Vid sidan av flaggskeppet Gear S3 har Samsung under året också lanserat Gear Sport, i mångt och mycket tänkt som ett mer hälso- och träningsfokuserat alternativ till sitt storasyskon. Du ska helt enkelt kunna röra dig mellan gymmet och mötesrummet utan att behöva hindras av (eller skämmas för) malplacerad eller skrymmande design i någon av miljöerna. Den kanske största fördelen är ett mindre format, vilket dock gör att en del av funktionaliteten hos Gear S3 har fått stryka på foten.

Design

Samsung Gear Sport mäter 42,9 mm på bredden, 44,6 på höjden och har en tjocklek på 11,6 mm. Respektive mått hos Gear S3 är 49, 46 och 12,9 millimeter. Det kanske inte låter mycket på pappret, men Gear Sport känns märkbart slimmad jämfört med flaggskeppet. Den är fortfarande inte liten och nätt, men är absolut inte obekväm eller iögonfallande på samma sätt, vilket naturligtvis är A och O när det kommer till en fitnessanpassad pryl vi bär på handleden.

Att Samsung kan det här med design av smartklockor känns uppenbart. Boetten är vridbar på samma sätt som hos Gear S3, och ena sidan av klockan pryds av två diskreta knappar som kompletterar navigationen. Materialvalen är diskreta och klockan känns inte heller överdrivet tung att ha på sig. Utan armband väger Gear Sport 50 gram, vilket bör vara tolerabelt för även de klenaste handleder.

Klockan är också kompatibel med alla 20 mm-armband som finns att tillgå därute. Det enda som sticker ut något är pulsmätaren på baksidan, men det är ingenting vi tänker på eller känner när vi har klockan på oss. Vi har sovit ungefär sju nätter med klockan på handleden, och har aldrig besvärats av den (förutom första natten då vi glömt stänga av väckningsgesten).

Samsung Gear Sport

Vattentät är den också. Gear Sport utlovar skydd i klassen 5 ATM / 50 meter, och kan såväl duschas som simmas med. Eventuella vattendroppar som hamnar på urtavlan är puts väck inom någon minut. Just simning är för övrigt något Samsung marknadsför Gear Sport inom, där man bland annat samarbetar med Speedo som med appen Speedo On kartlägger dina simturer i detalj.

1,2-tumsskärmen är en super amoled på 360 x 360 pixlar och täcks av Gorilla Glass 3. Bilden är otroligt skarp och kontrastrik, och Gear Sport kan naturligtvis anpassas med ett gäng olika urtavlor som antingen finns förinstallerade eller laddas ned i appbutiken.


Operativsystem och navigation

Där exempelvis Huawei kör med Googles Android Wear har Samsung valt att fortsätta på Tizen-spåret. Inte oss emot då operativsystemet, Tizen 3.0, är väldigt lättnavigerat och pedagogiskt upplagt. App- och funktionsikonerna är uppradade som små cirklar längs hela skärmens ytterkant och navigationen sker antingen med den helt vridbara boetten eller med svepningar. Inget som helst lagg inträffar när vi sveper och vrider oss genom gränssnittet. Aviseringar presenteras på ett tydligt sätt med såväl vibrationer som orangea prickar i gränssnittet. 

Samsung Gear Sport

Apputbudet kommer dock inte i närheten av Apples eller Googles, och egna röstassistenten S-Voice är i det närmaste primitiv i jämförelse. Visst, du kan väcka din Gear, starta träningar eller ringa upp folk med den (samtal sker i telefonen, inte i själva klockan), men förfarandet känns segt och långsamt. Om du verkligen vill kan du faktiskt ladda ned en webbläsare och försöka surfa på nätet med Gear Sport, men vi ser inga som helst anledningar till varför du skulle vilja utsätta dig för den plågsamma processen.

Precis som i fallet med många smartklockor synkar Gear Sport på bluetooth-väg med din telefon. Här används apparna Samsung Gear och Health. Du kan exempelvis föra över innehåll från telefonen till klockan, sätta upp mer konkreta hälsomål, ställa in aviseringar och hitta klockan på gps-väg. Vår Galaxy S8 och Gear Sport hittar varandra utan några som helst problem, och överföringarna går snabbt och smärtfritt. Något vi saknar är Samsung Pay, som förvisso stöds via nfc-tekniken, men som inte erbjuds på den svenska marknaden. Mst-stöd finns alltså inte i Gear Sport, så vi får även fortsättningsvis betala med telefonen.


Funktioner och finesser

Hälso- och fitnessfunktionalitet är som sagt grejen med Gear Sport. Klockan märker av när du tränar minst tio minuter inom ett antal specifika "grenar" som löpning, cykling och rodd. Du kan också manuellt sätta igång ett träningsprogram inom promenad, löpning, cykling och simning. Med gps går det smidigt att mappa löprundan och synka upp dina mål mot exempelvis tredjepartstjänsten Endomondo. Under träningspasset får du hela tiden information om puls och kaloriförbränning presenterat på ett schysst sätt, och klockan känner av när du tar pauser i träningen. 

