Årets julklapp 2017 är utsedd av Handels utredningsinstitut (HUI). Det skedde under morgonen och anledningen är att var tionde cykel som sålts under 2017 har varit just en elcykel. Dessutom speglar valet svenskarnas miljömedvetenhet och intresse för hälsa och frihet, menar HUI. En annan anledning är att 50 procent fler cyklar såldes under 2017 jämfört med 2016.

Mer om elcyklar

Stort test: Här är de hetaste elcyklarna du kan köpa just nu
Spara tusenlappar: Så funkar nya elcykelpremien

Elcykel-kit: Bygg egen elcykel - på under två timmar

”Elcykeln har på kort tid gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp. Människor ges möjlighet att enklare än tidigare susa förbi storstadens bilköer, bemästra småstadens backar, trotsa slätternas motvind eller ta ut hunden på långtur i skogen. Elcykeln är en detaljhandelsprodukt som har stor potential att på djupet förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden”, skriver HUI på sin hemsida.

Årets julklapp är en utmärkelse som delas ut varje år till en produkt som uppfyller tre kriterier – att den står för ett nyväckt intresse, att den representerar den tid vi lever i och att den svarar för ett högt försäljningsvärde och säljs i ett stort antal exemplar. Tidigare produkter som blivit Årets julklapp är exempelvis vr-headsetet, bakmaskinen, tv-spelet och internetpaketet.