Philips 7502-modell är en riktigt snygg lcd-pjäs med tunn metallram, och vi testade 55-tumsversionen tidigare i somras. Nu har vi även testat 65-tummaren som har annan bildpanel, uppdaterad mjukvara och vars design skiljer sig lite från 55:an. Och det har samtidigt hänt en hel del på prisfronten – den här tv:n är redan billigare än 55-tumsversionen var när vi testade den i juni.

65PUS7502/12 har Philips vassaste bildprocessor, P5, under huven och har dessutom 3-sidig ambilight, ett smart-tv-gränssnitt baserat på Android 6.0 och en snabb quad core-processor som snabbar upp gränssnittet. Philips tv är riktigt tunn för att vara en lcd-modell, och på baksidan hittar vi 4 st hdmi-ingångar varav två är sidovinklade. Här finns även dubbla usb-kontakter, anslutning för trådat nätverk och både analog och digital ljudutgång.

Bra bildprocessor

Efter en uppgradering av mjukvaran kopplade började vi titta på högupplöst innehåll, både 1080p och 4k med och utan HDR (High Dynamic Range). Tv:n levererar riktigt skarp och fin bild och rörelseskärpan är helt fenomenal. Det märks att det finns ordentligt med processorkraft i tv:n, helt enkelt. Färgåtergivningen är också bra och du kan välja mellan två förinställda ISF-kalibrerade lägen; ett för dagtid och ett nattläge. Men allt är inte guld och gröna skogar, för den här tv:n har en akilleshäl: kontrastomfånget.

Test Philips 7500
På baksidan finns gott om anslutningar men det är inte enkelt att komma åt t ex usb-portarna om du monterar tv:n på väggen.

Ljustrycket finns här, men svärtan och bottenkontrasten gör att mörka bildpartier tappar detaljer. Det här märks framför allt när vi släcker ned och tittar på film. Svarta element i bilden är helt enkelt inte helt svarta. För något år sedan hade vi inte reagerat lika mycket på det, men med ett gäng nya oled-apparater färskt i minnet blir det inte lika kul.

Ambilight och bra ljud

På baksidan av tv:n hittar vi en rejäl subwoofer och i tv:ns underkant sitter övriga högtalare. Ljudet från tv:n är förhållandevis bra, vilket vi vant oss vid från Philips tidigare tv-apparater. En annan positiv sak värd att lyfta fram är Ambilight som i den här modellen erbjuds i 3-sidig version. Riktigt snyggt om du har apparaten mot en ren, vit vägg!

Test Philips 7500
Fjärren ser bra ut, men då baksidan är ett minitangentbord känns den lite märklig att hantera.

Smart-tv-gränssnittet baseras på Android och bortsett från att det är lite rörigt med dubbla app-plattformar i tv:n är utbudet helt okej. Philips borde dock göra någonting åt det märkliga menysystemet, och då samtidigt även byta ut fjärren. Visst är det ibland smidigt med ett tangentbord, men känslan i den 2-sidiga fjärren är inte premium. Och att skriva in siffror med alt-tangent på minitangentbordet gör att det inte går speciellt snabbt att mata in lösenord eller söka på Youtube.

Test Philips 7500

Omdöme

Lcd är inte dött på något sätt, men priset på oled sjunker i rasande takt. Med tanke på vad du får för pengarna om du köper den här 65-tummaren är det svårt att inte kalla den riktigt prisvärd, och om stor bild och Ambilight är viktigt för dig är den ett bra köp. Det som drar ned betyget ett snäpp är bristerna i bottenkontrast och det röriga gränssnittet.

plus

Mycket tv för pengarna
Bildbehandlingen
Ambilight
Ljudet

minus

Svärta och bottenkontrast
Gränssnittet
Fjärren

Fakta Philips 65PUS7502/12

Testad: November 2017
Tillverkare: Philips
Tv-typ: Led-belyst lcd
Anslutningar: 4 st hdmi, 2 st usb, komponent, ethernet, optisk ut, line out, hörlursutgång
Tv-mottagare: DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Ljusstyrka: 400 cd/m²
Processor: Quad core
Smart-tv-plattform: Android 6.0
Wifi: Ja
Mått (med fot): 1458 mm x 277 mm x 930 mm
Vikt (utan fot): 32,4 kg
Upplösning: 3840 x 2160 pixlar (4K)
Energiklass: A+
Övrigt: Ambilight (3-sidig)
Pris: 13 990 kronor hos CDON.

Betyg 4 av 5

Philips 65PUS7502 Pris vid test: 13990 kr.

Bästa pris just nu: 10796 kr