På sociala medier har 31 procent av svenskarna kontaktats av någon de misstänker försöker lura dem på pengar eller känsliga uppgifter. Det visar en ny undersökning från säkerhetsföretaget Sentor, som också fastslår att den mest utsatta åldersgruppen är 18-29 år.

Inte sällan sker den här typen av bedrägerier genom att konton kapas på exempelvis Facebook, och sedan används för att kontakta vänner och släktingar.

Läs också: Så tog bank-id-bedragarna alla Jennys pengar

Enligt Kalle Zetterlund, teknisk it-säkerhetskonsult på Sentor, sker kontokapningarna ofta genom att dåliga lösenord knäcks, eller att de används på flera webbplatser och sedan återfinns i databaser från olika intrång.

– När de (bedragarna, reds. anm) väl tagit över kontot utnyttjas det till att skicka meddelanden till släktingar och vänner där de ber om hjälp med pengar. Ofta inbegriper bedragarens historia att telefonen är förlorad så att man inte skall försöka ringa upp. Tänker man inte på att kontot kan vara hackat är det lätt att falla för en sådan historia och föra över pengar utan att dubbelkoll, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också: Messenger bombarderas med falska Youtube-länkar – klicka inte!

I Sentors undersökning uppger nästan en fjärdedel av respondenterna att de kan tänka sig att låna ut pengar till en familjemedlem som kontaktar dem via nätet. 14 procent kan tänka sig att låna ut till en nära vän. Betryggande nog uppger 3 av 4 respondenter att de vill ha mer ordentlig verifikation än ett meddelande online för att öppna plånboken.

Pengarna är dock inte det enda som kan gå förlorade i denna typ av sociala bedrägerier.

– Vi tänker instinktivt på att de här personerna är ute efter pengar, men de kan lika gärna ha andra avsikter. De kan till exempel vara ute efter att infektera offrets dator med skadlig kod för att utnyttja den i andra attacker, eller lura till sig inloggningsuppgifter till olika tjänster, avslutar Kalle Zetterlund.

10 dolda Facebook-tips: Så enkelt gör du ditt konto betydligt säkrare

Respondenterna i Sentors rapport "Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017" utgörs av över 1 000 svenskar mellan 18-75 år. Hela rapporten finns att ta del av här.