Elcykeln blev årets julklapp, enligt HUI. Visst har intresset för elcyklar har växt enormt de senaste 2-3 åren och vårt stora test av elcyklar är en av våra mest lästa artiklar. Den nya elcykelpremien som regeringen lanserade i höstas, och som gäller från den 20 september och framåt, är en riktad insats för att boosta försäljningen ytterligare. Något jag personligen tycker är väldigt märkligt. Hur många kommer egentligen att överge bilen för att istället välja att pendla till jobbet med elcykel? Jag tror snarare att det istället blir en hel del cyklister som tar steget till eldrift, och därmed får lite mindre motion samtidigt som batteritillverkningen innebär nya utsläpp. Men framför allt tycker jag det är märkligt att gå in och stödja en redan glödhet bransch på det här sättet.

HUI:s kriterier för årets julklapp är ganska breda. Men ändå lyckades de pricka väldigt fel förra året när VR-headsetet blev årets julklapp. Hur många känner du som slog till på Playstation VR eller HTC Vive? Nej, just det. Och i år är alltså tanken att vi ska köpa elcyklar för 10-15 000 kronor och uppåt och lägga under granen? Elcyklar som vi sedan ska ta fram i april/maj och börja använda. Varför inte robotgräsklipparen då, det är ju också en glödhet produkt i ungefär samma prisklass?

Läs även: Bästa robotgräsklippare – stort jämförande test

Det händer otroligt mycket i prylvärlden just nu, där vi kan hitta spännande julklappar för mycket mindre belopp. Prylar vi kan använda redan på julaftons kväll. Ett exempel är True wireless-hörlurar. Ett segment som fullkomligt exploderat i år, där i stort sett alla stora hörlurstillverkare släppt nya modeller under året. Ett annat exempel är smarta lampor, som t ex Ikea trådfri och Philips Hue. Att kunna styra belysningen från din mobil oavsett var du befinner dig. Ett annat exempel är nätverkspaket där du på ett mycket enkelt sätt kan koppla upp hela hemmet, och utöka räckvidden med snygga små enheter. Eller varför inte smarta IP-kameror?

Framför allt tycker jag att valet av elcykel till årets julklapp sänder ut en märklig signal. Hur många av oss har tänkt att spendera de här beloppen på EN julklapp till EN person? Oavsett vad man tycker om HUI:s tidigare val som råsaftcentrifug, spikmatta, aktivitetsarmband och hörlurar har det oftast varit prylar som gemene man haft möjlighet att faktiskt köpa. Valet av elcykel känns mer strategiskt för att ytterligare elda på ett segment där branschen vill tjäna stora pengar nästa år (med fina marginaler), än att faktiskt förutse vad vi vill köpa till familj och vänner och lägga under granen.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Elcyklar just nu