Det finns mycket som kan påverka den trådlösa uppkopplingen på platser så som kaféer där många surfar. Några av de allra vanligaste problemen är att företagen upplever problem med instabil uppkoppling, långsam hastighet och dålig räckvidd. 
- Den största anledningen till detta är störningar från trådlösa enheter som befinner sig i närheten. Signalerna stör ut varandra och påverkar din uppkoppling negativt, säger Nader Attar, produktchef hos Netgear.

Läs mer om Orbi Pro Tri-band WiFi System

Viktigt att uppdatera regelbundet
Han förklarar att routertillverkarna ständigt arbetar med att förbättra routrarnas hård- och mjukvara för att de ska bli mindre störningskänsliga. Hans första tips för att förbättra uppkopplingen är därför att hålla routern uppdaterad.
- Vi släpper ny mjukvara var tredje månad. Genom att hålla din router uppdaterad försäkrar du dig om att du alltid nyttjar hårdvaran i din router till max, säger Nader Attar.

I deras nyare chipset har de exempelvis byggt in algoritmer som läser av störningar i omgivningen och automatiskt sätter in åtgärder. Mjukvaran innehåller dessutom artificiell intelligens som upptäcker störningar på detaljnivå och anpassar antennen och förstärkaren utifrån rådande omständigheter. 
Men det är viktigt att förstå att det inte bara handlar om att kräma på med kraftfullare signaler.

- Man kan inte bara öka transmissionskraften - du kan inte ha en router vars enda lösning är att överrösta alla andra signaler för då kan du få problem med signaler som studsar och stör ut routern. Det finns en nivå på hur mycket man kan skicka ut utan att det uppstår problem, säger Nader och fortsätter: 
- Routern måste ha intelligenta antenner som kan skicka ut signaler och känna av vad de mottager, så att de kan skilja mellan egen signal och andra signaler i miljön. Genom smarta algoritmer kan vi sedan trycka ner de signaler vi inte vill ha och förstärka signalen som hör till vår egen enhet. Det är det vi håller på med, bearbetar smarta algoritmer.

Rätt router på rätt plats
Men mjukvaran kan bara förbättra routern utifrån dess hårdvara. Har du en router med otillräcklig hårdvara sett till problemen i din miljö med många användare måste du byta router för att komma tillrätta med problemen. 
- Det finns många faktorer som påverkar hur bra en router presterar. Jag skulle säga att designen på antennerna och förstärkaren är viktigast. Hur de samverkar för att skapa bästa möjliga uppkoppling, säger Nader. 

Orbit Pro
Maximera hastigheten på WiFin, till varje vrå av ditt företags lokaler med Orbi Pro Tri-band WiFi System (SRK60) AC3000

Men det är även viktigt att du väljer en router med senaste SDK (utvecklingskit) och med funktioner som lämpar sig för en allmän miljö.

Om hastigheten på ditt wifi-nätverk sjunker i vissa delar, eller när du ansluter flera enheter, kan du lösa problemet med Orbi Pro Tri-band WiFi System. Det är den första produkten med trippelbands-wifi som hjälper till att leverera snabb och stabil uppkoppling över en yta upp till 350 m². Du slipper döda zoner, irriterande buffrande och lagg, och kan jobba, spela eller kolla film med den hastighet du betalar för.

Här följer tre tips från Nader Attar när du ska välja en ny router:

  1. Se till att du har en router med senaste standard, i skrivande stund är det 802.11 ac raid 2. Det är stor skillnad mellan raid 1 och raid 2. Den första stödjer bara det som kallas s-mimo, och det betyder att den bara kan prata med en enda trådlös enhet i taget. Men om du väljer raid 2 så kan den, om den har mjukvara som stödjer mu-mimo, prata med flera enheter i taget.
  2. Välj gärna en router som stödjer beamforming. Det är en speciell algoritm i både mjuk- och hårdvara som ser till att routern känner av din enhet. Baserat på hur och var den enheten är placerad formar den signalen till den, så att den får den bästa möjliga mottagning.
  3. Ju fler band som routern har stöd för desto mindre trafikerad blir uppkopplingen. Är det flera användare eller användarna använder tung data, kan det vara bra att dela upp uppkopplingen. Med en dual-band-router får du två separata nätverk. Då kan du exempelvis koppla upp enheterna som befinner sig i det öppna landskapet på det starkare men kortare 5 gigahertz-bandet, och köra 2,4 gigahertz-bandet till enheter i rum längre bort. Med en tri-band-router får du tre stycken separata nätverk och därmed ännu färre trafikstockningar. 

Wifi utan bekymmer - läs mer här