktig, så en del mörkare partier i bilder kan tappa i tydlighet, men det är det enda klagomålet vi har.

Vid sämre ljusförhållanden blir det snabbt problem med brus, bleka färger och långsam fokus – precis vad vi förväntar oss av en lite billigare kamera. Appen är i alla fall enkel att använda, både i autoläge, manuellt ”pro”-läge, vid filmning och med en handfull olika speciallägen som panoramafoton, ljusspårning med mera.

Alcatel Idol 5s
"Now"-knappen är en liten rund extraknapp på sidan av telefonen, som aktiverar en extra liten ikonmeny som du kan välja innehåll i själv.

Extra knapp och extra appar

Operativsystemet är Android 7.1, men med en hel del extra tillägg och gränssnittsanpassningar. Alcatel har till exempel en egen webbläsare, mediaspelare, bildgalleri och kontakthanterare. Det känns rätt så onödigt, då det definitivt inte är något fel på Googles egna. Det är också en drös tredjepartsappar förinstallerade, som Facebook, Instagram och WPS Office-app. Här finns också ett gäng teman att ladda herm, och en kul app som skapar ett tema åt dig utifrån färgerna i en bild du tar med kameran.

På ena långsidan av telefonen sitter en extra liten knapp som kallas ”Now button”. I inställningarna kan du välja vad som ska hända när du trycker på den. Vanligen får du upp en liten specialmeny med genvägar till utvalda appar och funktioner, ungefär som Edge-menyn på en Samsung Galaxy S8.

Alcatel Idol 5s
Till vänster: Alcatel Idol 5s startskärm. Till höger: Color Catcher, en app som analyserar färger kamerasökaren och anpassar gränssnittet efter dem.

Omdöme
Alcatel gör en hel del rätt, men missar målet på ett par viktiga punkter. Det är en mobil med utmärkt byggkvalitet och en snygg och egensinnig design, prestanda som räcker till det mesta och en ljusstark och färgstart full hd-bildskärm. Kraftfulla högtalare och en handfull kul gränssnittsfunktioner ger också plus i kanten. Tyvärr dras betyget ner av undermålig batteritid och trist hörlursljud. Alcatel skulle också kunna städa upp lite i gränssnitt och mjukvara, fokusera på ett erbjuda ett par riktigt bra mervärden och låta Google skörta reasten.

Fakta Alcatel OneTouch Idol 5S 6060X

Tillverkare: Alcatel / TCL
Systemkrets: Mediatek Helio P20 MT6757
Processor: 4 st Cortex-A53 2,35 GHz + 4st Cortex-A53 1,65 GHz
Grafik: Mali-T880 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter (424 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4,2, a-gps
Opertativsystem: Android 7.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteri: 2 850 mAh, 6h 20min weebbvideo (wifi), 6h 50min blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,2 x 0,75 cm
Vikt: 147 gram
Pris: 3 649 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 61 342 poäng
Geekbench 4: 3 657 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 709 poäng

plus

Hög byggkvalitet och snygg design
Godkända prestanda
Kraftfulla stereohögtalare
Ett par smarta extra gränssnittsfunktioner

minus

Medioker batteritid
Trist hörlursljud
Alldaglig kamera
En del bloatware

Betyg 6 av 10

Alcatel OneTouch Idol 5S 6060X Pris vid test: 3534 kr.

Bästa pris just nu: 2990 kr