Samsung Gear Sport

Sitter vi stilla för länge blir Gear Sport irriterad och föreslår att vi åtminstone genomför en liten övning för att få fart på blodflödet. Bålvridningar och åkarbrasor, till exempel, och efter fem repetitioner får vi ett "bra jobbat" innan skärmen slocknar igen. För oss kontorsråttor är detta faktiskt värdefullt, och påminnelserna känns alltid lägliga när de väl kommer. Mycket av hälsoråddandet sker som sagt i appen Samsung Health på telefonen, som vi tycker fungerar helt okej för ändamålet. Vissa tveksamma funktioner som stressmätning, humör och autoifyllande av kaloriintag (vem käkar 800 kcal till frukost liksom?) ser vi dock inte poängen med. Sömndetektion sker för övrigt automatiskt och ger en grundläggande överblick över dina nattliga aktiviteter. Den kommer dock till korta vid jämförelse med mer nischade aktivitetsarmband.

Hur exakt pulsmätningen fungerar är lite svårt för oss att avgöra. Vi får väldigt varierade resultat från ena mätningen till den andra, och ibland envisas klockan med att slockna under pågående mätning. Klart är dock att det är ett intressant verktyg som kommer till sin största rätt vid träningssessioner. Att ha koll på pulsen är emellertid alltid bra, och som kul "påskägg" kan vi avslöja att vi låg på 140 bpm under sista kvarten av den andra kvalmatchen mellan Italien och Sverige. Förmodligen inte hälsosamt.

Spotify är en av paradgrenarna hos Gear Sport, men appen känns tyvärr lite meckig att hantera. Inloggningen sker i en pytteliten ruta där du skriver med ett ännu mindre tangentbord för att få åtkomst till ditt konto. På klockväg kan du sedan styra vad som spelas på telefonen, men också spela offlinelåtar. Nedladdningen av dessa går tyvärr ganska ointuitivt till. Flera gånger slutar appen dessutom att fungera och står bara och tuggar. Nåja, vi kanske inte ska kritisera Samsung för tillkortakommanen i Spotifys ekosystem, men rekommenderar att du kör telefonen på armen under löprundan och sedan använder klockan för att styra musiken. 

Prestanda och batteritid

Samsung Gear Sport

En dubbelkärning Exynos-processor om 1 GHz, 4 GB minne och 768 MB RAM är inga specifikationer som blåser oss av stolen direkt. Systemet utför dock de flesta operationer fläckfritt och responsivt. Med noll låtar lagrade och ett gäng tredjepartsappar installerade har vi drygt 2 GB kvar för lagringen, vilket är helt okej. Bluetooth-anslutningen, som är av snittet 4,2 fungerar blixtsnabbt och inte heller gps-funktionen hittar vi något negativt kring.

Batteritiden imponerar i det avseende att vi inte behöver ladda klockan varje natt. Med måttligt användande kramar vi ur gott och väl tre dygn innan vi behöver placera Gear Sport i sin smidiga laddare. Batteriet tar sedan ett par timmar att ladda upp. Bland potentiella batteritjuvar sticker främst Spotify ut, så du som vill använda klockan snarare än telefonen för att strömma musik lite då och då kan nog dra bort hälften av de där tre dygnen - om inte mer. Batteristorleken ligger på 300 mAh.

OmdömeM3 rekommenderar

Rent spontant känns Gear Sport som en produkt för vardagsmotionärer som inte kan bestämma sig för om det är lämpligt att köpa en smartklocka eller ett mer nischat aktivitetsarmband. Förutom ett bristande apputbud och andra smärre irritationsmoment är det svårt att hitta generella klagopunkter.

Jämfört med Gear S3 avstår Sport från en del funktioner (främst mst), men då till förmån för en smidigare design, bättre vattentäthet och lite annat smått och gott. Sett till ren prestanda är de båda snarlika, så vi tippar att utslagsfrågan kommer att handla om formfaktorn för de allra flesta. Märk väl att vi inte hunnit testa Fitbits senaste aktivitetsarmband Ionic ännu, så eventuella jämförelser dessa emellan lämnar vi till framtiden. 

Samsung Gear Sport

Tillverkare: Samsung
Funktion: Smartklocka
Processor: Exynos 3250, 1 GHz dual core
Minne: 768 MB
Lagring: 4 GB
Bildskärm: 1,2 tum super amoled, 360 x 360 pixlar
Kommunikation: Bluetooth 4.2, Wifi (802.11 b/g/n), GPS/Glonass, nfc
Sensorer: Accelerometer, barometer, gyro, pulsmätare, ljussensor
Kontroll: Pekskärm, vridbar boett, 2 knappar
Storlek: 42,9 x 44,6 x 11,6 mm
Vikt: 50 gram
Operativsystem: Tizen 3,0
Batteri: 300 mAh
Övrigt: Vattentät 5 ATM / 50 meter
Pris: 2 990 kronor hos CDON.

plus

Väldesignad och nättare än Gear S3
Superb navigering och funktionsåtkomst
Krispig skärm med fina färger
Vattentät ner till 50 meter

minus

Svagt apputbud, många obskyra appar
Inget Samsung Pay här inte
Hyfsat beroende av Samsungs egen hälsoapp

Betyg 4 av 5