I dagsläget kan det vara svårt att tro, men Doom och Nintendo har faktiskt en ganska gedigen historia tillsammans. Från Super Nintendo och Nintendo 64 till Game Boy Advance har Doom på flera sätt varit måttstocken över vad som egentligen är möjligt rent tekniskt på Nintendos konsoler. Sedan Game Boy Advance-versionen lanserades i början av millennieskiftet har det emellertid varit ont om Nintendo-märkt Doom. Tills nu.
Demoner i miniformat
Efter ett par års dvala gjorde Doom en storslagen comeback förra året på pc och konsol. Spelet hyllades för sitt fokus på ren och snabb action på stora och relativt öppna banor, helt utan avbrott för storslagna (läs: tragikomiska) mellansekvenser och hårt regisserade explosioner.
Missa inte: Här är vår recension av Doom
När Doom nu hittar till Nintendos lilla Switch är det oväntat mycket som är intakt. Innehållsmässigt är denna version i stort sett lika välfyllt som sitt syskon på pc och konsol. Den långa kampanjen är orörd, likaså de stora och hemlighetsfyllda banorna – samt alla monster och vapen. Det enda som saknas är Snapmap, ett läge där egna banor kunde skapas och delas online.

Kuta skjuta på rätt sätt
Men det viktigaste finns där och precis som förra året är det ruskigt kul att dräpa demoner på löpande band. De stora fria banorna är fyllda med fiender som väller in från alla håll och det enda sättet att överleva är att ständigt röra på fötterna och aldrig låta avtryckarfingret vila. Det går inte ens att ladda om vapnen, utan det är bara att skjuta tills ammunitionen tar slut.
Ibland ligger grafiken imponerande nog inte särskilt långt efter Playstation 4 och Xbox One, medan det ibland är Nintendo 64-varning över presentationen.
Att få slut på ammunition, eller hälsa för den delen, är däremot inte alltför ovanligt. Det är därför viktigt att hålla ögonen öppna efter påfyllningar som ligger och skräpar lite här och var. Det går också att fylla på förråden genom att slå ihjäl fienderna med en brutal närstridsattack.

Gnugga ögon och glasögon
Till skillnad från innehållet har däremot grafiken tagit en hel del stryk. I alla fall delvis. Ibland ligger grafiken imponerande nog inte särskilt långt efter Playstation 4 och Xbox One, medan det ibland är Nintendo 64-varning över presentationen. Det sistnämnda gäller framför allt när upplösningen sänks för att grafiken inte ska börja hacka i hektiska situationer.
Tyvärr är Doom byggt för hektiska situationer, vilket gör att suddig grafik är mer regel än undantag. Att spela Doom på en stor tv-skärm är därför inget att rekommendera.
Doom på Switch gör sig helt enkelt klart bäst med skärmen i händerna.
När Doom spelas i handhållet läge är den stundtals låga upplösningen däremot inte alls lika störande. Vissa områden ser till och med riktigt bra ut även när de är fyllda med kladdiga demoner. Att spelupplägget passar perfekt för lite kortare spelsessioner gör inte saken sämre. Doom på Switch gör sig helt enkelt klart bäst med skärmen i händerna.

Från Joy till Pro
Något som däremot inte fungerar lika bra i bärbart läge är kontrollen. Det är främst placeringen av den högra styrspaken som ställer till det. Eftersom den är bökig att nå med tummen på ett bekvämt sätt blir precisionen lidande. Lyckligtvis ställer Doom sällan krav på att skjuta snabbt och exakt, men alltför ofta händer det att vi fumlar runt likt virriga elefanter i hopp om att få närgångna fiender i sikte.
Att bilduppdateringen har gått ner från 60 till 30 bilder per sekund, och närmare 20 när det händer mycket samtidigt, gör att det härliga flytet från den fullvuxna versionen får en ordentlig törn.
När vi istället byter till Pro-kontrollen går det genast bättre. Med ordentliga styrspakar blir det betydligt lättare att meja ner demoner – även när de står en bit bort eller på en avsats högre upp. Själva skjutandet känns också bättre, tack vare de mer rejäla axelknapparna.
Helt perfekt blir dessvärre aldrig kontrollen. Att bilduppdateringen har gått ner från 60 till 30 bilder per sekund, och närmare 20 när det händer mycket samtidigt, gör att det härliga flytet från den fullvuxna versionen får en ordentlig törn. Det märks extra väl i de valfria utmaningarna som ligger dolda på vissa banor. Utmaningar som är betydligt svårare på Switch än de andra formaten eftersom de till stor del bygger på att skjuta snabbt och precist.

Välfyllt onlineläge med problem
Vid sidan av kampanjen hittas ett robust och välfyllt onlineläge. Samtliga spellägen och banor från både grundspelet och expansionerna är tillgängliga direkt från start. Att hitta med- och motspelare är inga problem och det går hyfsat snabbt och smärtfritt att få igång en match.
När det väl börjar skjutas åker dock mungiporna ner en aning. Träffdetektionen är tveksam och motståndarna rör sig ryckigt, vilket tillsammans med stundtals ruskigt suddig grafik och svajig kontroll tar bort all form av finess i onlineduellerna. Även om finess knappast är ledordet för onlinestriderna i Doom, är det här alldeles för svajigt för att hålla i längden. Som oseriös ströunderhållning fungerar det dock fint.

En imponerande bedrift, men till vilken nytta?
Om vi ignorerar alla tekniska tillkortakommanden är Doom till Switch precis lika kul nu som det var på Playstation 4, Xbox One och pc för ett och ett halvt år sedan. Tempot är högt, bandesignen genomtänk och striderna köttiga. Trots att det finns mängder med actionspel till dagens konsoler känns Doom både nyskapande och retrodoftande.
Om du i huvudsak ska spela Doom på tv:n är Switch-versionen med andra ord helt fel val. Om du däremot drömmer om att dräpa demoner på bussen är det svårt att hitta något bättre alternativ.
Men så har vi den tekniska biten. Doom på Switch är långt ifrån en katastrof; det är snarare omöjligt att inte bli imponerad över hur mycket av grundupplevelsen som faktiskt är bevarad på Nintendos lilla manick. Å andra sidan går det inte att blunda för hur mycket av både kontrollen och grafiken som har fått stryka på foten, något som är extra märkbart på en stor tv-skärm. Doom på Switch bjuder helt enkelt på en klart sämre spelupplevelse än Doom på de andra formaten.
Om du i huvudsak ska spela Doom på tv:n är Switch-versionen med andra ord helt fel val. Om du däremot drömmer om att dräpa demoner på bussen är det svårt att hitta något bättre alternativ. Inte enbart för att utbudet av bärbara actionspel är tunt, utan även för att kärnan av Doom finns kvar. Och den är ruskigt underhållande.
Doom (Switch)
Utvecklare: Bethesda/Panic Button
Genre: Action
Format: Nintendo Switch (tidigare släppt till Playstation 4, Xbox One, PC)
Testat format: Nintendo Switch
Pris: 599 kronor hos CDON.

I stort sett allt innehåll har följt med till Switch.
Snabba och köttiga strider.
Väldesignade nivåer fyllda med hemligheter.
Passar utmärkt i bärbart format.

Stora tekniska nedgraderingar jämte de andra plattformarna.
Grafiken håller inte måttet på en stor tv-skärm.
Småstrulig kontroll.
Långa laddningstider.
