Vanliga vr-headset som HTC Vive används oftast tillsammans med ett par handkontroller för att manipulera objekt och göra olika saker i de virtuella världarna. Medan syn- och hörselupplevelserna har blivit väldigt verklighetstrogna, och du i vissa fall även kan vandra runt i rummet med dina egna ben, har enbart grova försök med känsel gjorts.

Det vill Haptx göra något åt, och har utvecklat ett par handskar som ska ge en fullständig simulering av den fysiska upplevelsen av en virtuell värld.

Företaget kallar det en realistisk beröring, och det innebär att du kan känna form, ytstruktur, temperatur och hårdhet på objekt du rör vid. Om du till exempel lyften upp ett ägg kan du känna att det har rumstemperatur, har en jämn yta, och är hårt. Börjar du klämma håller handskarna emot tills du klämmer så hårt att äggen krossas. I princip det enda som inte verkar kunna simuleras är fuktighet.

Rent tekniskt använder Haptx handskar mikroskopiska luftfickor i ett textilmaterial, som expanderar och krymper för att simulera hur beröring fungerar på den mikroskopiska nivån.

Än så länge är Haptx en tidig prototyp och långt ifrån en användarvänlig konsumentprodukt, men enligt Engadget som har provat handsken är känslan extremt verklighetstrogen.